Skocz do zawartości

Instalacja Karty Sieciowej Wifi - Fedora 12

fumfel20

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, niestety mam jeszcze jeden problem z instalacją sterowników. Tym razem nie mgoe zainstalować sterownika do karty sieciowej Realteca RTL 8191se. Pobrałem sterowniki ze strony producenta. W readme jest napisane:

0.Change to Super User

sudo su

1. Compile driver from the source code

make

2.Install the driver to the kernel

make install

reboot

Po wklepaniu komendy make mam komunikat:

make: *** /lib/modules/2.6.31.5-127.fc12.i686/bulid: Nie ma takiego pliku ani katalogu. Stop.

make: *** [all] błąd 2

Co robie zle?

Dodam, ze to (_świerza_ → świeża) ORT instalacja Fedory 12. NIe robiłem jeszcze zadnych updatów, dlatego ze wyskakuje mi blad:

Error Type: <class 'yum.Errors.RepoError'>

Error Value: Error getting repository data for installed, repository not found

File : /usr/share/PackageKit/helpers/yum/yumBackend.py, line 3125, in <module>

main()

File : /usr/share/PackageKit/helpers/yum/yumBackend.py, line 3122, in main

backend.dispatcher(sys.argv[1:])

File : /usr/lib/python2.6/site-packages/packagekit/backend.py, line 710, in dispatcher

self.dispatch_command(args[0], args[1:])

File : /usr/lib/python2.6/site-packages/packagekit/backend.py, line 657, in dispatch_command

self.update_packages(only_trusted, package_ids)

File : /usr/share/PackageKit/helpers/yum/yumBackend.py, line 1948, in update_packages

signed = self._is_package_repo_signed(pkg)

File : /usr/share/PackageKit/helpers/yum/yumBackend.py, line 1437, in _is_package_repo_signed

repo = self.yumbase.repos.getRepo(pkg.repoid)

File : /usr/lib/python2.6/site-packages/yum/repos.py, line 121, in getRepo

'Error getting repository data for $s, repository not found' $ (repoid)

A próbowałeś po prostu zainstalować kartę i sprawdzić czy działa?

A jeśli już musisz sam kompilować, to doinstaluj sobie kernel-devel

yum install kernel-devel

To oczywiście po uporaniu się z błędem yuma/PackageKita.

Dlaczego F12 a nie F13? Jeśli na świeżo (a nie świerzo) instalowałeś, to dlaczego starszą wersję?

Jeśli już koniecznie F12 to proponuję odinstalować "PackageKit" i wykonywać aktualizacje "ręcznie" z konsoli przy pomocy yuma.

Co do błędów sprawdź czy da coś wykonanie sekwencji (oczywiście jako root)

yum clean all
yum update yum
yum update

Na przyszłość:

1.szukaj na forum zanim zapytasz, sprawdź w poradniku i ogólnie na naszej wiki (patrz linki na górnej belce forum)

2.jeden wątek - jeden problem

[EDIT]

PackeKit w F12 ma błąd o ile dobrze patrzę → https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=541645

I raczej nikt go nie poprawi w F12 - korzystaj z yuma w konsoli ew. zainstaluj sobie yumex.

A próbowałeś po prostu zainstalować kartę i sprawdzić czy działa?

A jeśli już musisz sam kompilować, to doinstaluj sobie kernel-devel

yum install kernel-devel

To oczywiście po uporaniu się z błędem yuma/PackageKita.

make install wywala ten sam blad co wczesniej

Dlaczego F12 a nie F13? Jeśli na świeżo (a nie świerzo) instalowałeś, to dlaczego starszą wersję?

tylko taka mialem pod reka.

Jeśli już koniecznie F12 to proponuję odinstalować "PackageKit" i wykonywać aktualizacje "ręcznie" z konsoli przy pomocy yuma.

Co do błędów sprawdź czy da coś wykonanie sekwencji (oczywiście jako root)

yum clean all
yum update yum
yum update

zrobione i zakonczone sukcesem ale jak nie moge zainstalowac wifi tak nie moge

EDIT: Mam problem z odpaleniem systemu po tych operacjach które przeprowadziłem. Przy starcie mam trzy paski na dole a po prawej stronie napis Fedora 12. Gdy te paski przesuwają sie w prawą stronę to na końcu mam czarny ekran i nie chce sie załączyć system. Zauważyłem ze przy starcie mam 3 systemy do wyboru (były dwa). Jak to możliwe?

Przy starcie mam trzy paski na dole a po prawej stronie napis Fedora 12. Gdy te paski przesuwają sie w prawą stronę to na końcu mam czarny ekran i nie chce sie załączyć system.
Jeśli pamiętam dobrze z innego postu, to dopisanie "3" do gruba masz przetrenowane, to teraz w ten sam sposób wejdź w edycję tej samej linijki i tym razem znajdź i usuń "rhgb" - w ten sposób przy starcie zamiast ekranu graficznego zobaczysz komunikaty systemowe. Będziesz widział jaki błąd się pojawia albo przynajmniej na jakim etapie zatrzymuje się ładowanie systemu. Dopisanie "3" też może pomóc, bo być może w ten sposób dostaniesz się w trybie tekstowym do /var/log/messages (warto przeanalizować kilka(naście) ostatnich linii) oraz będziesz mógł sprawdzić co pokazuje polecenie
dmesg | tail

Zauważyłem ze przy starcie mam 3 systemy do wyboru (były dwa). Jak to możliwe?
Jeśli aktualizacja się powiodła, to to jest poprawna sytuacja - Fedora przechowuje najnowsze i dwa starsze jądra na wypadek, gdyby po aktualizacji system nie mógł ruszyć z najnowszego. Raczej ciekawe jest skąd miałeś dwa wpisy na początku jeśli tylko raz instalowałeś system. Chyba że drugi dotyczył innego systemu Linux lub Windows.

Ja miałem kłopot z kartą Realtek 8187SE. Może sposób podany przez thofa pomoże?

Edit: z tą: "Świerzą" instalacją, to żeś dał.

Sorki, opera mi podkreśliła jako błąd wiec z przyzwyczajenia, prawy klawisz myszy i pierwsza pozycja na górze i tak wyszło ;)

Zabieram sie za czytanie tego linku

EDIT: ta komenda nie działaa bo jest pod fedore 13

Jeśli aktualizacja się powiodła, to to jest poprawna sytuacja - Fedora przechowuje najnowsze i dwa starsze jądra na wypadek, gdyby po aktualizacji system nie mógł ruszyć z najnowszego. Raczej ciekawe jest skąd miałeś dwa wpisy na początku jeśli tylko raz instalowałeś system. Chyba że drugi dotyczył innego systemu Linux lub Windows.

Nie pisałem wcześniej ze na dysku mam jeszcze jeden system, mianowicie windows 7. Potem dograłem Fedore i dlatego miałem do wyboru dwa systemy. Szkoda tylko ze ładuje sie standardowo ta zaktualizowana wersja Fedory bo ona sie nie odpala :/

Szkoda tylko ze ładuje sie standardowo ta zaktualizowana wersja Fedory bo ona sie nie odpala :/
Ponownie polecam lekturę wiki.fedora.pl

Naprawdę znajdziesz tam mnóstwo odpowiedzi na pytania, które zadajesz jak również na te, których nie zadałeś ;)

W konkretnym przypadku → http://wiki.fedora.pl/wiki/GRUB (hint: default)

Poza tym oczywiście ręcznie z menu możesz wybrać starszą wersję.

P.S. Nie pisz postów pod własnymi - korzystaj z przycisku [EDYCJA] pod postem.

Ponownie polecam lekturę wiki.fedora.pl

Naprawdę znajdziesz tam mnóstwo odpowiedzi na pytania, które zadajesz jak również na te, których nie zadałeś ;)

W konkretnym przypadku → http://wiki.fedora.pl/wiki/GRUB (hint: default)

Poza tym oczywiście ręcznie z menu możesz wybrać starszą wersję.

P.S. Nie pisz postów pod własnymi - korzystaj z przycisku [EDYCJA] pod postem.

z tym juz sobie poradziłęm, jednak dalej lezy wifi. Przy komendzie make w folderze ze sterownikami, wyswietla mi błąd:

make: *** /lib/modules/2.6.31.5-127.fc12.i686/bulid: Nie ma takiego pliku ani katalogu. Stop.

make: *** [all] błąd 2

Pokaż
uname -r
rpm -qa | grep kernel-devel

2.6.31.5-127.fc12.i686

kernel-devel-2.6.32.16-141.fc12.i686

EDIT: Odpaliem teraz ta zaktualizowana Fedore i po wpisaniu tych komend wyświetla mi:

2.6.32.16-141.fc12.i686

kernel-devel-2.6.32.16-141.fc12.i686

Próba instalacji sterowników realteca daje mi taki komunikat:

make

[root@localhost rtl]# make

/usr/src/kernels/2.6.32.16-141.fc12.i686/scripts/gcc-version.sh: line 25: gcc: nie znaleziono polecenia

/usr/src/kernels/2.6.32.16-141.fc12.i686/scripts/gcc-version.sh: line 26: gcc: nie znaleziono polecenia

make[1]: Wejście do katalogu `/usr/src/kernels/2.6.32.16-141.fc12.i686'

/usr/src/kernels/2.6.32.16-141.fc12.i686/arch/x86/Makefile:81: stack protector enabled but no compiler support

make[1]: gcc: Polecenie nie znalezione

CC [M] /home/OEM/Pulpit/rtl/HAL/rtl8192/rtl_core.o

/bin/sh: gcc: nie znaleziono polecenia

make[2]: *** [/home/OEM/Pulpit/rtl/HAL/rtl8192/rtl_core.o] Błąd 127

make[1]: *** [_module_/home/OEM/Pulpit/rtl/HAL/rtl8192] Błąd 2

make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/kernels/2.6.32.16-141.fc12.i686'

make: *** [all] Błąd 2

make install

[root@localhost rtl]# make install

/usr/src/kernels/2.6.32.16-141.fc12.i686/scripts/gcc-version.sh: line 25: gcc: nie znaleziono polecenia

/usr/src/kernels/2.6.32.16-141.fc12.i686/scripts/gcc-version.sh: line 26: gcc: nie znaleziono polecenia

make[1]: Wejście do katalogu `/usr/src/kernels/2.6.32.16-141.fc12.i686'

/usr/src/kernels/2.6.32.16-141.fc12.i686/arch/x86/Makefile:81: stack protector enabled but no compiler support

make[1]: gcc: Polecenie nie znalezione

CC [M] /home/OEM/Pulpit/rtl/HAL/rtl8192/rtl_core.o

/bin/sh: gcc: nie znaleziono polecenia

make[2]: *** [/home/OEM/Pulpit/rtl/HAL/rtl8192/rtl_core.o] Błąd 127

make[1]: *** [_module_/home/OEM/Pulpit/rtl/HAL/rtl8192] Błąd 2

make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/kernels/2.6.32.16-141.fc12.i686'

make: *** [all] Błąd 2

Przydałby ci się kompilator:

yum instal gcc gcc-c++

Generalnie jak widzisz coś takiego, jak gcc: nie znaleziono polecenia, to pierwszym krokiem jest poszukanie tego pakietu w repozytorium: yum list *gcc* i zainstalowanie pakietu. Fedora ma tak duże repo, że trudno jest czegoś nie znaleźć.

No tak, mam F12 i F13 na dwóch laptopach, więc pomieszało mi się, sorki. Ale może istnieje paczka kmod-standing dla F12?

Jest, tylko nazywa się kmod-staging a nie kmod-standing ;)

fumfel20 - Zainstaluj yumem kmod-staging odpowiedni do Twojego jądra, prawdopodobnie są tam sterowniki do Twojej karty

i nie potrzebna będzie kompilacja

andrew