thof Napisano Sierpień 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2009 Od jakiegoś czasu szukałem dystrybucji live, którą mógłbym wrzucić na pendrive. Niestety nie znalazłem nic co byłoby w pełni używalne tzn. miało takie programy jakich potrzebuję. Nawet niezły jest Slax, ale często się wysypuje i wgrywanie modułów nie jest wygodne, Omega jest prawie tym co potrzebuję, ale wciąż brakuje w niej wielu programów, a uzupełnianie braków już na usb trochę mija się z celem. Dlatego postanowiłem zbudować własny spin live oparty na Fedorze LiveCD zawierający większość aplikacji, których używam (niektóre są po prostu za duże). Zaskoczony sprawnością i szybkością działania takiego systemu na USB pomyślałem sobie, że podzielę się kickstartem, bo może ktoś takiego systemu potrzebuje Zawartość: przeglądanie internetu: Opera, Firefox (z flash playerem od Adobe), klient poczty: brak, odtwarzanie muzyki: exaile (obsługa mp3), odtwarzanie muzyki: vlc, smplayer, totem, gecko-mediaplayer (z kodekami, gecko przy okazji zajmuje się obsługą multimediów w przeglądarkach), torrent: rtorrent, transmission, nagrywanie płyt: brasero, pakiet biurowy: abiword i gnumeric, wirtualizacja: VirtualBox, IM: Pidgin, kadu, partycje/dane: gparted, testdisk inne: Wine, @polish-support, htop, mc, yumex, wget, czcionki liberation, unrar, gnome-applet-netspeed, gimp, conky, lm_sensors, hddtemp, java-openjdk i większości aplikacji zawartych w oficjalnym LiveCD Fedory. Niestety RPM ma to do siebie, że ciężko pozbyć się czegoś nie usuwając połowy systemu, mimo to udało się zaoszczędzić trochę miejsca (głównie na językach, szczegóły w pliku kickstart). Jeśli chodzi o sterowniki to usunąłem tylko gutenprint i przez to część drukarek może nie działać, obsługa reszty sprzętu jest identyczna jak w oficjalnej Fedorze. Sprawa pulseaudio jest wyjaśniona w pliku. Link do pliku kickstart: http://tinyurl.com/fedorapl Dokładny opis jak wygenerować i zainstalować na dysku USB taki obraz można znaleźć tu http://fedoraproject.org/wiki/FedoraLiveCD/LiveCDHowTo i http://fedoraproject.org/wiki/How_to_create_and_use_Live_USB W skrócie potrzebujemy pakietów livecd-tools i spin-kickstarts. Należy wrzucić plik ks do folderu /usr/share/spin-kickstarts/, a następie: livecd-creator --config=/usr/share/spin-kickstarts/fedora-livecd-desktop-pl_PL.ks --cache=/sciezka/do/cache livecd-iso-to-disk --overlay-size-mb 256 /sciezka/do/obrazu.iso /dev/sdb1 Opcja --overlay-size-mb tworzy dodatkową przestrzeń na dysku, w której będą przechowywane wszystkie konfigi, bez niej ustawienia nie będą przywracane na starcie. Łączna waga obrazu iso to około 730MB. Generowanie obrazu może trochę potrwać, zwłaszcza na starszych komputerach. Testowałem na dwóch komputerach (jeden z kartą nvidii, a drugi intela) i nie było żadnych problemów. Właściwie to nie ma większej różnicy w szybkości działania pomiędzy systemu znajdującym się na hdd, a tym na usb. Co mnie bardzo zaskoczyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Sierpień 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2009 Mam dla Ciebie propozycję: napisz art na wiki "kickstart" czyli o tym jak zrobić własny spin ...bo to takie czysto fedorowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2009 Ok, wieczorem napiszę skróconą wersję, bo kto będzie chciał to doczyta po angielsku na fedoraproject.org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2009 [...] kto będziesz chciał to doczyta po angielsku na fedoraproject.orgJak byś mógł, to napisz jak najwięcej. Bywa, że niektórzy chcą doczytać, ale brak znajomości lub zbyt słaba znajomość angielskiego mogą być nie do przeskoczenia. Przynajmniej w krótkim czasie. Chociaż oczywiście w artykule podaj linki do źródeł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabor Napisano Sierpień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2009 Cześć. A jeśli chcę dodać vmware workstation ( albo chociaż vmware Player ) to co należy? Mam vmware workstation w postaci .boundle. Da się takie coś dołożyć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 14, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2009 A jeśli chcę dodać vmware workstation ( albo chociaż vmware Player ) to co należy? Mam vmware workstation w postaci .boundle. Da się takie coś dołożyć ? Trudne zadanie... Jeśli liveusb to można pomyśleć o dodaniu już po wgraniu systemu na dysk usb. Dodanie vmware już na etapie tworzenia obrazu hmm... nie mam pomysłu jakby to rozwiązać. IMO VirtualBox jest bardziej przyjazny, ale domyślam się, że potrzebujesz akurat vmware. A i nie wiem co to jest to vmware workstation .boundle Co do arta w wiki to... jutro zaczynam, pewnie w niedziele będzie (tylko nie wiem w którą ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2009 vmware workstatnion jest platne, server i player jest darmowy . poza tym dodanie tego wymagaloby troche pogrzebania w plikach startowych i dolozenie wlasnego skryptu ktory skonfiguruje calosc za Ciebie i zaladuje moduly...najlepiej tak jak thof mowi: wgrac juz po wgraniu systemu na usb.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabor Napisano Sierpień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2009 hmmm dzięki za odpowiedz ogólnie virtualbox chyba jest lepsiejszy .. tylko dostałem z pracy maszynkę wirtualną pod vmware dlatego się tego trzymam. A że to co na nim stoi jest wymagające jeśli chodzi o pamięć ( na laptopie mam 4 giga a win widzi oczywiście 3) dlatego chcę zrobić środowisko uruchomieniowe z livecd. Rozumiem że mówicie o zwykłym procesie instalacji po stworzeniu dysku usb.. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2009 sprzet emulowany jest zdaje sie ten sam wiec nie powinno byc problemu z odpaleniem w vbox. wystarczy przekonwertowac vmdk na format vbox i juz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Sierpień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2009 wystarczy przekonwertowac vmdk na format vbox i juza w ogóle trzeba? http://blogs.sun.com/thaniwa/entry/en_how_to_use_vmware Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2009 mi pisalo ze nieznany format wiec przekonwertowalem qemu-img a potem VBoxManage i juz ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabor Napisano Sierpień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2009 taaa a jaki system wirtualizujecie ? ja mam windowsa a z tego co się zorientowałem z tym już nie jest tak chop siup .. i pomyślałem że łatwiej będzie dorzucić vmware do fedory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 15, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2009 Spróbuj zrobić tak jak Ci koledzy napisali wyżej, czyli konwertować lub bezpośrednio odpalić. Z vmware serwer mam niemiłe wspomnienia jeszcze z fedory 7 i dlatego preferuję VB. Btw. zaktualizowałem VB do wersji 3.0.4 i operę do 10 beta3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabor Napisano Sierpień 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2009 ok, virtualbox czy vmware ..tak czy siak moja livecd (Fedora-10-i686-Live) widzi tylko 3 gb ramu . Skąd po najmniejszej lini oporu pozyskać taką która dostrzeże 4gb ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Sierpień 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2009 Zainstaluj sobie kernel PAE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi