Skocz do zawartości

[Fedora 15] - Gnome 3, Problem

marciek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zainstalowałem sobie Fedore 15, nie działa mi dobrze GNOME 3, przy pierwszym zalogowaniu się do GNOME'A pojawia mi sie komunikat w okienku:

Wczytanie środowiska GNOME 3 się nie powiodło

Uruchomienie środowiska GNOME 3 się nie powiodło, więc uruchomiono tryb zastępczy.
Prawdopodobnie oznacza to, że komputer (sprzęt graficzny lub sterownik) nie obsługuje środowiska GNOME 3.

Moja karta graficzna to: "01:00.0 VGA compatible controller: VIA Technologies, Inc. CN896/VN896/P4M900 [Chrome 9 HC] (rev 01)"

Mam jakby okrojany Gnome, (interfejs Zastępczy)

ps. KDE działa.

I tak pewnie zostanie. Sprawdź czy masz zainstalowany pakiet xorg-x11-drv-openchrome. Jeśli tak, to raczej niewiele da się z tym (na razie przynajmniej) zrobić. G3 jest we wczesnej fazie rozwoju i na tę chwilę niezbyt funkcjonalne.

I tak pewnie zostanie. Sprawdź czy masz zainstalowany pakiet xorg-x11-drv-openchrome. Jeśli tak, to raczej niewiele da się z tym (na razie przynajmniej) zrobić.

Zwyczajnie dla tej karty nie ma sterowników 3D. GNOME 3 wymaga obsługi 3D.

G3 jest we wczesnej fazie rozwoju i na tę chwilę niezbyt funkcjonalne.

Jest to nieprawdą i do tego nie mającą związku z tematem.

Jest to nieprawda
Jest prawda, wybacz. Oczywiscie zalezy czego sie od funkcjonalnosci oczekuje. Wiem, ze jestes oredownikiem rozwoju i nowego Gnome, ale pewnych rzeczy na tym etpaie rozwoju po prostu nie da sie wybronic. Podkreslam: na tym etapie.
i do tego nie majaca zwiazku z tematem.
To prawda. Przepraszam. To faktycznie temat do innego dzialu.

Nie chcę zakładać nowego tematu więc dopiszę się tutaj ;

zainstalowałem F15 - wersja z KDE .

Ale chciałbym zobaczyć jak wygląda to sławne GNOME 3 o którym tyle piszecie .

Dałem w konsoli polecenie ; yum install gnome3-desktop, coś tam poinstalowało ,

ale w oknie logowania KDM nie pojawiła się nowa pozycja do wyboru.

Jest tylko jak zwykle KDE , co trzeba doinstalować by w okienku logowania pojawiło się też te GNOME3 jako wybór

srodowiska graficznego :(

A jest możliwość zainstalowania starszego gnome z fc14, albo uruchomienia go bez 3D ale żeby działał pulpit normalnie ? nawet do panelu nie mogę dodać żadnego pluginu ;/

możliwości:

1) czytasz posty i manual link tutaj, lub na górze pt.Poradnik

2) Uruchamiasz (w tweak tools ==>File Manager ==> Have file manager handle the destop

3) Decydujesz się na wybór Fallback Mode (w System Info ==> Graphics

4) Po przeczytaniu (patrz A) instalujesz dodatki do gnome-shell

Prób instalacji poprzedniej wersji gnome nie polecam.

Zainstalowałem poleceniem ; yum groupinstall gnome-desktop i jest :rolleyes:

:rolleyes:... czy to może oznacza, że to działa w obie strony? Czyli można doinstalować KDE? Nigdy nie bawiłem się w coś takiego, ale warto wiedzieć...

Nigdy nie bawiłem się w coś takiego, ale warto wiedzieć...
Po takim wpisie, to chyba warto na wiki znaleźć jakieś miejsce, żeby informację o tym wstawić.

Oczywiście, że można zainstalować tyle desktopów ile Ci się zmieści. Wybierasz na ekranie logowania.

Wyszukujesz sobie grupy poleceniem

yum grouplist

i sprawdzasz co masz w sekcji dostępne grupy. Można sobie jeszcze do tego polecenia dodać jakiegoś grepa na KDE, XFCE, LXDE. POtem wyszukana nazwa grupy w cudzysłów i

yum groupinstall "nazwa grupy"

Tak jak zrobił slabypingwin nie zawsze musi się udać. Na pewno nie zainstalował pełnej grupy.

Można też skorzystać z yumex i zainstalować grupę "selektywnie", czyli zaznaczyć grupę a potem odhaczyć takie rzeczy, których z tej grupy się nie chce.

@WalDo

Dzieki. Moze sie przyda, jak bede mial troche czasu (to forma samooszukiwania :D ).

- ale jak powiedzialem: dobrze wiedziec. A tak na marginesie jak obciaza to /dodatkowo/ system?

• 2 weeks later...