RMK Napisano Grudzień 2, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2010 Witam, O to co sie dowiedziałen na ten temat: * ifconfig: Uruchamia twoje urządzenie sieciowe. * iwlist: Wyświetla listę dostępnych sieci. * iwconfig: Konfiguruję połączenie z siecią. * dhclient: Pobiera twój adres IP przez dhcp. Chciałbym was poprosic o pomoc jak połączyć sie z ruterem w trybie konsoli w jaki sposob dokladnie podać haslo bo nie potrafie sobie poradzic haslo Proszę was bardzo o instrukcje jak to zrobic krok po kroku i przy okazji co zrobic zeby przy zalogowaniu w konsoli byl automatycznie polaczony z siecia Druga sprawa to przy okazji chcialbym was zapytac w jaki sposob ustawic jaki profil polaczen chodzi o to, ze jezeli odwiedzam kolege zamiast znowu zmieniac bramke ip itp to zamiast eth0 miec np kolega0 to tyle czego od was potrzebuje Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Grudzień 2, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2010 Coś co ci jest potrzebne nazywa się wpa_supplicant, wpisz w googlach i dostaniesz odpowiedz w co najwyżej trzecim linku od góry (gen khm khm too). Es. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 2, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2010 Możesz skorzystać z narzędzia nmcli (poczytaj man nmcli). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 2, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2010 Watpie, zeby ktokolwiek chcial dla Ciebie przepisac tutaj i opatrzyc komentarzem kilka manuali i ksiazke typu "Biblia Linuksa" Dla uscislenia: ifconfig - konfiguruje interfejsy sieciowe (man ifconfig - powinienes wiedziec skoro tak lubisz konsole) iwconfig - tez konfiguruje interfejsy sieciowe, ale wifi (man ifconfig). Jaki router? Do takich "zwyklych" domowych zazwyczaj potrzebna jest przegladarka. Jak chcesz w konsoli to robic, to ja znam tylko lynx i links (ten drugi imho lepszy nieco). Chociaz moze jakos inaczej da sie polaczyc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neometal Napisano Grudzień 3, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2010 Jaki router? Do takich "zwykłych" domowych zazwyczaj potrzebna jest przeglądarka. Koledze chodzi raczej o to że chce z poziomu konsoli skonfigurować połączenie wi-fi. Ale to niech kolega doprecyzuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Grudzień 3, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2010 W teorii (jeśli dobrze pamiętam) z podstawowymi ustawieniami. iwlist wlan0 scan ifconfig wlan0 essid 'essid' dhclient wlan0 Ale mogłem coś pominąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Grudzień 3, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2010 W teorii (jeśli dobrze pamiętam) z podstawowymi ustawieniami. iwlist wlan0 scan ifconfig wlan0 essid 'essid' dhclient wlan0 Ale mogłem coś pominąć Wydaje mi się, że pamiętasz dobrze, ale kolega ma hasło na sieci i tu jest problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Grudzień 3, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2010 iwconfig wlan0 key? Czy to jest coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RMK Napisano Grudzień 4, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2010 Koledze chodzi raczej o to że chce z poziomu konsoli skonfigurować połączenie wi-fi. Ale to niech kolega doprecyzuje. Właśnie o to mi chodzi ;D mam problem z wpisaniem klucza i nie jest to szyfrowanie w WEP tylko WPA2-PSK. Proszę was też o pomoc jak zrobic te profile (mam na myśli to co napisałem w pierwszym poście) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Grudzień 4, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2010 Juz ci napisalem, poczytaj o wpa_supplicant bo tego wlasnie potrzebujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi