Gość krzychor Napisano Lipiec 12, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2010 zainstalowalem sobie z live cd fedore 13. goly system - potrzebuje tylko do programowania w c++. i wlasnie mam problem z zainstalowaniem borlanda. nie chce przerzucac sie na inny kompilator wiec mam instalator borlanda windowsowskiego i chcialem za pomoca odpowiedniego programu to odpalic. sciagnalem playonlinux ale nawet nie wiem gdzie jest zainstalowany (nie wiem nawet czy to jest jakis "wpis do rejestru" czy cos w tym rodzaju czy zwykly program ktorym mozna otwierac pliki). jesli znacie lepszy program tego typu to prosze zaproponujcie a jesli znacie sie na tym to pomozcie - co mam robic? jest jeszcze jeden problem - nie wiem w jakiej postaci sciagnac adobe flash player (YUM .tar.gz czy .rpm). sciagnalem co prawda yum zainstalowalem i nic( tak samo tar.gz - wypakowalem i nic nie daje. .rpm rowniez zupelnie nic nie daje). gdzie w ogole instaluja sie wszystkie pliki? trzeci problem - klopoty z kernelem. od czasu do czasu wyskakuje mi caly slup od gory do dolu ekranu z klopotami z kernelem. nic z tego wszystkiego nie rozumiem:( pomozcie prosze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Lipiec 12, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2010 * o ile cokolwiek z borlanda działa na linuksie to znajdziesz to na winehq.org * daj mi powód dla którego chcesz używać borlanda na linuksie, co chcesz robić w c++, ide ma być małe czy duże? * jak zainstalować flash itp. znajdziesz na wiki.fedora.pl/wiki/poradnik * pokaż te logi inaczej nic nie wymyślimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Lipiec 12, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2010 i wlasnie mam problem z zainstalowaniem borlanda. nie chce przerzucac sie na inny kompilator wiec mam instalator borlanda windowsowskiego i chcialem za pomoca odpowiedniego programu to odpalic...To nie ma sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heos Napisano Lipiec 12, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2010 jest jeszcze jeden problem - nie wiem w jakiej postaci sciagnac adobe flash player http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#Instal...be_Flash_Plugin Robiąc dokładnie wg tej instrukcji nadal nie działa? Na pewno dobrą wersję instalujesz? Co do Borlanda. Jak chcesz pisać programy ponad "Hello world" to zmień kompilator, tworzenie oprogramowania pod WINE nie ma sensu jak wspomniał thof. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość krzychor Napisano Lipiec 12, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2010 zabawe w c++ dopiero zaczynam. skoro piszecie ze nie ma sensu... ok. z flash playerem sobie poradzilem. co do kernela - oto zrzut z ekranu jednego z raportów: wie ktos moze co z tym? i ostatnie pytanie bo o tym nigdzie nic nie znalazlem - gdzie instaluja sie programy wfedorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 12, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2010 Na początek zaktualizuj system - jądro, którego używasz jest dość stare. Masz 2.6.33.3-85.fc13 a najnowsze to 2.6.33.6-147.fc13. Z konsoli jako root yum update Gorąco polecam przeczytanie poradnika → http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik_F13_(G...zanie_pakietami Ogólnie http://wiki.fedora.pl też sprawdź - mniej problemów, mniej pytań, łatwiejsze życie z Fedorą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Lipiec 12, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2010 c++ ide: lista ide z porównaniem skoro zaczynasz w c++ to proponuję lekkie codeblocks (jest w repo) lub codelite (rpm na stronie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość krzychor Napisano Lipiec 13, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 13, 2010 http://wiki.fedora.pl/ bardzo pomoglo:) zainstalowalem playonlinux i teraz borland smiga. aktualzacje robilem juz pierwszego dnia po zainstalowaniu ale tylko te ktore wyskoczyly (jakies 324) wiec sprobuje jeszcze z terminala. wielkie dzieki za pomoc. wzialem sie za zglaszanie tych bledow (bo jest ich jakies 7) ale czy ja wiem czy to cos da? jak beda jeszcze jakies problemy to napisze. thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 13, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 13, 2010 [...] aktualzacje robilem juz pierwszego dnia po zainstalowaniu [...]Tylko, że to nie jest jeden raz i koniec System jest stale rozwijany, pojawiają się nowe wersje programów, nowe wersje jądra, które łatają dziury dostrzeżone w trakcie życia danej wersji systemu, rozszerzają funkcjonalność, wprowadzają poprawki bezpieczeństwa itp. Zanim zaczniesz zgłaszać błędy: 1. zaktualizuj system (w szczególności jądro) i sprawdź czy błędy nadal się pojawiają 2. przeszukaj bugzillę i sprawdź czy ktoś już takich błędów nie zgłosił (bugzilla.redhat.com) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi