Jump to content

Fedora 13 I Zewnętrzne Rpm

joorva
 Share

Recommended Posts

Witam

Wczoraj wsiadłem na fedorę 13 (najwyższy czas na zmianę systemu po fedorze 11, he he ;) ) i mam następujący problem. Jesto torchę softu, którego nie ma w repo, a który fajnei by było mieć, no i mam z tym problem. Próbując zainstalować RPM pobrane z internetu dostaję od yuma następujący komunikat (dla przykładu z google chrome):

Pobieranie pakietów:
ostrzeżenie: rpmts_HdrFromFdno: Nagłówek V4 DSA/SHA1 Signature, identyfikator klucza 98ab5139: NOKEY

Klucz publiczny dla VirtualBox-3.2-3.2.4_62467_fedora13-1.x86_64.rpm nie jest zainstalowany

i koniec pieśni, podobnie mam z innymi rpm. Czy to jakiś wybryk SELinuxa? Czy może jakaś nowa polityka bezpieczeństwa którą trzeba wyłączyć, czy są jakieś konsolowe czary mary które to załatwiają?

EDIT: sorry, wkleiłem konsolę z instalacji virtualboxa, ale dla google chrome'a jest dokładnie to samo :)

Dlaczego nie z repo?

http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik_F12_(Constantine)#Google

http://wiki.fedora.pl/wiki/VirtualBox

Po raz kolejny na tym forum polecam zapoznanie się z naszą coraz bogatszą we wszelakie treści/porady/triki wiki.fedora.pl

P.S. Jeśli koniecznie coś spoza repo z jakiegoś pliku *.rpm to

yum localinstall <ścieżka do pliku>/<plik>.rpm --nogpgcheck

poradnik i wiki mam niemal na kolanach przy instalacji, świetny materiał, niestety nie każdy jest idealny i czasem coś się przeoczy (niemniej gdyby nie ten poradnik, to bym od wczoraj założył 20 tematów a nie 2).

Niektórych programów nie ma w repo, niektóre są trochę inne w repo trochę inne na zewnątrz, np mnie wersja OSE nie za bardzo interesuje ;)

Dzięki za pomoc wracam się bawić.

BTW - wiecie może z jakiego pakietu można (_wziąść_ &#8594; wziąć) ORT biblioteki libssl.so.8 i libcrypto.so.8? liczyłem na openssl ale się zawiodłem, a nie mam tych bibliotek w systemi w żadnej wersji, więc nei za bardzo mam nawet jak porobić dowiązań.

BTW - wiecie może z jakiego pakietu można (_wziąść_ &#8594; wziąć) ORT biblioteki libssl.so.8 i libcrypto.so.8? liczyłem na openssl ale się zawiodłem, a nie mam tych bibliotek w systemi w żadnej wersji, więc nei za bardzo mam nawet jak porobić dowiązań.

Wymagane dla F12-13 są libssl.so.0 i libcrypto.so.0, które są w openssl-devel, także nie wiem skąd u Ciebie takie zależności, paczka widać nie z repo Fedory.

dzięki mistrzu, sto lat bym szukał i nie znalazł (już nawet próbowałem kompilować ze źródeł)

Jest jakaś lista wartościowych repozytoriów do fedory? bo w poradniku nie ma, albo niedoczytałem (w sensie, jest tylko rozdział i instalowaniu RPMFusion, a takich mniejszych ale fajnych jest pewnie sporo).