thof Napisano Marzec 27, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2011 Szukam edytora XML, który poza sprawdzeniem poprawności pliku będzie jeszcze potrafił wygenerować z niego jakiś wykres lub drzewko. Słyszałem, że niby są takie edytory, ale coś nie mogę nic znaleźć. W ogóle to jakich programów używacie do XMLa? Mogą być też wtyczki. Do tej pory wystarczał mi zwykły edytor z kolorowaniem składni (np. kate), bo nie miałem potrzeby wizualizacji zawartości takiego pliku. W sumie mógłbym ręcznie narysować, ale skoro istnieją edytory wizualizujące automatycznie to byłoby wygodniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordimer Napisano Marzec 28, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2011 Szukam edytora XML, który poza sprawdzeniem poprawności pliku będzie jeszcze potrafił wygenerować z niego jakiś wykres lub drzewko. Słyszałem, że niby są takie edytory, ale coś nie mogę nic znaleźć. W ogóle to jakich programów używacie do XMLa? Mogą być też wtyczki. Do tej pory wystarczał mi zwykły edytor z kolorowaniem składni (np. kate), bo nie miałem potrzeby wizualizacji zawartości takiego pliku. W sumie mógłbym ręcznie narysować, ale skoro istnieją edytory wizualizujące automatycznie to byłoby wygodniej. Ja coś słyszałem, że FireFox jest w tym dobry A słyszałem niedawno bo mam z XML właśnie teraz na studiach Koleś się zachwycał czymś tam w lisku właśnie . Może warto tę wiedzę zgłębić ?? ja też z chęcią popatrzę co ludzie polecają. Bo sam bym coś fajnego chciał mieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Marzec 28, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2011 Ja coś słyszałem, że FireFox jest w tym dobry A słyszałem niedawno bo mam z XML właśnie teraz na studiach Koleś się zachwycał czymś tam w lisku właśnie . Może warto tę wiedzę zgłębić ?? ja też z chęcią popatrzę co ludzie polecają. Bo sam bym coś fajnego chciał mieć Firebug? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 29, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2011 Firebuga znam i raczej nie nadaje się do XML, chociaż drzewko wyświetla. W sumie to ja byłem niedoinformowany, bo to o co mi chodziło zapewnia język OWL, którego składnia jest oparta o XML Kiedy znam już nazwę to o narzędzie łatwo, bo jest to Protege. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Marzec 29, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2011 No to teraz musisz wyjaśnić co to właściwie jest ta ontologia w ujęciu protege, albo zjem Twoją lewą stopę. To się wpisuje gdzieś między uml i semantyczny. W życiu nie widziałem tej koncepcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 29, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2011 Wiem tyle ile przeczytalem w wikipedii, czyli niewiele Z tego co widze to protege pozwala na zapisywanie tych ontologii (opis dziedziny wiedzy) w formie grafów i potem prawdopodobnie generowanie z nich kodu XML. Z UML to chyba ma niewiele wspólnego, bo jednak UML sluzy do modelowania dziedziny problemu, a jednak OWL sluzy do reprezentacji wiedzy. W tej chwili nie wiem nic na ten temat, ale chyba bede musial sie czegos dowiedziec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi