Skocz do zawartości

Lexmark I Fedora 14

trup

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Proszę o pomoc.

Mam Fedorę 14 x64. Zakupiłem Lexmarka urządzenie wielofunkcyjne S305. Ściągnąłem sterowniki do niego, zainstalowałem. W Menu→System→Preferencje, nie mam opcji (Nowe drukarki) Dodam, że we wcześniejszej fedorze miałem tą opcję. Czy mój system widzi drukarkę? Jak sprawić by ją widział? Dodam że drukarka widzi komputer.

(system-config-printer) terminal odpowiada: nie odnaleziono polecenia. lpstat -p -d podaje: Nie dodano celów. Dodam, że wcześniej z drukarką hp nie miałem problemów, gdy tylko podłączyłem kabel usb, komputer zgłaszał nowe urządzenie. Myślałem, że tym razem podobnie się zachowa. W tej drukarce mam wifi, które też nie zgłasza nowego urządzenia

Poszperałem i poszukałem i rezultat jest taki: (system-config-printer) nie miałem zainstalowany, a skoro tak to teraz nie może komputer znaleźć sterowników, wyświetla mi długą listę bez mego modelu, a przecież mam go zainstalowanego. Czemu tak działa i gdzie jest ten sterownik zainstalowany?

[...]i użyj adresu który dał ci thof.
I pamiętaj, że do tego trzeba mieć uruchomioną usługę "cups".

A tak w ogóle, to wydaje mi się, ze Lexmark podobnie jak HP udostępnia pod Linuksa gdzieś na swoich stronach skrypt instalacyjny do drukarek i urządzeń wielofunkcyjnych wyszukujący i instalujący odpowiednie sterowniki. Ale na 100% nie jestem pewien.