borzole Napisano Wrzesień 4, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2010 Witam. Czasami pojawia się problem co by tu stworzyć Człowiek ma akurat czas i chęci, czegoś się tam nauczył o programowaniu, ale za cholerę nie ma pomysłu co można by napisać w danym momencie. Częściej jest jednak tak, że to co sobie wymyślił to go akurat przerasta Proponuję abyście wpisywali pomysły na aplikacje zarówno małe jak i duże, o funkcjonalności której brakuje wam na Linuksie. Tylko proszę bez podawania pomysłów już istniejących (kolejny player, edytor, komunikator ...). Funkcjonalność poszukiwanych aplikacji powinna być szczegółowo opisana. Rozmiar nie ma większego znaczenia: od apletu do skynet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Wrzesień 4, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2010 Bardziej profesjonalny, graficzny, 2-taryfowy licznik transferu danych (KLIK) dla połączeń GSM - podobny do tego, którego niedługo chyba w końcu skończę Liczy zużyty transfer (download, upload), co prawda wynik można wyświetlić np. w Zenity, ale przydałby się programik, w którym można by poustawiać te wartości no i sprawdzić jak się zużywa nasz transfer (wykresiki mile widziane). Poza nakładką graficzna musiałby chodzić jakiś demon lub tak jak w moim przypadku - cron, aby kontrole przeprowadzać z poziomu root-a. Co muszę jeszcze zrobić to czyszczenie limitów w okresie rozliczeniowym oraz blokadę rodzicielską na limit dzienny - na razie to nie działa. Jak ktoś chce to niech bierze pomysł i zaczyna pracę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Wrzesień 4, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2010 Mi przydał by się porządny program do obsługi kart telewizyjnych . Aktualnie używam TVTIME który jest z listopada 2006 . Inne znane programy do kart TV są jeszcze starsze . Przydał by się jakiś fajny Youtube downloader/konwerter video. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Wrzesień 4, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2010 Przydał by się jakiś fajny Youtube downloader/konwerter video. Tylko proszę bez podawania pomysłów już istniejących (kolejny player, edytor, komunikator ...). JDownloader lub DownloadHelper (BTW czy to legalne?) oraz FFmpeg, KINO oraz inne programy do edycji filmów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Wrzesień 4, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2010 Ja mam właściwie dwa pomysły obecnie. * Zacząłem się bawić w dodanie funkcji to gnome hamster-applet. Aplikacja służy do śledzenia zadań, ale ma jedną istotną wadę: samemu trzeba je wpisywać. To bez sensu, że aplikacja służąca do śledzenia czasu, wcale go nie śledzi :/ Na szczęście udostępnia interfejs d-bus i stwierdziłem, że śledzenie "Projektów" powinno się włączać samo na podstawie aktywowanego okna. Oczywiście są podobno takie aplikacje, ale ja żadnej z nich nie znam W wersji minimalnej to jest parę linii kodu, gdyby ktoś chciał to rozwijać na swój sposób to dobrym ptk. wyjścia będzie to: gnome-hamster-auto.min.py mnie osobiście szlak trafia, bo jak się okazuje śledzenie aktywnych okien to niezła jatka. Więcej w tym wyjątków niż samego kodu. * Drugi pomysł jest trochę bardziej zamaszysty. Chciałbym połączyć funkcjonalność słownika pwn-oxford i aplikacji typu flash card jak np. anki lub mnemosyne. Przydałby mi się guzik w kydpdict, który automatycznie z danego słówka robi fiszkę. Jednak to sporo babrania w kodzie, na pewno nie na jeden dzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 4, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2010 Przydał by się jakiś fajny Youtube downloader/konwerter video.Używanie do takich operacji specjalnych programów to IMO przesada, bo przecież wystarczy po zbuforowaniu wideo skopiować plik z /tmp lub cache'u przeglądarki. Btw. fajny temat, w końcu jakiś przydatny. Ostatnio pewnego weekendowego wieczoru machnąłem program w javie z wykorzystaniem shellowego whois sprawdzający czy domena jest dostępna. Programik ładował słownik (np. aspell czy myspell) i sprawdzał losowe wybrane słowa o wybranej długości. Whois jest trochę wolne, ale wciągu jednej nocy spokojnie przeleciał te kilka tysięcy słów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Wrzesień 4, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2010 Przydał by się jakiś fajny Youtube downloader/konwerter video.Co ciekawe program AcetoneISO2 ma taką możliwość. Btw mi brakuje solidnego i dopracowanego programu na miarę Free Download Manager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Wrzesień 4, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2010 @Jony "Free and Open Source download manager written in GTK+" http://urlget.sourceforge.net/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Wrzesień 6, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2010 @borzole Testowałem kiedyś ten program pobierając obraz iso fedory, ale się zawiodłem, bo okazało się że sumy kontrolne są złe. A wspomniany Free Download Manager automatycznie sprawdza sumy kontrolne i jeszcze ma kilka innych ciekawych opcji. Pod tym względem Uget wygląda ubogo. Jest jeszcze MultiGet, ale od trzech lat projekt stoi w miejscu, a program ma problem z obsługą długich linków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Wrzesień 6, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2010 Co do (_menadżer_ → menedżer) ORTów pobierania - po raz drugi zacytuję Tylko proszę bez podawania pomysłów już istniejących (kolejny player, edytor, komunikator ...). Więc nie jest nam potrzebny kolejny download manager + "coś tam" tylko jakaś innowacja. @borzole oraz "menadżera projektów" - a może jakaś aplikacja pod Apache by cię zadowoliło, czyli na jakimś serwerze, dostępna na każdym komputerze z przeglądarką internetową. Można by rysować wykresiki i inne duperele, po prostu pełen lub ograniczony dostęp do danych. Zapewne większe firmy takie coś posiadają, no i raczej własnej produkcji. Dla mnie nie było by problemem to napisać, problemem jest czas;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunny1985 Napisano Wrzesień 6, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2010 ja bym chciał synce dla kdepim i dropbox dla kde na desktop trochę z innej paki: jeszcze mi brak na stronę www flashowych widgetów obsługiwanych z xmla ( i mapek polski z podziałem na stare i nowe województwa) Gdybym to umiał napisać to pewnie bym to zrobił, ale brak mi czasu na naukę action scripta. A jakiś dobry edytor css ktoś zna z oknem podglądu??? Też by się przydał . Najlepiej także z opcjami dla IE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 6, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2010 Używałem chwilę kompozera do css, ale czy jest on dobry to już dyskusyjna sprawa. Z innych z którymi się spotkałem to cssed. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Wrzesień 6, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2010 Używałem chwilę kompozera do css, ale czy jest on dobry to już dyskusyjna sprawa. Z innych z którymi się spotkałem to cssed.Osobiście bardziej od kompozera wolę bluefish'a. Problem z aplikacjami pod Linuksem, polega na tym, że dość często brakuje im troszeczkę szlifu. Niby można zawsze znaleźć program do konkretnego celu, ale albo brakuje w nim jakiejś drobnej, ale przydatnej opcji, albo są to programy o niewielkiej funkcjonalności. Wciąż np. brak dobrego darmowego programu typu OCR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Wrzesień 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2010 Ja poproszę programik, który wyciągnie ciągi msgid z podanych mu plików *.po (text/x-gettext-translation), policzy słowa (zapewne pomijając zmienne itp.) i pomnoży je przez np. 20 gr, co umożliwi mi oszacowanie, ile pieniędzy nie zarobiłem przez ostatnie sześć lat. Być może da się zaprzęgnąć do tego jakiś skrypt z translate-toolkit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Październik 24, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2010 @Jony "Free and Open Source download manager written in GTK+" <a href="http://urlget.sourceforge.net/" target="_blank">http://urlget.sourceforge.net/</a> Znalazłem! Manager który spełnia moje oczekiwania to FatRat http://fatrat.dolezel.info/ Uget w porównaniu z tym programem wypada blado. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi