Golo Napisano Wrzesień 28, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2010 Witam wszystkich. Mam zamiar troszkę zaznajomić się z Fedorą, posiadam "Księga eksperta Fedora 7" i tu pierwsze pytanie czy instalując najnowszą wersję książka mi się przyda, czy będzie "na czasie"? Drugie pytanie, instalować wersję 32 czy 64bitową? Czy linux x86 ma takie same ograniczenia jak Win x86? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Wrzesień 28, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2010 Podstawowa wiedza bedzie podobna, reszte pomocnych informacji mozesz znalezc tutaj. Odnosnie wersji wszystko zalezy od tego jaki masz procesor i ile masz RAM'u. Linux x86 ma takie same ograniczenia jak Windows. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Golo Napisano Wrzesień 28, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2010 No wiki pewnie się przyda :] Procek obsługuje x64, ramu 4gb. Więc teoretycznie 64bity ale np w ww książce przeczytałem że z x64 są problemy na linuksie, wiem że to było pisane ponad 2 lata temu dla tego pytam jak jest teraz? Wy używacie x64 ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Wrzesień 28, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2010 Ja aktualnie siedzę na x86_64 i działa dobrze także i Ty nie powinieneś mieć problemów. Na wiki jest wszystko ładnie napisane jak instalować, dla x86 i dla x86_64. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Wrzesień 28, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2010 1. Jasne że się przyda. 2. Na x86 masz zdaje się (jeszcze) stabilniejsze programy, jedynie jak masz 4GB i więcej to trzeba użyć PAE co w jakiś sposób zwalnia i tak b.szybką pamięć. Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby spróbować 64bit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Golo Napisano Wrzesień 29, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2010 dzięki za odpowiedzi. Żeby nie zakładać kolejnego tematu, odpalam LiveCD Fedory 13 z Gnomem i szukam GParted, szukam, szukam... i?? Jestem ślepy czy faktycznie nie ma? Jaki inny program polecacie do partycjonowania, czy jednak ściągać gparda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Wrzesień 29, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2010 gparted nie ma domyślnie w systemie. A jak zainstalować -> zaglądnij tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 29, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2010 A jak zainstalować -> zaglądnij tutaj Chociaż na LiveCD to i tak trzeba powtarzać po każdym restarcie Chyba, że LiveCD=LiveUSB? Zasadnicze pytanie @Golo: po co Ci Gparted czy cokolwiek innego do partycjonowania? Przecież możesz podzielić partycje w czasie instalacji. Chyba, że chcesz zmniejszać partycje istniejące, ale wtedy lepiej ściągnąć Gparted LiveCD → http://gparted.sourc...et/download.php (tylko przeczytaj dokładnie o błędach, o których piszą na stronie, żeby nie płakać) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Wrzesień 29, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2010 W sumie, ale z LiveCD mozna zainstalowac system:P A i partycjonowania nie robi sie co uruchomienie systemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Golo Napisano Wrzesień 29, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2010 po prostu mam świeżutki prosto ze sklepu dysk i myślę jak go dobrze podzielić żeby nie było problemu, a prócz Fedory chce mieć jeszcze Win7. No nic, chyba po prostu odpale instalacje win7 i podziele nim dysk, chodź widzę że strasznie ubogie ma opcje partycjonowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 29, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2010 Jaki inny program polecacie do partycjonowania, czy jednak ściągać gparda? palimpsest, jest już na płycie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi