Skocz do zawartości

Dwa Monitory - Jeden Na Nvidia, Drugi Na Ati

WalDo

Rekomendowane odpowiedzi

Od czasu do czasu odczuwam brak drugiego monitora.

Mam na płycie kartę Ati (chipset Radeon x1200). Jakiś czas temu tak mnie wkurzył brak porządnych sterowników, że obraziłem się na Ati i kupiłem sobie dodatkową tanią kartę Nvidia (GeForce 8400GS).

Zastanawiam się czy można tak skonfigurować system (w xorg.conf?), żeby mi Nvidia działała tak jak teraz na zamkniętych kmod-nvidia i jednocześnie podpiąć drugi monitor do Ati i uruchomić na standardowych, wolnych sterach typu radeon.

Z opisów w sieci wynika, że raczej się nie da, ale może ktoś zmierzył się z tematem (najlepiej z sukcesem :)) albo ma jakieś pomysły?

Podłączenie drugiej karty zewnętrznej odpada. Po pierwsze nie mam miejsca na płycie, po drugie nie chcę brnąć w koszty nawet bardzo niskie, bo sprzęt jest już stosunkowo stary i prędzej go wymienię niż zainwestuję w niego choćby 50 PLN ;)

No wlasnie. Na tych samych sterownikach. Ciekawe jak to bedzie z róznymi kartami i sterownikami do nich.

[EDIT]

Chociaz w sumie to powinno zadzialac. Jesli mam mozliwosc wskazania, w którym slocie jest dana karta, to i sterownik powinno dac sie przypisac. Ech, nie wytrzymam... Jeszcze dzisiaj chyba sprawdze :)

* nurtują mnie tylko te numerki dla szyny, według man xorg.conf

BusID ma postać PCI:bus:device:function

a lspci pokazuje szyna:slot.funkcja tylko, czy to dokładnie to samo?

* hymmm, właśnie się dowiedziałem, że nazwa sterownika to nazwa biblioteki z obciętą końcówką:

/usr/lib64/xorg/modules/drivers/ :) oby ostatnia nauka w tym roku.

Na tym zdjeciu http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/stolarczyk/karty_graficzne/zotac_8400gs_skew.jpg jest 8400GS wyposazony w dwa zlacza, zwykle vga (d-sub) i dvi. Jesli u Ciebie jest tak samo to nie widze sensu kombinowania z dwoma kartami, lepiej podlaczyc monitory do tej nvidii.

Poza tym jakos sobie tego nie wyobrazam, bo musisz zaladowac dwa moduly do kart graficznych. No i co na to Xorg? Jak uruchamiasz X'y to przeciez na wybranym module. Na mój rozum to konieczne byloby uruchomienie drugiego procesu Xorg... W przypadku dwóch kart na nvidii to nie wydaje sie konieczne, ale przy dwóch róznych kartach to nie wiem. Jesli bedzie dzialac to jakos ciezko bedzie mi to ogarnac :)

no wiec nigdy sie glebiej nie zastanawialem nad tym jak to dziala.

Empirycznie sprawdzilem wlasnie to co thof sugerowal - dwa sterowniki do grafiki naraz to za wiele :)

A co do dwóch wyjsc na karcie, to chyba nie da sie tak, bo uklad grafiki jest jeden i wg mnie bede mial dokladnie ten sam obraz na obu monitorach tyle, ze jeden z D-BUS a drugi z DVI. Ale spróbowac nie zaszkodzi, wiec zaraz dam znac jak poszlo.

[EDIT]

Juz sprawdzilem. Caly obraz poszedl na monitor podlaczony do DVI a na monitorze podlaczonym do D-BUS fruwa napis "no signal".

Czyli jak na razie wychodzi mi na to, ze do podlaczenia dwóch monitorów trzeba miec dwie karty grafiki korzystajace z tego samego sterownika albo miec specjalna karte posiadajaca dwa niezalezne uklady grafiki (pamietam, ze kiedys Nvidia robila takie karty).

Edytowane przez WalDo

A co do dwóch wyjść na karcie, to chyba nie da się tak, bo układ grafiki jest jeden i wg mnie będę miał dokładnie ten sam obraz na obu monitorach tyle, że jeden z D-BUS a drugi z DVI. Ale spróbować nie zaszkodzi, więc zaraz dam znać jak poszło.

Spokojnie tak można. Wystarczy po podłączeniu pokombinować z graficznym panelem nvidii. Jest kilka trybów, chyba Twinview i jakieś inne. Przykładowo konfiguracja wygląda w ten sposób https://wiki.archlinux.org/index.php/NVIDIA#Automatic_configuration_with_multiple_monitors , ale najlepiej wejść w panel wykryć dwa monitory i odpowiednio ustawić.

Spokojnie sie da, ja na 8400 mam 22 cale full hd i 19 cali i daje rade. Tak jak thof mowi odpalic managera nvidii i ustawic twinview.

Panowie :) Szacun wielki :) Sprawdzilem tak jak thof napisal i ruszylo. Faktycznie wystarczylo uruchomic

nvidia-xconfig --twinview

Nie pomyslalem, zeby szukac tez porad dla innych systemów a jak widac Arch ma niezla dokumentacje.

esail, 22 i 19 cali? Toz to pól pokoju zajmuje :D

Tak czy siak - dziala. Mily prezent od Was obu na koniec roku. Dzieki Mistrzu thof, Ekspercie esail :P:D

esail, 22 i 19 cali? Toż to pół pokoju zajmuje :D

Ale jakie uber wygodne. Na 19 leci dokumentacja, a na 22 qtcreator. Normalnie bajer...

Ale jakie uber wygodne. Na 19 leci dokumentacja, a na 22 qtcreator. Normalnie bajer...
No tak.. Ty masz to do pracy, ja w domu (prawie) wyłącznie do rozrywki - 2x17" wystarcza i cieszy, bo na jednym mogę sobie pisać tu do Was a kącikiem oka oglądać TV na drugim ;)

Temat niby zakończony, no ale... Ja mam na karcie HDMI, 2xDVI oraz VGA, wszystko widziane w Linuksie, a monitory (TwinView) też można wygodnie wyklikać w ich konfigurotorze :P

Screenshot: http://wstaw.org/m/2011/01/01/2011-01-01-192124_1920x1080_scrot.png

BTW. Jak testowałem na Fedorze, to sterownik nouveau widzi wszystkie wyjścia bez problemów opisane jako: VGA-0, DVI-1, DVI-2, HDMI-3 (lub jakoś podobnie). Oczywiście nvidia nie obsługuje "czegoś" w X11 i to wykrywanie jest nadpisywane jednym ekranem o wielkości sumy aktualnych.