Skocz do zawartości

Połaczenie Sie Bezprzewodowe

RMK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

O to co sie dowiedziałen na ten temat:

* ifconfig: Uruchamia twoje urządzenie sieciowe.

* iwlist: Wyświetla listę dostępnych sieci.

* iwconfig: Konfiguruję połączenie z siecią.

* dhclient: Pobiera twój adres IP przez dhcp.

Chciałbym was poprosic o pomoc jak połączyć sie z ruterem w trybie konsoli

w jaki sposob dokladnie podać haslo bo nie potrafie sobie poradzic haslo :angry:

Proszę was bardzo o instrukcje jak to zrobic krok po kroku :) i przy okazji co zrobic zeby przy zalogowaniu w konsoli byl automatycznie polaczony z siecia

Druga sprawa to przy okazji chcialbym was zapytac w jaki sposob ustawic jaki profil polaczen chodzi o to, ze jezeli odwiedzam kolege zamiast znowu zmieniac bramke ip itp to zamiast eth0 miec np kolega0

to tyle czego od was potrzebuje :)

Pozdrawiam

Coś co ci jest potrzebne nazywa się wpa_supplicant, wpisz w googlach i dostaniesz odpowiedz w co najwyżej trzecim linku od góry (gen khm khm too).

Es.

Watpie, zeby ktokolwiek chcial dla Ciebie przepisac tutaj i opatrzyc komentarzem kilka manuali i ksiazke typu "Biblia Linuksa" ;)

Dla uscislenia:

ifconfig - konfiguruje interfejsy sieciowe (man ifconfig - powinienes wiedziec skoro tak lubisz konsole)

iwconfig - tez konfiguruje interfejsy sieciowe, ale wifi (man ifconfig).

Jaki router? Do takich "zwyklych" domowych zazwyczaj potrzebna jest przegladarka. Jak chcesz w konsoli to robic, to ja znam tylko lynx i links (ten drugi imho lepszy nieco). Chociaz moze jakos inaczej da sie polaczyc? unsure.gif

Koledze chodzi raczej o to że chce z poziomu konsoli skonfigurować połączenie wi-fi. Ale to niech kolega doprecyzuje.

Właśnie o to mi chodzi ;D mam problem z wpisaniem klucza i nie jest to szyfrowanie w WEP tylko WPA2-PSK.

Proszę was też o pomoc jak zrobic te profile (mam na myśli to co napisałem w pierwszym poście) :D