Jump to content

Piekło Zależności

bugmenot
 Share

Recommended Posts

Gdy chcę zainstalować digikam (zarządzanie zdjęciami) wymagane jest kdeedu-marable (mapy świata), które ni jak nie są z sobą powiązane funkcjonalnie.

Jeden program zbędny jestem w stanie przeżyć, jednak gdy chcę zainstalować basket (notatki) wymagana jest instalacja rozbudowanego pakietu kdepim (w jego składzie: akregator, blogiti, kmail, knode, knotes, kontact, korganizer) czyli 5 zbędnych programów.

Jakoś nie chce mi się wierzyć, aby basket do działania potrzebował jakieś pliki należące do dziwnego programu obsługującego blogi.

Takie zależności pomiędzy pakietami występują w Fedora 15 Beta, w 14 tak też jest i w 15 stabilnej tak będzie?

Do tej pory przez wiele lat używałem Mandrivę, jednak postanowiłem spróbować coś innego. W Mandrivie nie ma takich wielkich pakietów jak kdepim i gdy instaluje basket to nie instaluje mnóstwa niepotrzebnych mi programów, tylko co najwyżej jakieś biblioteki itp.

Takie problemy (rozbudowane pakiety/zależności) występują tylko w programach dla KDE (bo jest ono traktowane w fedorze po macoszemu), czy to jest normalne i przy programach z GNOME też tak jest?

[...] w 15 stabilnej tak będzie?
Na pewno. Beta praktycznie nie różni się od stabilnej wersji - na pewno nie zależnościami pakietów, bo to zmiana architektury projektu.
Takie problemy (rozbudowane pakiety/zależności) występują tylko w programach dla KDE (bo jest ono traktowane w fedorze po macoszemu), czy to jest normalne i przy programach z GNOME też tak jest?
Wg mnie w Gnome/Gtk zależności jest mniej niż w KDE/Qt, jednak nie znajdziesz odpowiednika dla digikam + kipi-plugins.

Jednak poddałem się, to piekło zależności to strata życia, od 2011 używam WYŁĄCZNIE systemu PC-BSD gdzie są jednoplikowe instalatory PBI. Od tej daty inne linuxowe systemy poszły w odstawkę.

brzydkie obejście jak Ci tak zależy:

0. zapisz sobie listę pakietów jakie próbują się zainstalować

1. $ yumdownloader basket

2. $ rpmrebuild -e -p -n basket-1.80-2.fc14.i686.rpm

tu wycinasz niechciane pakiety ( Requires: ... ) możesz nawet wszystkie

pakiet się przebuduje i zapisze np. do

~/rpmbuild/RPMS/i686/basket-1.80-2.fc14.i686.rpm

3. # rpm -ivh --force /home/użyszkodnik/rpmbuild/RPMS/i686/basket-1.80-2.fc14.i686.rpm

4. do pliku /etc/yum.conf dodaj linijkę blokującą instalację tych pakietów w przyszłości

exclude=pakiet1 pakiet2 pakiety* itd

oczywiście jak Ci się będzie wywalał to musisz doinstalować brakujące pakiety.

• 13 years later...

Kto jest zainteresowany hostowaniem PC-BSD i jego wszystkich aplikacji w jednoplikowych instalatorach PBI? To 55 GB, w tym 4 GB sam system.

• bugmenot changed the title to Piekło Zależności
12 godzin temu, bugmenot napisał:

Kto jest zainteresowany hostowaniem PC-BSD i jego wszystkich aplikacji w jednoplikowych instalatorach PBI? To 55 GB, w tym 4 GB sam system.

A jakiego SLA oczekujesz i jaki przyrost przewidujesz?