Skocz do zawartości

Opera - Brak Polskich Znaków

ra-v

Rekomendowane odpowiedzi

Czy u Was, użytkowników Opery 10.60 nie ma problemół z polskimi znakami? a konkretnie ich wpisywaniem? Mi w ogóle nie przyjmuje polskich znaków, muszę chwilowo skorzystać z Chrome;) Nie wiem niestety gdzie już mam próbować - wyczyściłem ustawienia, przestawiałem języki i nic. Na kombinacje klawiszy nie reaguje...

U mnie nie ma z tym problemów ążśźęćółńĄŻŚŹĘĆÓŁŃ :)

Za to nie mam ramek niektórych okienek np. przy pytaniach o pobranie pliku itp. Tzn. coś takiego jak na obrazku poniżej. I nie wiem czy to bug czy ta wersja tak ma? :)

obrazvj.th.jpg

Z tym allegro to jakieś jaja sobie robisz czy co ?

Na nowej operze na razie ani jednej zwiechy, ramkę też mam.

W sumie to najlepiej działa ze wszystkich, tak myślę.

a znaki ąęśżźćńłó no problem

więc macie coś z systemem albo ustawieniami :(

U mnie brużdżą ustawienia poprzednich wersji Opery. Po usunięciu katalogu z ustawieniami i odpaleniu "na czysto" wszystko jest OK. Będę musiał pobawić się od nowa z ustawianiem pasków narzędziowych i uruchomieniem flasha, bo w nowych domyślnych ustawieniach zagubił możliwość odtwarzania :(

@thof procka na 100% mi nie obciąża, ale faktycznie zużycie zasobów wzrasta. CPU skoczyło mi z ok.17% do 58 i taktowanie z 1000Mhz przestawiło się na 2100 (czyli max u mnie).

W FF też tak mam, ale tylko na chwilę - po wyświetleniu strony aukcji zasoby są zwalniane a Opera najwyraźniej trzyma.

CPU skoczyło mi z ok.17% do 58 i taktowanie z 1000Mhz przestawiło się na 2100 (czyli max u mnie).
Jak masz dwurdzeniowego procka i wyświetla Ci obciążenie średnie z dwóch rdzeni to może tak to wyglądać. U mnie na zmianę obciążany jest jeden rdzeń na 100%, a drugi w ogóle i potem obciążenie przenosi się na drugi (htop). Ja zawsze miałem problem z operą i allegro, także w poprzedniej wersji i to nie tylko na jednym kompie, dlatego do allegro używam chromium. Co do ustawień to od 10.50 używam nowych + opera link. Właściwie to ja z buildami opery 10.50 byłem na bieżąco od pojawienia się bety i nic się w tej kwestii nie zmieniło. Na windowsie pewnie nie ma takich problemów, bo już dawno zostałoby poprawione, a na linuksie jak widać też nie u każdego jest tak duże obciążenie (po kilku minutach wyje wiatrak).

[...] wyświetla Ci obciążenie średnie z dwóch rdzeni to może tak to wyglądać.
Zgadza się, podałem średnią, ale tak jak patrzyłem, to żaden z dwóch nie był zajmowany w całości. Skakało do 70-80% na jednym a drugi bez zmian, tylko taktowanie na obu wzrastało, ale to jak sądzę normalne.

nie wiem czy to wina moich ustawień, czy tej nowej wersji.
Stawiam na Twoje ustawienia. U mnie początkowo nie widziało flasha. Przełączyłem na stare parametry (przywróciłem katalog konfiguracyjny ~/.opera z backupu) spisałem wszystko, ponownie uruchomiłem "na czysto" (czyli wcześniej rm -rf ~/.opera), ustawiłem tak jak w starej konfiguracji, restart Opery i już wszystko było OK. Myślę, że z Twoja javą musisz podobnie pokombinować.

• 2 months later...