petherson Napisano Kwiecień 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2011 (edytowane) Witam, wlasciwie to kope lat Pare dni temu wrócilem na lono fedory i mam problem, mianowicie: Po instalacji nie dziala moja karta wifi (broadcom 4312)Wszystko jest extra, jest full opisów w internecie jak ja zainstalowac itp. Natomiast klopot w tym, ze tam gdzie jest ten laptop jest internet tylko wifi i nie ma jak sie podlaczyc do sieci. Teraz pytanko - czy ktos z was sie orientuje, czy istnieje mozliwosc instalacji tej karty, moze z plyty dvd (bo instalowalem z cd). Ewentualnie w fedora w ver. 15 moze ma cos wiecej jezeli chodzi o te sterowniki? Moze ktos cos wie? Aha - kompilacje jajka i inne takie operacje odpadaja - poprostu nie chce mi sie az tak bawic. Z góry dzieki. Pozdrawiam. //edit - jezeli juz tak poprawiasz te ortografie to i stylistyke wypadaloby wytknac....Jak cos robic to dobrze, a nie na odwal.... Pozdrawiam Edytowane Kwiecień 21, 2011 przez petherson Ortografia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Kwiecień 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2011 Odpowiednie pakiety sa w repozytorium rpmfusion. Klopot w tym, ze maja kilka zaleznosci i trudno ci bedzie znalezc: a ) zaleznosci tych zaleznosci, nie wiedzac jakie sa, b ) odpowiednie pakiety dla twojej wersji kernela, który pare aktualizacji od czasu wydania F14 juz widzial, c ) ale moze ich juz nie byc, wiec czeka cie przebudowa paczek zródlowychm d ) przebudowa paczek zródlowych wymaga uprzedniej instalacji kernel-devel, kompilatorów i rpmbuild, które bedziesz musial zainstalowac ze swojej plytki, dodajac ja recznie do repozytoriów yuma. Wniosek: mozesz próbowac, ale to bez sensu. Podlacz sie gdzies kablem, zaktualizuj system, dodaj repozytorium rpmfusion i yum install kmod-wl-PAE Kazdy inny sposób jest skomplikowany i spedzisz nad tym wiecej czasu, niz na wizycie u znajomego z netem 1 Mb/s. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2011 A wkleję jeszcze raz http://www.fedoraforum.org/forum/showthread.php?t=239922 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petherson Napisano Kwiecień 21, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2011 Dzięki za odpowiedzi, ale to nie o to mi chodziło. Nie mam dostępu do sieci i fizycznie nie mam możliwości nic ściągnąć z internetu. Więc może troszkę inaczej. Czy po instalacji fedory 14 z płyty dvd działała komuś karta broadcom 4312? Jak, skąd i w jaki sposób ściągnąć i zainstalować firmware wiem, głównie chodzi o to żeby to zrobić z automatu bez dostępu do sieci. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2011 Myślę, że o to Ci chodziło. Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem to co wcześniej wkleiłem i chyba wszystko będzie jasne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petherson Napisano Kwiecień 21, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2011 Mysle, ze o to Ci chodzilo. Wystarczy przeczytac ze zrozumieniem to co wczesniej wkleilem i chyba wszystko bedzie jasne. Np. takie rzeczy jak: yum install..... wget http://....... No nie o to.. W kazdym razie dzieki. //edit aha moze dla jasnosci - bede mial ze 35 kompów (takich samych) do instalacji i to ma dzialac od razu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2011 No nie o to.. Koniec z podawaniem wszystkiego na tacy, bo to do niczego nie prowadzi. Zmieniam taktykę na podobną do WalDo Powtórzę ostatni raz, w linku, który podałem wyżej jest napisane co jest wymagane do odpalenia karty z tym chipem. Po lekturze odpowiedz sobie sam, czy po instalacji karta będzie działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petherson Napisano Kwiecień 21, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2011 Wiec moze troszke inaczej. Czy po instalacji fedory 14 z plyty dvd dzialala komus karta broadcom 4312? Pytanko sie troszke zmienilo, bo nie chce sie babrac w jakies ustawiania, mam do zrobienia jakas liczbe komputerów i naprawde nie chce mi sie siedziec nad kazda maszyna wiecej niz czas instalacji. Wiec jeszcze raz: Czy ktos kto ma te karte i instalowal fedore z plyty dvd - czy dzialala mu ta karta na dzien dobry? Koniec z podawaniem wszystkiego na tacy, bo to do niczego nie prowadzi. Zmieniam taktyke na podobna do WalDo Powtórze ostatni raz, w linku, który podalem wyzej jest napisane co jest wymagane do odpalenia karty z tym chipem. Po lekturze odpowiedz sobie sam, czy po instalacji karta bedzie dzialac. Juz sie tak nie denerwuj jak nie chce Ci sie komus pomóc, oprócz wyslania linku to daj sobie spokój, szkoda Twoich nerwów Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Kwiecień 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2011 "naprawdę nie chce mi się siedzieć nad każdą maszyną" eee, płacą ci za to chyba ? W takim razie skrypt w bashu. No sorry ale nikt ci nie poda pliku "install_wifi.bin" i nie zrobisz sobie "chmod a+x ./install-wifi.bin;.su -c "./install-wifi.bin"". TO NIE WINDOWS. Tutaj się instaluje z repozytorium odpowiednie sterowniki. Ciesz się chłopie, że Broadcom po wielu latach bojów z Linuxem w ogóle zaczął coś robić ze sterownikami do niego. Na plytce znajduje sie lokalne repo "Packages". Znajduje sie tam pliczek b43-fwcutter, który jest właśnie używany w instalacji sterowników w instrukcji, który po raz wtóry podał ci thof. Wiec na skróty: 1.Po instalacji instalujesz paczuszkę z płytki. Zakładam, że wiesz jak. 2.Instrukcją od thofa instalujesz sterowniki Windowsowe, które pewnie masz na innej płytce. 3..... 4.Pr0fit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2011 Już się tak nie denerwuj jak nie chce Ci się komuś pomóc, oprócz wysłania linku to daj sobie spokój, szkoda Twoich nerwów Tylko widzisz... Tu nie chodzi o nerwy, tylko o to, żeby ludzie zaczęli samodzielnie myśleć i samodzielnie znajdować odpowiedzi. Czytając podane linki możesz przy okazji dowiedzieć się innych ciekawych rzeczy, co oszczędzi kolejnych tematów. Jeśli problem był rozwiązany gdzie indziej, to po co go powielać, przepisywać rozwiązanie i udawać mądralę - prościej, lepiej i szybciej, jest podać link do rozwiązania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petherson Napisano Kwiecień 21, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2011 "naprawdę nie chce mi się siedzieć nad każdą maszyną" eee, płacą ci za to chyba ? W takim razie skrypt w bashu. No sorry ale nikt ci nie poda pliku "install_wifi.bin" i nie zrobisz sobie "chmod a+x ./install-wifi.bin;.su -c "./install-wifi.bin"". TO NIE WINDOWS. Tutaj się instaluje z repozytorium odpowiednie sterowniki. Ciesz się chłopie, że Broadcom po wielu latach bojów z Linuxem w ogóle zaczął coś robić ze sterownikami do niego. Na plytce znajduje sie lokalne repo "Packages". Znajduje sie tam pliczek b43-fwcutter, który jest właśnie używany w instalacji sterowników w instrukcji, który po raz wtóry podał ci thof. Wiec na skróty: 1.Po instalacji instalujesz paczuszkę z płytki. Zakładam, że wiesz jak. 2.Instrukcją od thofa instalujesz sterowniki Windowsowe, które pewnie masz na innej płytce. 3..... 4.Pr0fit. Tak dokładnie, natomiast ja będę musiał zapłacić jeszcze kilku osobom, które to będą robić i do rana muszą się wyrobić żeby działało. Więc niestety nie bardzo mnie interesuje się grzebanie przy każdym komputerze, bo te osoby sobie z tym nie poradzą. Z tym lokalnym repem na płytce to rozumiem, że mówisz o dvd? Bo jak narazie mam płytę livecd z kde. Tylko widzisz... Tu nie chodzi o nerwy, tylko o to, żeby ludzie zaczęli samodzielnie myśleć i samodzielnie znajdować odpowiedzi. Czytając podane linki możesz przy okazji dowiedzieć się innych ciekawych rzeczy, co oszczędzi kolejnych tematów. Jeśli problem był rozwiązany gdzie indziej, to po co go powielać, przepisywać rozwiązanie i udawać mądralę - prościej, lepiej i szybciej, jest podać link do rozwiązania. Owszem i był rozwiązany, natomiast Twój kolega zarzucał mi czytanie bez zrozumienia, aczkolwiek ja pytałem kilkakrotnie o to czy ktoś się orientuje, czy po instalacji z dvd ta karta ruszy, czy też nie. W odpowiedzi dostałem link powtórzony potem z dodatkiem w stylu "czytaj ze zrozumieniem", natomiast w owym linku jak byk w pierwszym drzewku było przedstawione, że jak mamy kartę bcm 4312, to instalujemy broadcom-wl yum'em - więc tak do końca z tym "rozumieniem" jest różnie jak widać, bo oczywiście też wspomniałem, że żadnej sieci nie będzie. Więc jednak takie forum w niczym nie pomaga, a raczej jego użytkownicy i będę musiał zacząć "samodzielnie myśleć" Więc dziękuję wszystkim za "pomoc" Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2011 (edytowane) Owszem i byl rozwiazany, natomiast Twój kolega zarzucal mi czytanie bez zrozumienia,Moja wina, przyznaje, nie czytalem calosci watku. A kolega "nasz" a nie "mój" bede musial zaczac "samodzielnie myslec" A to cwiczenie zawsze warto wykonac [EDIT] Przeczytalem nieco dokladniej i jak rozumiem problem sprowadza sie do [...] glównie chodzi o to zeby to zrobic z automatu bez dostepu do sieci.Nie korzystam z Wifi, ale z tego co czytalem na forum z Broadcomami bez dostepu do sieci moze byc kiepsko. Co do wielokrotnej instalacji to juz lepiej - jak raz posciagasz pakiety to mozesz zrobic sobie lokalne repo wypalone na plytce i zainstalowac na wszystkich 34 pozostalych sztukach. Edytowane Kwiecień 21, 2011 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petherson Napisano Kwiecień 21, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2011 No i tak będę musiał zrobić, będzie pendrive ze skryptem i pakietami i mam nadzieję, że się uda Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2011 W odpowiedzi dostałem link powtórzony potem z dodatkiem w stylu "czytaj ze zrozumieniem", natomiast w owym linku jak byk w pierwszym drzewku było przedstawione, że jak mamy kartę bcm 4312, to instalujemy broadcom-wl yum'em - więc tak do końca z tym "rozumieniem" jest różnie jak widać, bo oczywiście też wspomniałem, że żadnej sieci nie będzie. No i widzisz wyszło, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, ale ok teraz po polsku.Fedora jest w pełni otwartym systemem, czyli w standardzie zawiera tylko te sterowniki, które dostaną się do jądra. W jądrze do Twojej karty jest sterownik o nazwie b43 (o ten http://git.kernel.org/?p=linux/kernel/git/torvalds/linux-2.6.git;a=tree;f=drivers/net/wireless/b43;hb=HEAD ). Wg oficjalnej strony http://linuxwireless.org/en/users/Drivers/b43#Supported_chip_types ten chip jest przez ten sterownik wspierany, czyli jest szansa, że Twoja karta zostanie obsłużona przez ten sterownik. Jednak nie ma gwarancji. Jeśli po załadowaniu sterownika (modprobe b43) nic się nie będzie działo w iwconfig, ifconfig itp. to będziesz potrzebował zewnętrznego sterownika np. version 4 firmware lub broadcom-wl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petherson Napisano Kwiecień 21, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2011 Już byś sobie darował dalszą kompromitację... Temat zakończyłem moim przed ostatnim wpisem, zresztą mamy już 8 maszyn działających więc EOT Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi