Skocz do zawartości

Aktualizacja Systemu I Brak Sterownikół Nvidii

bezA

Rekomendowane odpowiedzi

A po polsku :) to będzie tak - paczki z jądrem robią inni ludzie, a paczki ze sterownikami inni. Jądro jest w jednym repozytorium, a sterowniki w innym. Czasem jest tak, że ludzie od sterowników się minimalnie spóźnią, a czasem wypuszczą swoje paczki za wcześnie. W obydwu przypadkach po aktualizacji systemu nie masz akceleracji.

Wystarczy po wpisaniu "yum update" (albo w yumex) sprawdzić czy jest aktualizowany kernel, a jeśli tak to czy są sterowniki do grafiki - bo jeśli sterowników nie ma, to wystarczy po prostu poczekać z aktualizacją do jutra.

Jeśli bardzo (ale to tak naprawdę bardzo) ci zależy, to sterowniki są najprawdopodobniej już w repozytorium rpmfusion-nonfree-updates-testing, więc napisz jako root:

yum --enablerepo=rpmfusion-nonfree-updates-testing update kmod-nvidia

ale można się też oszukać, bo w repo testowym mogą być już sterowniki dla jeszcze nowszego kernela, który w aktualizacjach pojawi się może po tygodniu.

Inne rady? Tak.

Korzystaj selektywnie z opcji "ODPISZ". Jak nie potrafisz "odpisywać", to korzystaj z opcji "ODPOWIEDZ" (poszukaj gdzie "toto" się znajduje)

I jeszcze: wyłącz splash screen i sprawdź na czym dokładnie się zacina ładowanie systemu. Sądzę, że zrozumiesz o co chodzi po przeczytaniu → http://wiki.fedora.pl/wiki/GRUB (mała podpowiedź "rhgb")

Bez przesady, system ładnie się uruchomił, tylko Xsów nie ma. Wystarczy usunąć sterowniki od nvidii i jednak poczekać na standardowe aktualizacje (możliwe, że już są).

Jak już będziesz widział ten zatrzymany pasek wciśnij ctrl+alt+F5, przełączysz się na jedną z konsoli tekstowych. Zaloguj się jako root i napisz:

yum remove *nvidia*

co spowoduje usunięcie z systemu wszystkiego z nvidia w nazwie.

• 1 month later...

Podepnę sie do tematu.

Wczoraj aktualizowalem system i natknalem sie na ten sam przypadek. Lecz mam zainstalowany kmod nividii.

Czy teraz muszę czekać na nastepna aktualizacje by zainstalowalo sterowniki pod nowszego kernela czy sam muszę cos zrobić ?

Poki co system chodzi bez zadnych akceleracji.

Pozdrawiam

[...] czy po sciagniejsciu sam sie powinien skompilowac.
akmod-* powinien się skompilować (pod warunkiem, że masz pakiet 'akmods')

Jeśli ściągnęły się kmod-* (bez 'a' na początku) to powinno działać samo o ile kmod-* jest zgodne z jądrem, na którym działasz.

BTW. Czy tylko ja mam przy starcie przy odpalaniu "nvidia-config-display enable" komunikat

Enabling the nvidia driver: /etc/rc.d/init.d/functions: line 530: 1380 Naruszenie ochrony pamięci "$@" [NIEUDANE]
Wkurza mnie chociaż nie boli, bo żadnych compizów itp nie używam.

Wygląda na jakieś nieporozumienie z Pythonem, ale nie umiem tego dokładnie zdebugować. Coś nie gra w okolicach wywołania "app = nvidiaConfigDisplay()".

jakby coś-ktoś :) to dopiszcie tutaj rozwiązanie. Dzięki.

hmm wlaczylem akmods i wywalilo mi takie cos :

Checking kmods exist for 2.6.34.6-54.fc13.i686.PAE         [  OK  ]
Files needed for building modules against kernel
2.6.34.6-54.fc13.i686.PAE could not be found as the following
directories are missing:
/usr/src/kernels/2.6.34.6-54.fc13.i686.PAE/
/lib/modules/2.6.34.6-54.fc13.i686.PAE/build/              [NIEUDANE]