Skocz do zawartości

Wiatraki

pasta93

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem, mianowicie: gdy włączam komputer, dwa wiatraki podłączone do płyty głównej chodzą na chwilę, momentalnie zatrzymują się i drgają tak, jakby je coś blokowało. Ale chwilę przed kręcą się normalnie. Mam takie wrażenie ,że wiatrak od zasilacza też się kręci trochę słabiej niż powinien.

Moje pytanie do was: jaka może być przyczyna tego i jak to naprawić? Cały komputer czyściłem i nie pomogło.

Pozdrawiam.

Jeśli się kręcą przy starcie to raczej są w porządku, szukałbym raczej problemu z napięciem z zasilacza. Kierunek serwis i ze 20 złociszy.

Co do wymiany wiatraczków, ja ostatnio swój wiatraczek z procka czyściłem. Myślałem, że one są jednorazowe, ale jak się delikatnie zdejmie pierścienie ze środka, to można go poskładać i hula dalej. Jeśli kręci się po dmuchnięciu na niego to jest czysty, mój był w takim stanie, że go paluchem nie dawało rozbujać :)

Jeśli nie grzebałeś w biosie to zapewne masz zabezpieczenie przed przegrzaniem procka, więc gdy tylko przekroczy temperaturą alarmową to komp sam się wyłączy.