DjSpider Napisano Czerwiec 11, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2011 Witam, już od dłuższego czasu korzystałem z programu rakarrack i do tej pory nie miałem z nim specjalnych problemów. Ostatnio jednak zrobiłem małą przerwę w korzystaniu z niego i gdy nie dawno próbowałem go włączyć to przywitał mnie błędem (nie włączył się oczywiście). W czasie tej 'przerwy' instalowałem i zmieniałem wiele rzeczy więc nie wiem co może być tego przyczyną. Wykonałem wszelkie możliwe reinstalacje samego rakarracka jak i jackctla jednak nic z tego. rakarrack rakarrack 0.6.2 - Copyright (c) Josep Andreu - Ryan Billing - Douglas McClendon - Arnout Engelen Try 'rakarrack --help' for command-line options. jackd 0.118.0 Copyright 2001-2009 Paul Davis, Stephane Letz, Jack O'Quinn, Torben Hohn and others. jackd comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY This is free software, and you are welcome to redistribute it under certain conditions; see the file COPYING for details JACK compiled with System V SHM support. loading driver .. apparent rate = 44100 creating alsa driver ... hw:0|hw:0|1024|3|44100|0|0|nomon|swmeter|-|32bit control device hw:0 configuring for 44100Hz, period = 1024 frames (23.2 ms), buffer = 3 periods ALSA: final selected sample format for capture: 32bit integer little-endian ALSA: use 3 periods for capture ALSA: final selected sample format for playback: 32bit integer little-endian ALSA: use 3 periods for playback jack main caught signal 12 Naruszenie ochrony pamięci (core dumped) PS: Jak na załączonym 'obrazku' widać jest to wersja 0.6.2. Z góry dziękuje za pomoc w rozwiązaniu problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 11, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2011 Spróbuj usunąć foldery z plikami konfiguracyjnymi dla tego programu. Naruszenie pamięci nic nie mówi i jeśli chcesz jakiś większy debug to użyj strace. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 11, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2011 Spróbuj uruchomić jacka samego i upewnij się, że jack jest poprawnie skonfigurowany i chodzi w trybie RealTime Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DjSpider Napisano Czerwiec 11, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2011 Spróbuj uruchomić jacka samego i upewnij się, że jack jest poprawnie skonfigurowany i chodzi w trybie RealTime Właśnie tu mam pytanie: Jak to zrobić, żeby uruchomić go w realtime, bo jak próbuję to zrobić tak na piechotę to alarmuje, że nie ma uprawnień? Tak sobie przypominam, że jak się odpaliło tego rakarracka całego jako root to działał:/ No ale przecież nie będę z takich Ruskich sposobów korzystać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 12, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2011 Tu dość krótko napisałem i ogólnie: http://morsik.darkserver.it/blog/post/2/ ale to powinno wystarczyć. Jak potrzebujesz więcej info, to w sieci poszukaj pod "jack realtime setup" 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DjSpider Napisano Czerwiec 13, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2011 Skonfigurowałem ten plik (/etc/security/limits.conf) jak należało, mimo to JACK dalej straszy takim komunikatem: 14:11:02.039 Patchbay deactivated. 14:11:02.052 Statistics reset. 14:11:02.079 ALSA connection change. 14:11:02.117 ALSA connection graph change. 14:11:05.285 Startup script... 14:11:05.286 artsshell -q terminate 14:11:05.959 Startup script terminated with exit status=256. 14:11:05.959 JACK is starting... 14:11:05.959 /usr/bin/jackd -P10 -m -dalsa -dhw:0 -r48000 -p1024 -n3 -Xraw -zt jackd 0.118.0 Copyright 2001-2009 Paul Davis, Stephane Letz, Jack O'Quinn, Torben Hohn and others. jackd comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY This is free software, and you are welcome to redistribute it under certain conditions; see the file COPYING for details JACK is running in realtime mode, but you are not allowed to use realtime scheduling. Please check your /etc/security/limits.conf for the following lines and correct/add them: @audio - rtprio 100 @audio - nice -10 After applying these changes, please re-login in order for them to take effect. You don't appear to have a sane system configuration. It is very likely that you encounter xruns. Please apply all the above mentioned changes and start jack again! 14:11:05.969 JACK was started with PID=2816. 14:11:05.970 JACK was stopped with exit status=255. 14:11:05.970 Post-shutdown script... 14:11:05.971 killall jackd jackd: nie zabito żadnego procesu 14:11:06.378 Post-shutdown script terminated with exit status=256. 14:11:08.174 Could not connect to JACK server as client. - Overall operation failed. - Unable to connect to server. Please check the messages window for more info. (oczywiście po wprowadzeniu zmian, strzeliłem reboota;) ) Jeśli to istotne zamieszczam plik limits.conf EDIT: Już udało mi się odpalić JACKa w realtime plik wymagał jeszcze dwóch wpisów i dodania się do jakiejś grupy (to drgie sam JACK podpowiedział). #zaktualizowałem plik z linku, można przejżeć dodane wpisy (te zaczynające się na @realtime są na końcu) Nie rozwiązało to jednak problemu. EDIT2: Wynik polecenia strace rakarrack, nigdy wcześniej tego nie używałem więc nie wiem czy dobrze to zrobiłem, a sama zawartość pliku to dla mnie czarna magia;) http://dl.dropbox.com/u/13100118/Linux%20files/strace Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DjSpider Napisano Czerwiec 16, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2011 Ciekawe jest to, że gdy uruchamiam ten program w konsoli z opcją 'nogui' to włącza się bez błędu. Włącza się również gdy uruchamiam go jako root. Może to da komuś wskazówkę w czym leży problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 16, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2011 A SElinux? Nie zgłasza problemów? Próbowałeś wyłączyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DjSpider Napisano Czerwiec 16, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2011 A SElinux? Nie zgłasza problemów? Próbowałeś wyłączyć? Może to głupio zabrzmi ale nie znam się na tym SElinuxie, nawet nie specjalnie wiem co on robi tak szczerze. Ale wiem, że już od wieków nie widziałem od niego żadnego komunikatu a już na pewmno nie jak włączałem rakarracka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 16, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2011 no to wyłącz na chwilę. Jako root setenforce 0 i zobacz (już jako zwykły user) czy odpali. Jak nie, to znaczy, że to nie SElinux - wtedy włącz tym samym poleceniem ale z parametrem 1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DjSpider Napisano Czerwiec 16, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2011 Dalej to samo, to nie wina SElinuxa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 16, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2011 Kurde no... miałem taki problem... ale nie pamiętam co zrobiłem :\ Jak uruchamiasz JACKa to włączasz opcję "No Memory Lock" lub "Unlock memory"? Spróbuj może z nimi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DjSpider Napisano Czerwiec 18, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2011 Hmmm pogrzebałem tam w JACKu z różnymi ustawieniami ale niestety bez skutku. Nie sądzę żeby wina leżała po stronie JACKa bo raz omyłkowo załączyłem rakarracka nie uruchamiąjąć JACKa i też stało się to samo ale z dłuższym komunikatem: rakarrack 0.6.2 - Copyright (c) Josep Andreu - Ryan Billing - Douglas McClendon - Arnout Engelen Try 'rakarrack --help' for command-line options. jackd 0.118.0 Copyright 2001-2009 Paul Davis, Stephane Letz, Jack O'Quinn, Torben Hohn and others. jackd comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY This is free software, and you are welcome to redistribute it under certain conditions; see the file COPYING for details Memory locking is unlimited - this is dangerous. You should probably alter the line: @audio - memlock unlimited in your /etc/limits.conf to read: @audio - memlock 3042792 JACK compiled with System V SHM support. loading driver .. apparent rate = 48000 creating alsa driver ... hw:0|hw:0|1024|3|48000|0|0|nomon|swmeter|soft-mode|32bit control device hw:0 configuring for 48000Hz, period = 1024 frames (21.3 ms), buffer = 3 periods ALSA: final selected sample format for capture: 32bit integer little-endian ALSA: use 3 periods for capture ALSA: final selected sample format for playback: 32bit integer little-endian ALSA: use 3 periods for playback jack main caught signal 12 Naruszenie ochrony pamięci (core dumped) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 19, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2011 Jest dłuższy, bo uruchamia JACK-a samoczynnie (-; Taki ficzer - jak nie ma, to go uruchamia, ale lepiej uruchamiać samodzielnie z własnymi opcjami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DjSpider Napisano Czerwiec 19, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2011 Jest dłuższy, bo uruchamia JACK-a samoczynnie (-; Taki ficzer - jak nie ma, to go uruchamia, ale lepiej uruchamiać samodzielnie z własnymi opcjami. No tak, rzeczywiście;) No to ja już nie wiem co z tym babolem zrobić. I tak za niedługo poleci konieczny formacik z racji aktualizacji do 14;) Ale nie lubię tak problemów zostawiać nierozwiązanych. Tak mi przez myśl przeszło, że to może wina fltk. Bo skoro bez gui startuje. Ale już wszystkie usuwania konfigów i reinstale porobiłem. Więc nie wiem co jeszcze w ogóle można w tym kierunku zrobić:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi