Skocz do zawartości

Dwa Środowiska Graficzne, Czyli Gnome I Kde

Aion

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym zainstalować 2 środowiska (aktualnie używam Gnome) w jednej instalacji Fedory (w tym przypadku 14) i tu się nasuwają moje pytania:

1. Czy nie zakłóci to stabilności pracy systemu ?

2. Czy przy pracy na jednym z dwóch środowisk nie będzie pobierane więcej pamięci niż na jednym (czy są uruchamiane usługi z gnome chociaż są nieużywane)?

3. Ile może gdzieś zajmować środowisko KDE miejsca na dysku i ile trzeba owego miejsca zostawić?

4. Jak można doinstalować KDE ?

5. Jaka wersja KDE jest aktualnie dostępna w repo i najstabilniejsza ?

6. Czy istnieje możliwość ukrycia niektórych aplikacji z menu w jednym ze środowisk ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

1. Nie. Podejrzewam ze pare postów nizej ktos napisze ze tak, ale to sprawa mocna dyskusyjna IMHO.

2. Nie.

3. Ostatnio kiedy instalowalem KDE, bez paru pakietów (amarok, kdepim, k3b, itp) rozmiar pobranych paczek mial ok 200 MB, nie pamietam ile po zainstalowaniu.

4. su -c "yum groupinstall Zestaw oprogramowania KDE". Jesli masz polska wersje systemu.

5. 4.5.5, jest bardzo stabilna. Mozna sobie doinstalowac 4.6 z dodatkowego repo.

6. Z defaultu nie, ale widzialem gdzies na gnome-apps skrypt który to robil.

Edytowane przez WalDo
Usunięcie zbędnego cytatu

5. 4.5.5, jest bardzo stabilna. Można sobie doinstalować 4.6 z dodatkowego repo.

Czyli rozumiem że aby cieszyć się wersją KDE 4.6 muszę wpierw zainstalować 4.5.5 a następnie doinstalować repo z 4.6

2. Czy przy pracy na jednym z dwóch środowisk nie będzie pobierane więcej pamięci niż na jednym (czy są uruchamiane usługi z gnome chociaż są nieużywane)?

Oba środowiska korzystają z tych samych folderów do uruchamiania usług na starcie, ale to nie jest problem po małych poprawkach.

1. Nie. Podejrzewam ze pare postów nizej ktos napisze ze tak, ale to sprawa mocna dyskusyjna IMHO.
Ja bede Cie popieral ;)

Od dawna korzystam z XFCE, czyli glównie Gtk/Gnome, ale oprócz tego mam zainstalowane niemal pelne srodowisko KDE ([edit]bez plasmy oczywiscie i innych eye-candy[/edit]), które dociagnelo mi sie przy okazji instalowania Krusadera i Digikama z kipi-plugins i zadnych oznak niestabilnosci systemu nie zauwazylem.

Niestabilnosc jest przereklamowana - jak ktos dba o system, to system dba o niego ;)

Ja będę Cię popierał ;)

Od dawna korzystam z XFCE, czyli głównie Gtk/Gnome, ale oprócz tego mam zainstalowane niemal pełne środowisko KDE ([edit]bez plasmy oczywiście i innych eye-candy[/edit]), które dociągnęło mi się przy okazji instalowania Krusadera i Digikama z kipi-plugins i żadnych oznak niestabilności systemu nie zauważyłem.

Niestabilność jest przereklamowana - jak ktoś dba o system, to system dba o niego ;)

Właśnie zainstalowałem KDE 4.5 w sumie wszystko ok gdyby nie ilość pamięci pociągniętej zaraz po starcie (gnome ok.220MB KDE~350MB+);

Tu nasuwa się moje pytanie czy jak usunie się plasmę i to eye-candy o którym było wspominane to odciąży mi się nieco pamięci ?

[...] czy jak usunie się plasmę i to eye-candy o którym było wspominane to odciąży mi się nieco pamięci ?
Ja tam głowy nie dam, ale z założenia - im mniej programów wciągasz przy "startup" tym mniej RAM-u się wykorzystuje.

Ja tam jestem minimalista, więc korzystam z XFCE (ostatnio przyglądam się nawet LXDE) i odpalam tylko to co jest mi potrzebne. Jak trzeba to się zasysają biblioteki KDE, jak trzeba to Gnome i wszystko śmiga bardzo ładnie i bez zacinania.

6. Czy istnieje możliwość ukrycia niektórych aplikacji z menu w jednym ze środowisk ?

Tak, to kwestia jednego parametru.

Skopiuj wybrany skrót z /usr/share/applications/ do lokalnego ~/.local/share/applications

i dodaj w nim

NotShowIn=GNOME;KDE;

lub tylko jedno ze środowisk.

Tak, to kwestia jednego parametru.

Skopiuj wybrany skrót z /usr/share/applications/ do lokalnego ~/.local/share/applications

i dodaj w nim

NotShowIn=GNOME;KDE;

lub tylko jedno ze środowisk.

Nie wiedziałem że można to w taki prosty sposób dokonać. Ja bym się bawił w jakiś skrypt z gnome-apps :/

Tu nasuwa się moje pytanie czy jak usunie się plasmę i to eye-candy o którym było wspominane to odciąży mi się nieco pamięci ?

Hehe najlepiej od razu kdelibs wywal ;) Plasma jest główną częścią KDE i bez niej to środowisko nie miałoby sensu. Jeśli środowisko jest za ciężkie to sobie je odpuść. Możesz oczywiście wyłączyć nepomuka i trochę innych usług, ale jak pozbędziesz się większości to jaki będzie cel używania w ogóle KDE...

W koncu pousuwalem sobie paczki z programami z KDE co sie wgraly i wszystko ladnie wyglada (o dziwo byly zalaczone jako zbiorowe paczki dla kazdego dzialu np.grafika, multimedia) :) Wszystko poszlo ladnie i przyjemnie. I co lepsze nie ma za bardzo ingerencji jednego srodowiska w drugie co mi sie bardzo podoba :)

Troche sie pobawie z uslugami i wszystko powinno byc Ok.

Dzieki wielkie za pomoc.