Nygus26 Napisano Maj 5, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2011 Panowie problem rozwiązany - pomógł mi ten poradnik http://www.if-not-true-then-false.com/2010/fedora-14-nvidia-drivers-install-guide-disable-nouveau-driver/. Mam do was tylko jedną prośbę - nie odsyłajcie takich początkujących ludzi ja jak do poradnika, bo to naprawdę zniechęca. Czasem wystarczy tylko powiedzieć , a nie kazać czytać i czytać zamiast pomóc. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 5, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2011 Mam do was tylko jedna prosbe - nie odsylajcie takich poczatkujacych ludzi ja jak do poradnika, bo to naprawde zniecheca. Czasem wystarczy tylko powiedziec , a nie kazac czytac i czytac zamiast pomóc.A jak ktos Ci napisze na forum to bedziesz wiedzial w sposób cudowno-magiczny i w ogóle bez czytania? Po cholere pisac tysieczny raz to samo. Po to robi sie poradniki i odsyla do wlasciwego rozwiazania, zeby nie przepisywac bez sensu wciaz tego samego.Zastanów sie nad sensem tego co napisales [EDIT] To wszystko co jest wypisane w linku, który podales powinno wykonac sie automatycznie. Tzn. parametry jadra, blacklist itd. Jesli tak sie nie stalo, tzn. ze cos zle zrobiles, wykonales nie po kolei albo wrecz w ogóle (zgodnie z Twoja mysla) nie przeczytales naszego poradnika na wiki.fedora.pl 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nygus26 Napisano Maj 6, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2011 Mozliwe , ze nie wszystko wykonalem dobrze, ale po 5 instalacjach fedory caly czas system sie zwieszal. NA 2 RÓZNYCH KOMPUTERACH robilo sie to samo , zawsze po instalacji sterowników. Wiec nie wiem czy mialo sie to zrobic automatycznie czy nie , ale po zrobieniu tych rzeczy z poradnika, Fedora w koncu chodzi jak nalezy. Zanim zamkniecie ten temat, mam jeszcze ostatnie pytanie? Jak zmienic rozmiar partycji domowej- home za pomoca gparted, bo gdy wchodze w ten program za pomoca plytki mam tylko partycje windowsa i 2 lub 3partycje linuxa. Czytalem , ze mozna zmienic rozmiar tej partycji, ale jak? Jak wyodrebnic katalog home który o dziwo ma tylko 3,4 gb? Chce aby mial ze 30 gb poniewaz na linuxa przeznaczylem 50gb. Z góry dzieki za pomoc i , prosilbym o opisanie jak zmienic rozmiar katalogu home za pomoca gparted? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neometal Napisano Maj 6, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2011 Długa droga przed Tobą kolego... Istnieje w ogóle partycja /home, czy jest to po prostu katalog na '/' ? Daj wynik polecenia df -h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nygus26 Napisano Maj 6, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2011 Oto wynik polecenia df-h: System plików rozm. uzyte dost. %uz. zamont. na /dev/mapper/vg_krejzol-lv_root 45G 2,9G 42G 7% / tmpfs 1006M 260K 1006M 1% /dev/shm /dev/sda5 485M 47M 413M 11% /boot /dev/mapper/vg_krejzol-lv_home 4,4G 664M 3,5G 16% /home Oto link do screena z gparted: http://iv.pl/images/70918590417094906964.png Mam duzo miejsca w /, ale dlaczego tylko 3,4GB w /home? to jakies prawa dostepu, czy cos? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neometal Napisano Maj 6, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2011 Gparted nie obsługuje LVM. -> http://gparted.sourceforge.net/features.php Można manipulować Wolumenami Logicznymi ale, bez obrazy, na Twoim poziomie zaawansowania skończy się reinstalacją. Jeśli to w miarę świeży system i nie masz tam żadnych danych, przeinstaluj go, a podczas instalacji wywal wszystkie partycje Linuksowe, i utwórz nowe na ext4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nygus26 Napisano Maj 6, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2011 Moge przeinstalowac system ,ale mam zastapic system linux czy zainstalowac na nowo tzn. kasujac partycje linuxa i wgrywajac jeszcze raz? I jak utworzyc nowe partycje na ext4? Gdzie sie to ustawia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 6, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2011 W czasie instalacji wybierz "własny układ partycji" albo jakoś podobnie. Opcja na samym dole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nygus26 Napisano Maj 7, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2011 Dobra znalazłem tą opcję ręcznego dzielenia dysku, tylko w której "zakładce" mam stworzyć nową partycje ext4 i jak skasować starą w LVM? Pytam się ponieważ mam zainstalowanego windowsa , a nie chcę go uszkodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2011 Pytam sie poniewaz mam zainstalowanego windowsa , a nie chce go uszkodzic.Omijaj z daleka wszystkie partycje typu NTFS i bedzie dobrze. Pozostale mozesz skasowac i utworzyc wlasny uklad partycji od nowa. Co do samego dzielenia dysku to bylo juz tyle tematów, ze powinienes cos znalezc.Ogólnie: od 200 do 500 MB na /boot od 12 do 20 GB na / na /home wg uznania, ale warto zrobic osobna partycje, bo to ulatwia potem upgrade do wyzszej wersji systemu. Jesli przewidujesz upgrade Fedory w przyszlosci to /boot raczej w okolicach 500MB No i jeszcze troche placu na swap. [EDIT] Sprawa jest w sumie prosta - wywalasz wszystkie partycje logiczne które sa utworzone na partycji rozszerzonej czyli /boot i lvm. Nie dotykasz /dev/sda1, sda2 i sda3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nygus26 Napisano Maj 7, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2011 Na razie widzialem jak to wygląda na innym kompie z Fedorą 14 . Były tam 2 zakładki LVM oraz hard disk. Jeśli taka sytuacja będzie u mnie to mam skasować całą zakładkę LVM a te nowe partycje to gdzie utworzyć? Tak po prostu w głównym menu ? Bez żadnych katalogów? ---- łączenie postów ---- Czy może mam pokasować te rzeczy wewnątrz LVM i na nowo utworzyc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2011 Nie pisz postu pod postem - od tego masz przycisk [EDYTUJ] pod postem, zeby z nigo korzystac. Ale a temat: masz doprowadzic do sytuacji kiedy zostana Ci na dyski partycje sda1, sda2, sda3 oraz wolna przestrzen do podzialu. Sposób w jaki to wykonasz jest dowolny. Zreszta sprawdz czy uda Ci sie usunac - jak to nazwales - "zakladke" LVM bez usuwania "zawartosci". Pamietaj, ze jak za duzo wykasujesz, np. partycje /dev/sda1, to zawsze mozesz przerwac instalacje i zaczac od nowa. Ostateczny, rzeczywisty zapis nowego ukladu partycji na dysku poprzedzany jest w instalatorze odpowiednim ostrzezeniem. Do czasu wyrazenia przez Ciebie zgody na zapis nowego ukladu na dysku nic nie jest fizycznie wykonywane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nygus26 Napisano Maj 11, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2011 Ostatnio zrobiłem reinstalację i przebiegła ona bez problemu. Dzięki za pomoc WalDo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nygus26 Napisano Maj 17, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2011 Mam do was małe pytanko, jak mogę podmienić plik przez terminal za pomocą komendy, ponieważ chce pozamieniac pliki w grze , a pisze ze potrzebuje uprawnien admina... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 17, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2011 [...]a pisze ze potrzebuje uprawnien admina... http://wiki.fedora.pl/wiki/Konto_root#Logowanie_na_roota a potem "man cp" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi