rysic Napisano Lipiec 28, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2010 dodałem do pliku /etc/passwd wpis d*pa:x:501:501:d*pa:/home/d*pa:/bin/bash teraz chciał bym zmienić hasło tego użytkownika, ale dostaję jakiś dziwny komunikat: # passwd d*pa Changing password for user d*pa. passwd: Authentication token manipulation error Znalazłem rozwiązanie w postaci # touch /.autorelabel # reboot ale to nie pomaga. Ma ktoś jakiś pomysł co robię źle? System jest świeżo zainstalowany na maszynie wirtualnej - RHEL 5.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Lipiec 28, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2010 Jeśli to a autorelabel miałoby pomóc to znaczy, że SELinux blokuje. Spróbuj na chwilę wyłączyć (może być konieczne zrestartowanie kompa) i będziesz przynajmniej wiedział czy to na pewno SELinux. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Lipiec 28, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2010 może wpis "d*pa:x:501:" w /etc/group Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rysic Napisano Lipiec 28, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2010 Jeśli to a autorelabel miałoby pomóc to znaczy, że SELinux blokuje. Spróbuj na chwilę wyłączyć (może być konieczne zrestartowanie kompa) i będziesz przynajmniej wiedział czy to na pewno SELinux. Niestety, nie pomogło :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 28, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2010 dodałem do pliku /etc/passwd wpisA jak dodałeś? Ręcznie czy poleceniem adduser? Jeśli ręcznie, to do edycji /etc/passwd z tego co wiem służy polecenie vipw i jego należy używać, bo inaczej /etc/shadow nie jest aktualizowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rysic Napisano Lipiec 28, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2010 Znalazłem rozwiązanie: echo "d*pa::11302:0:99999:7:::">>/etc/shadow Zastanawia mnie tylko to, że to co mi nie działało, jest tak podane w książce do RHCE i to jako pierwszy (łatwy, oczywisty, sprawdzony przez wiele osób ) przykład... @WalDo jakoś nie widzę takiego programu jak vipw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 28, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2010 @WalDo jakoś nie widzę takiego programu jak vipw?/sbin/vipw z paczki util-linux i nie trzeba ręcznie dodawać do shadow. Domyślnie edytujesz w vi, ale jeśli wolisz inny edytor to wystarczy wyeksportować zmienną VISUAL lub EDITOR z przypisanym innym edytorem. Oczywiście nazwa programu pozostaje bez zmian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rysic Napisano Lipiec 28, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2010 /sbin/vipw z paczki util-linux i nie trzeba ręcznie dodawać do shadow. Domyślnie edytujesz w vi, ale jeśli wolisz inny edytor to wystarczy wyeksportować zmienną VISUAL lub EDITOR z przypisanym innym edytorem. Oczywiście nazwa programu pozostaje bez zmian vi może być. Co do tego, że nie trzeba edytować shadow, to bym się sprzeczał, choć się nie znam Jak uruchomię vipw i go zapiszę, to mi się pokazuje pytanie, czy chcę edytować shadow. Bez względu na to, co wybiorę - plik shadow nie ma dodanego użytkownika, którego wpisałem w passwd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 28, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2010 No, tak. Faktycznie - jak nie ma wpisu to nie ma co aktualizować. O tym nie pomyślałem. A tak w ogóle to jakieś hobby czy potrzeba chwili, że nie używasz adduser? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rysic Napisano Lipiec 29, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2010 No, tak. Faktycznie - jak nie ma wpisu to nie ma co aktualizować. O tym nie pomyślałem. A tak w ogóle to jakieś hobby czy potrzeba chwili, że nie używasz adduser? Przygotowywanie się do kursu RHCE Doszedłem w pierwszym rozdziale do vi i w przykładzie/ćwiczeniu było właśnie takie zadanie do zrobienia. Dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 29, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2010 Przygotowywanie się do kursu RHCE A to powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rysic Napisano Lipiec 29, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2010 A to powodzenia Dzięki! Wiem juz też dlaczego nie widziałem vipw: su - Zamykam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi