Skocz do zawartości

Fedora 15 Spaliła Mi Kartę Wifi

grs_84pl

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jak tego dowieść, ale po włączeniu LiveCD z Fedorą 15 i krótkiej zabawie z Network Managerem moja karta sieciowa w Laptopie przestała działać.

Nie działa już na żadnym z zainstalowanych systemów.

Szczegóły:

Fedora 15 64bit

karta Broadcom BCM94311KFBG

PS. Gdybyście mieli wymieniać karty WiFi, na jaką byście wymienili? Broadcom wymaga instalowania doinstalowania Firmware'u Podobno intele działaja off-the-box .. Może to ktoś potwierdzić?

Był kiedyś przypadek, że faktycznie coś się działo niedobrego z firmwarem jakichś kart, ale obecnie jest to prawie niemożliwe.

To było na bardzo testowej wersji (rawhide, jądro z git), źle napisana funkcja niszczyła firmware karty ethernetowej Intel 1000 lub coś podobnego. Ale to była wersja testowa. Na stabilnych nic takiego się nie dzieje/nie powinno mieć miejsca. Choć to broadcom, oni ostatnio coś zaczęli psuć* ze sterownikami w linuksie.

* psuć - tu: zabrali się za nie z nieznanymi rezultatami

3 lata temu kupiłem Atherosa pod domowy router do starego komputera. Działał bezproblemowo, trzeba było (wtedy) zainstalować sterowniki z rpmfusion (czy livny wtedy chyba). Ale w międzyczasie zdaje się, że te sterowniki dodali do jądra bo polityka się zmieniła.

W każdym razie działa.

Mnie Fedora 15 pozytywnie zaskoczyła w kwestii obsługi wifi na moim Dell XPS M1330 (Broadcom). Zadziałalo od razu z liveCD, o czym pod Ubuntu nie mogło być mowy.

Ogólnie to Ubuntu 11.04 zanotowało regres w kwestii obsługi mojego laptoka (obsługuje tylko wersję opensource sterownika do tej karty), nijak nie mogłem zmusić systemu

do obsługi wersji od producenta (sterownik działa, ale nie znajduje żadnych sieci wifi). W poprzednich wersjach Ubuntu ten problem nie występował.

morsik i thof mają rację. Atheros działa na sterowniku ath5k. W moim przypadku Fedora 14 nie miała żadnego problemu z tą kartą i konfiguracją sieci bezprzewodowej.

04:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR5001 Wireless Network Adapter (rev 01)

Dzieki za odpowiedzi.

Ogólnie wygladalo to tak, ze przelaczylem przelacznik Airplane (pisze z pamieci, na samym dole po prawej stronie w ustawieniach sieci bezprzewodowej).

po tym zabiegu karta przestala reagowac, lspci nie wykrywal zadnego urzadzenia, dmesg nie zwracal zadnych raportów na temat BCM94311.

W ciagu wczorajszego dnia wymontowalem ta karte i sprawdzilem ja na innym laptopie. Zdziwieniem i przerazeniem dla mnie bylo, ze karta tam funkcjonowala.

Rozwiazaniem byl reset biosu. Po nim karta wrócila do zycia.

W miedzyczasie poszperalem na allegro, troche przegladnalem siec w poszukiwaniu jakiejs alternatywy i podjalem decyzje o wymianie karty na:

Intel WM3945ABG - na allegro po okolo 10 zl :)

jest to jedna z nielicznych, ogólnie dostepnych kart, która oferuje mozliwosc wstrzykiwania pakietów :)

Dzieki za zainteresowanie i pozdrawiam.

polecam lekture:

BackTrack - lista obslugiwanych kart

Aukcja Allegro z ta karta