Skocz do zawartości

Yum Update I Podwójna Fedora

Wojtek.wk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem początkującym użytkownikiem Fedory i bardzo proszę o pomoc z następującym problemem: ostatnio zaktualizowałem Fedorę przy pomocy yum update. Wszystko się ładnie zaktualizowało, tylko teraz, gdy uruchamiam komputer, w ekranie, w którym zazwyczaj wybieram uruchamianie Fedory lub Windowsa, teraz mam dwie wersje Fedory, starą, sprzed aktualizacji i nową zaktualizowaną. Trochę to jest dziwne i wydaje mi się, że tak nie powinno być. Czy ktoś wie, jak mogę sobie z tym poradzić i czemu tak się dzieje? Chciałbym, żeby był wybór tylko między nową, zaktualizowaną wersją i Windowsem.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Podwójny wpis wynika stad, ze czasem zdarza sie (rzadko, ale jednak), ze nowy kernel zawiera blad i nie pozwala uruchomic systemu lub powoduje bledy w czasie pracy. Wtedy korzystajac ze starego wpisu mozna uruchomic poprawnie dzialajaca - choc starsza - wersje. Taka "polisa na zycie systemu" ;)

Fedora jest tak skonfigurowana, ze przechowuje 3 ostatnie jadra. Jesli bardzo drazni Cie taki wpis, to mozesz usunac odpowiedni linijki z /boot/grub/grub.conf (pliki jadra oraz pakiety w bazie zostana zachowane - wpis zniknie tylko z menu GRUBa) albo jesli lubisz ryzyko to mozesz:

1. usunac stare jadro

yum remove kernel-<wersja starszego jadra>

albo (wersja dla kompletnych szalenców):

2. zmienic parametr "installonly_limit=3" w pliku /etc/yum.conf na "installonly_limit=1" ph34r.gif - wówczas przy nastepnej aktualizacji jadra system (yum) pozostawi tylko najnowsza wersje a wczesniejsze usunie.

Osobiscie odradzam pozbywanie sie starszego jadra, ale ostateczna decyzja nalezy rzecz jasna do Ciebie.

[EDIT]

Jako ze jestes, jak piszesz, poczatkujacym uzytkownikiem Fedory proponuje Ci zapoznanie sie z naszym poradnikiem → http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik oraz innymi artykulami na naszej wiki → http://wiki.fedora.pl

• Upvote 2

* Nawet popelnilem kiedys wpis na wiki w tym temacie :)

Mam_dwie_Fedory_przy_starcie

* Chyba nie mozna ustawic "installonly_limit=1" , przynajmniej u mnie gdy ostatnio tak zrobilem, to yum przestal dzialac i plul jakims bledem.

Wynika to chyba z tego, ze yum jest niedoinformowany i nie wie, ze mozna spokojnie pracowac z odinstalowanymi wszystkimi kernelami (do momentu próby zaladowania modulu, albo restartu systemu). Ale moze i lepiej, ze tak jest, bo podczas aktualizacji pakiety moglyby sie pluc o brak zaleznosci - w koncu nie ma kernela, albo próbowac zaladowac moduly nowych sterowników.

* Chyba nie mozna ustawic "installonly_limit=1"
Strzelalem w ciemno rolleyes.gif Pewnie wystarczy w ogóle usunac te opcje.

[EDIT]

Dla rozwiania watpliwosci "man yum.conf" :)

installonly_limit Number of packages listed in installonlypkgs

to keep installed at the same time. Setting to 0 disables this

feature. Default is ’0’. Note that this functionality used to be

in the "installonlyn" plugin, where this option was altered via.

tokeep. Note that as of version 3.2.24, yum will now look in

the yumdb for a installonly attribute on installed packages. If

that attribute is "keep", then they will never be removed.

[EDIT2]

Tak czytam i chyba jednak nie rozumiem jak to dziala... Dlaczego installonly_limit odnosi sie tylko do kernela.