Heos Napisano Marzec 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2011 Jak w temacie. Poszukuje programu, który pozwoli mi sluchac muzyki bez graficznego interfejsu - tylko za pomoca konsoli. Dodane Jako, ze nie moge zmienic nazwy tematu dodam, ze juz znalazlem co chcialem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2011 Możesz użyć jednej z tysiąca nakładek wykorzystującej MPD (np. ncmpc w ncurses lub mpc, czyli zwykły command-line). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2011 (edytowane) Moze to → http://mp3blaster.sourceforge.net/ Albo yum install mpg321 [EDIT] Jakby co, to wlasnie zrobilem paczke mp3blaster-3.2.5-1.x86_64.rpm pod F13 - moge zrobic dla F14 i ew. na inne architektury. Oparlem sie na znalezionej w sieci paczce dla FC1 (slownie: jeden ) i wykorzystalem tego speca do zbudowania paczki z najnowsza dostepna wersja mp3blaster 3.2.5. Poniewaz nie jestem "rasowym" programista, wiec zeby ulatwic sobie zycie usunalem obsluge LIRC (kto obsluguje konsole tekstowa pilotem? ) oraz wywalilem fragmenty odpowiedzialne za obsluge formatu SID - to chyba format audio z Commodore, wiec chyba strata nie jest wielka Edytowane Marzec 7, 2011 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zybex_pl Napisano Marzec 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2011 mplayer - tak będąc w pracy wykorzystuję firmowy serwer do słuchania trójki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neometal Napisano Marzec 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2011 Jak w temacie. Poszukuję programu, który pozwoli mi słuchać muzyki bez graficznego interfejsu - tylko za pomocą konsoli. Ja polecam to o czym pisze thof. Genialny program, wybór klientów jest ogromny. Do tego jeszcze : MOC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2011 To ja tak się głupio zapytam... Głupio, bo szczerze i bezwstydnie mówiąc nie chce mi się zgłębiać tematu. Wybaczcie. Jak się korzysta z ncmpc? Uruchamiam i widzę bez końca "Connecting to localhost... [Press q to abort]". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neometal Napisano Marzec 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2011 To ja tak się głupio zapytam... Głupio, bo szczerze i bezwstydnie mówiąc nie chce mi się zgłębiać tematu. Wybaczcie. Jak się korzysta z ncmpc? Uruchamiam i widzę bez końca "Connecting to localhost... [Press q to abort]". MPD to demon który uruchamia się ze startem systemu. i w tle wykonuje całą brudną robotę. Ncmpc i każdy inny klient łączy się do niego po TCP i służy tylko do sterowania. Wybór klienta sprowadza się w sumie do wyboru estetycznego, i trochę funkcjonalnego, bo nie każdy klient ma zaimplementowaną obsługę wszystkich funkcji MPD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2011 Jeszcze chyba bardziej zaawansowany od ncmpc http://pms.sourceforge.net/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takori Napisano Czerwiec 16, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2011 Cmus Link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil Michalak Napisano Czerwiec 17, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2011 Jezeli jestes zainteresowany MPD to tutaj znajdziejsz opis konfiguracji dla tandemu MPD+NCMPC. Dodatkowo na tej stronie umieszczony jest opis jak dodac do tego mozliwosc scrobblowania do Last.fm. Jezeli chodzi o opinie, to bardzo dlugo korzystalem z tego wlasnie zestawu pod fvwm (dosc efektownie mozna bylo zgrac poszczególne komponenty srodowiska graficznego z demonem MPD). Uzycie zasobów jest naprawde ORT male w porównaniu ze standardowymi odtwarzaczami mp3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heos Napisano Czerwiec 19, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2011 Temat jest z początku marca więc uwierzcie, znalazłem już co chciałem... Chociaż faktycznie mogłem dodać o tym adnotację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 20, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2011 Temat jest z początku marca więc uwierzcie, znalazłem już co chciałem... Wątek ma chwytliwy temat, więc nie widzę nic złego w dalszym wypisywaniu tu ciekawych propozycji odtwarzaczy konsolowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heos Napisano Czerwiec 20, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2011 Jasne, ale adnotacje o tym, że sama sprawa jest już rozwiązana można by w nazwie tematu dodać jakbyś ktoś inny szukał informacji. Ja nie mogę, nie jestem modem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi