Skocz do zawartości

Fedora 7 A 13 | X86 A X64

Golo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam zamiar troszkę zaznajomić się z Fedorą, posiadam "Księga eksperta Fedora 7" i tu pierwsze pytanie czy instalując najnowszą wersję książka mi się przyda, czy będzie "na czasie"?

Drugie pytanie, instalować wersję 32 czy 64bitową? Czy linux x86 ma takie same ograniczenia jak Win x86?

1. Jasne że się przyda.

2. Na x86 masz zdaje się (jeszcze) stabilniejsze programy, jedynie jak masz 4GB i więcej to trzeba użyć PAE co w jakiś sposób zwalnia i tak b.szybką pamięć. Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby spróbować 64bit.

A jak zainstalować -> zaglądnij tutaj
Chociaż na LiveCD to i tak trzeba powtarzać po każdym restarcie ;) Chyba, że LiveCD=LiveUSB? unsure.gif

Zasadnicze pytanie @Golo: po co Ci Gparted czy cokolwiek innego do partycjonowania? Przecież możesz podzielić partycje w czasie instalacji. Chyba, że chcesz zmniejszać partycje istniejące, ale wtedy lepiej ściągnąć Gparted LiveCD → http://gparted.sourc...et/download.php (tylko przeczytaj dokładnie o błędach, o których piszą na stronie, żeby nie płakać)

po prostu mam świeżutki prosto ze sklepu dysk i myślę jak go dobrze podzielić żeby nie było problemu, a prócz Fedory chce mieć jeszcze Win7.

No nic, chyba po prostu odpale instalacje win7 i podziele nim dysk, chodź widzę że strasznie ubogie ma opcje partycjonowania.