Nowy2011 Napisano Marzec 18, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2011 Trochę to trwało, ale wreszcie zainstalowałem fedorę 14 i ... problem pozostał. Nadal po niezbyt długim czasie pracy w środowisku graficznym ekran robi się biały (czasami w pionowe szare paski) i nie reaguje na nic. Sprawdziłem, że nie jest to problem obiążenia procesora. Nie instalowałem też żadnych dodatkowych sterowników. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 18, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2011 A to nie jest problem ze sprzetem? Pod windowsem dziala normalnie? Kiedys mialem podobny problem z monitorem i nie udalo sie go uratowac. Jeszcze tak na próbe czy to problem ze sterownikiem wygeneruj sobie plik /et/X11/xorg.conf (X -configure) i w sekcji: Section "Device" Identifier "Device0" Driver "radeon" EndSection Zastap radeon slowem vesa. Po tym przeloguj sie. Moga byc problemy z rozdzielczoscia, ale to jest "na próbe". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Marzec 18, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2011 Wylacz modesetting w jadrze. Do argumentow dodaj nomodeset. Te Radeony maja tendencje do takich zachowan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy2011 Napisano Marzec 21, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2011 A mogę prosi o instrukcję, jak to zrobic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Marzec 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2011 Jako root edytuj plik /boot/grub/grub.conf i w linii kernel /vmlinuz- bla bla bla na samym jej końcu dopisz "nomodeset" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy2011 Napisano Marzec 22, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2011 Niestety, dopisanie w grub.conf nomodeset spowodowało, że ekran po uruchomieniu fedory jest cały czarny, a na dole ekranu jest tylko biały pasek i napis fedora 14. Można sie przełączyć do trybu tekstowego, ale w graficznym w ogóle się nie da pracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Marzec 22, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2011 Najpierw jako root yum reinstall mesa-libGL Nastepnie tez jako root cd /boot mv initramfs-`uname -r`.img initramfs-`uname -r`.img-original dracut -v /boot/initramfs-`uname -r`.img `uname -r` Restart i zobacz czy wtedy wstanie, jesli nie to: Gdy jestes w konsoli to przelacz sie na roota. Nastepnie wpisz wymus tryb tekstowy przez init 3 Jesli to konieczne ponownie sie zaloguj na root, nastepnie wystartuj Gnome Display Manager gdm Jesli nie wstal to co sie pojawia na konsoli, jakies bledy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy2011 Napisano Marzec 23, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2011 Niestety, po zmianach, które mi zaproponowałeś w ostatnim poście i restarcie, fedora w ogóle nie "ruszyła". Po okienku wyboru systemu, pojawia się już tylko czarny ekran z kursorem w lewym górnym narożniku. Komp na nic nie reaguje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Marzec 23, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2011 W Grubie (Tam gdzie wybierasz system) wybierz Fedore i kliknij e Pojawi Ci sie kilka linii, znajdz zaczynajaca sie od "kernel /vmlinuz.." i dodaj na koncu tej linii 3 A nastepnie uruchom z tak zmodyfikowanym wywolaniem. Dzieki temu Fedora powinna sie uruchomic w init 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy2011 Napisano Marzec 23, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2011 Znowu klapa. Owszem, dodałem 3, potwierdziłem i nic, nadal czarny ekran. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Marzec 23, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2011 A to złośliwa bestia. Ściągnij Fedorę, wypal na CD lub daj na pendrive i zobacz czy tak Ci się uruchomi wersja Live. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 23, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2011 (edytowane) Glupie pytanie, ale nie jestem jasnowidzem: przed "3" dales spacje? Najbezpieczniej bedzie jesli po pojawieniu sie menu GRUB zamiast "e" wcisniesz "a" → http://img135.imageshack.us/i/menu1di.png/ a potem wpiszesz spacje i "3" → http://img151.imageshack.us/i/menu2u.png/ no i [ENTER] Jesli to nie zadziala, to uruchom w trybie awaryjnym (→ http://wiki.fedora.pl/wiki/GRUB#Procedura ale tylko do polecenia "chroot /mnt/sysimage" wlacznie) i dalej cd /boot mv initramfs-`uname -r`.img-original initramfs-`uname -r`.img cd /etc/X11 rm xorg.conf #tego pliku mozesz nie miec, ale na wszelki wypadek.... reboot Po reboot znowu uruchomienie na poziomie "3" czyli tak jak wyzej. [EDIT] Warto usunac opcje "rhgb" widoczna tutaj → → http://img151.imageshack.us/i/menu2u.png/ Wtedy latwo zauwazyc, do którego miejsca dochodzi startup. Edytowane Marzec 23, 2011 przez WalDo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Marzec 23, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2011 WalDo, może przypnij Twój post gdzieś jako "Jak uruchomić Fedorę w trybie tekstowym", albo do poradnika bo ja się zbieram i zbieram by to ładnie zrobić, a Ty się zebrałeś. A tak można by było pisać "Czytałeś? Przeczytaj" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 24, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2011 Juz o tym myslalem, ale tez jakos sie zebrac nie moge a to w sumie dosc podstawowa informacja. Trzeba bedzie sie sprezyc, tym bardziej, ze tych bialych i czarnych ekranów to sie jakos ostatnio znów namnozylo nieco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy2011 Napisano Marzec 24, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2011 Dla spokojności: już za pierwszym razem 3 napisałem po spacji,teraz spróbowałem z e i też nic. Nie wiem, czy to ważne, ale moja wersja jądra to: 2.6.35.6-45.fc14.i686. Czy to kłopot? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi