mobbit Napisano Wrzesień 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2010 Witam posiadam notebooka hp 4710s i zrobiłem live usb na pendrive (2GB) z fedora 11, mam pytanie jak dodać sterowniki do karty wifi bo ściągnąłem ze strony producenta pod linux ale nie chcą się zainstalować... czy to jest w ogóle możliwe?? dodam że chce używać tego systemu za pomocą pena i nie chce żeby był zainstalowany na dysku twardym. Jeszcze jedno czy jest możliwość używania live usb z fedorą jak normalnego systemu? tzn. żeby zapisane były ustawiania np komunikatora albo zainstalowanych programów lub ustawień przeglądarki mozilla (np. strona główna). Dodam że jestem laikiem z systemami linux więc proszę o wyrozumiałość i dzięki za porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master07 Napisano Wrzesień 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2010 Wykonaj update systemu su yum update oraz restart,. Po tym zabiegu karta WiFi powinna działać. Jeszcze jedno czy jest możliwość używania live usb z fedorą jak normalnego systemu? tzn. żeby zapisane były ustawiania np komunikatora albo zainstalowanych programów lub ustawień przeglądarki mozilla (np. strona główna) Takie rzeczy powinny zapisać się na penie, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mobbit Napisano Wrzesień 11, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2010 ale rzeczy tzn. ustawienia nie zapisują się na penie... spróbuję jeszcze raz zrobić format. A i jeszcze czy da się ustawić żeby od razu był język polski a nie za każdym razem przy uruchomieniu trzeba ustawiać i jak zrobić su yum update?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master07 Napisano Wrzesień 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2010 Napisałem " powinny" , ponieważ byłem pewny. Moje niedopatrzenie wynikło z tego, że nie używam Live USB. Wadą systemu Live jest to, że ustawienia nie są nigdzie zapisywane, więc wszystko musisz od nowa ustawiać. Twój laptop posiada karŧę wlan Broadcom, więc jest potrzebny update systemu w celu pozyskania sterowników. Prrzy Atherosie nie byłoby tego problemu. ( Sprawdzone osobiście na Asusie z Atherosem - po instalacji OS mogę korzystać z WiFI ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2010 http://fedoraproject.org/wiki/FedoraLiveCD...ata_Persistence Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mobbit Napisano Wrzesień 12, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2010 @master07 wiem jakie sterowniki mi są potrzebne ponieważ pobrałem je ze strony producenta. Przy próbie instalacji sterownika wywala mi błąd tak samo jak przy próbie aktualizacji systemu. Mam do tego lapka oryginalny SUSE "Novel" ale ta dystrybucja mi się nie podoba bo nie wiem czemu obciąża mocno lapka i nie wyświetla się poprawnie zawartość stron z flashem (strasznie się to tnie), powracając do tematu może ktoś podpowie jak dodać owe sterowniki do live usb bo już mi brak pomysłów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 12, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2010 [...] powracając do tematu może ktoś podpowie jak dodać owe sterowniki do live usb bo już mi brak pomysłów.Przecież thof powyżej napisał gdzie znajdziesz informacje o tym jak zrobić live USB z możliwością zapisu. A jeśli masz jakieś błędy przy instalacji, to napisz dokładnie jakie, bo nikt tu z fusów i gwiazd wróżyć nie potrafi. Po prostu skopiuj i wklej tutaj to co pokazuje się w trakcie instalacji na ekranie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mobbit Napisano Wrzesień 12, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2010 przez instalator pakietów w oknie rozwiązywanie zależności mam to przy instalacji sterownika kartry wifi Brakująca zależność: kernel(pae:fs_proc) = 1beba353577bbb16 jest wymagane przez pakiet broadcom-wireless-kmp-pae-5.10.91.9_2.6.27.19_5-0.i586 (/media/DAF4B0E8F4B0C851/Downloads/broadcom-wireless-kmp-pae-5.10.91.9_2.6.27.19_5-0.i586.rpm) Brakująca zależność: kernel(pae:net_core) = 3c1313f74ef18745 jest wymagane przez pakiet broadcom-wireless-kmp-pae-5.10.91.9_2.6.27.19_5-0.i586 (/media/DAF4B0E8F4B0C851/Downloads/broadcom-wireless-kmp-pae-5.10.91.9_2.6.27.19_5-0.i586.rpm) Brakująca zależność: kernel(pae:arch_x86_mm) = d8abd4eb2d791de9 jest wymagane przez pakiet broadcom-wireless-kmp-pae-5.10.91.9_2.6.27.19_5-0.i586 (/media/DAF4B0E8F4B0C851/Downloads/broadcom-wireless-kmp-pae-5.10.91.9_2.6.27.19_5-0.i586.rpm) Brakująca zależność: kernel(pae:arch_x86_kernel) = c5955862f3ed338c jest wymagane przez pakiet broadcom-wireless-kmp-pae-5.10.91.9_2.6.27.19_5-0.i586 (/media/DAF4B0E8F4B0C851/Downloads/broadcom-wireless-kmp-pae-5.10.91.9_2.6.27.19_5-0.i586.rpm) Brakująca zależność: kernel(pae:net_ethernet) = 31120b00b7c197e... może ktoś ma namiar na jakiś sterownik do tej karty sieciowej to byłbym wdzięczny, zaktualizowałem też poprzez narzędzie dodawanie oprogramowania ale też nic to nie dało jak nie działała mi karta wifi tak nie działa... sterowniki ze strony producenta działają na dystrybucji SUSE ale ta pracuje marnie @thof dzięki za podpowiedź później dopatrzyłem się, że mogłem od razu suwakiem w programie do robienia bootowalnego usb nastawić rozmiar jaki może być zapisywany i ustawiłem na 1024 (pen 2GB w całości wykorzystywany będzie tylko do tego celu) a propo sterownika to skąd ORT jeszcze można pobrać pod bo już kończą mi się pomysły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 12, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2010 "broadcom-wireless-kmp-pae" - czy na stronie producenta masz tylko paczki dla jądra PAE? Jeśli znajdziesz paczkę "broadcom-wireless-kmp" (bez "-pae"), to pewnie będzie OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mobbit Napisano Wrzesień 13, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2010 niestety na stronie hp nie ma takich sterowników jak piszesz, jak wrócę z pracy to poszukam takich o których piszesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 13, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2010 Jestem prawie pewien, że Twoja karta ruszy na standardowym sterowniku broadcoma z rpmfusion (od niedawna open source). Liveusb możesz sobie sam wygenerować z takim już sterownikiem, dodając do pliku kickstart jego nazwę. Na temat generowania własnego obrazu dużo było już na forum, w tym w moim temacie http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=21197 , a przede wszystkim na wiki oficjalnej strony fedory https://fedoraproject.org/wiki/Fedora_Project_Wiki . Podstawy obsługi fedory znajdziesz http://wiki.fedora.pl/wiki/Strona_główna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mobbit Napisano Wrzesień 15, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2010 już nie wiem jak to dodać ten sterownik może ktoś wytłumaczyć tak łopatologicznie? do tej pory używałem systemu microsoftu, z linuxem miałem do czynienia w tunerach sat (dbox2, dreambox) ale tam jest okrojony debian, system linuksowy do kompa jest dla mnie nowością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 16, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2010 Każdy kiedyś zaczynał. Jak nie znasz podstaw obsługi systemu to tego nie można wytłumaczyć w kilku zdaniach, a przecież nikt nie będzie tego robił za Ciebie. Jeśli masz chęci to bierz się do roboty, w przeciwnym razie zrób sobie live usb z windowsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mobbit Napisano Wrzesień 16, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2010 więc chyba po to jest forum aby się dopytać o te podstawy... zawsze ktoś na coś może nakierować a z tym live usb windows to kiepski pomysł...... aha i jeszcze jedno czy w jakiś prosty sposób można, że tak określę zamknąć zapis ustawień na live usb? chodzi mi o to że po ustawieniu języków, doinstalowaniu potrzebnych sterowników oraz aplikacji, zamknąć zapis ustawień tak aby po ponownym uruchomieniu nie było np historii przeglądanych stron w mozilli albo widocznego logowania do skype. no i jeszcze mnie jedna rzecz interesuje jakie jest hasło do root do live usb fedory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 17, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2010 no i jeszcze mnie jedna rzecz interesuje jakie jest hasło do root do live usb fedoryPuste? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi