farbaa Napisano Lipiec 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2011 Cześć. Dostrzegłem, że nie ma aktualizacji dla Firefoxa w wersji 3.6.X. W związku z tym mam pytanie czy potrzebuję zainstalowac wersje 5 (4 już chyba nawet nie ma?), ale z wykorzytsaniem repo remiego? Instalował ktoś z Was? Jak ze stabilnością, szybkością? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2011 A dlaczego z Remi? Co złego w wersji z repo Fedory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farbaa Napisano Lipiec 1, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2011 Czesc WalDo. Z tego wzgledu, ze np. sprawdzajac dostepne wersje za pomoca Dodaj/Usun oprogramowanie - w moim przypadku - dostepne sa tylko dwie wersje; 3.6.10 oraz 3.6.17. Masz na mysli instalacje podana w sposób przedstawiony tutaj? https://fedoraproject.org/wiki/Firefox_5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Lipiec 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2011 Ale chyba masz wcześniejszą wersję Fedory. Dla F11-F14 Firefoxa zainstalujesz właśnie z repozytorium remi. Często korzystałem z tych paczek i problemów nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farbaa Napisano Lipiec 1, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2011 Tak jak myślałem. Korzystając np. ze Spot Repository mam problemy z wersją sqlite. Generalnie wygląda to w ten sposób. Za pomocą dodaj/usuń oprogramowanie system znalazł firefoxa, ale xulrunner2-2.0.1-1.fc14.i686 wymaga sqlite >= 3.7.4 Zainstalowana wersja sqlite to 3.6.23.1. Jeszcze coś takiego; yum --skip-broken --enablerepo fedora-firefox4 install firefox4 Hasło: Wczytane wtyczki: langpacks, presto, protectbase, refresh-packagekit Adding pl_PL to language list 10 packages excluded due to repository protections Ustawianie procesu instalacji Rozwiązywanie zależności --> Wykonywanie sprawdzania transakcji ---> Pakiet firefox4.i686 0:4.0.1-2.fc14 zostanie zainstalowany --> Przetwarzanie zależności: gecko-libs(x86-32) = 2.0.1-1 dla pakietu: firefox4-4.0.1-2.fc14.i686 --> Przetwarzanie zależności: libmozalloc.so dla pakietu: firefox4-4.0.1-2.fc14.i686 --> Wykonywanie sprawdzania transakcji ---> Pakiet xulrunner2.i686 0:2.0.1-1.fc14 zostanie zainstalowany --> Przetwarzanie zależności: sqlite >= 3.7.4 dla pakietu: xulrunner2-2.0.1-1.fc14.i686 --> Ukończono rozwiązywanie zależności fedora-firefox4/filelists_db | 66 kB 00:00 Pakiety pominięto z powodu problemów z zależnościami: firefox4-4.0.1-2.fc14.i686 z fedora-firefox4 xulrunner2-2.0.1-1.fc14.i686 z fedora-firefox4 Tak więc nie udało mi się zainstalować firefoxa4/5. A może po prostu ściągnąć paczkę .rpm i zaznaczyć opcję, aby otworzyć za pomocą menadżera pakietów? WalDo mógłbyś mi wutłumaczyć co dokładnie miałeś na myśli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2011 (edytowane) WalDo móglbys mi wutlumaczyc co dokladnie miales na mysli? Sadzilem, ze korzystasz z F15 Jesli chodzi o F14 to sie nie wypowiadam, bo pominalem te wersje Tylko na wirtualnych maszynach mialem.Nota bene wydaje mi sie, ze jakbys pociagnal na swoja F14 paczke FF5 z repo F15 to by poszlo. [EDIT] "pociagnal" tzn. sciagnal z jakiegos lustrzanego serwera dla repo F15 paczke FF5 i zainstalowal "yum localinstall <nazwa_paczki_rpm> --nogpgcheck" Edytowane Lipiec 1, 2011 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Lipiec 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2011 Paczki dla F15 (rpm 4.9) miały nie działać na wcześniejszych wersjach Fedory. Spróbuj zainstalować Firefoxa 5 z remi: rpm -Uvh http://rpms.famillecollet.com/remi-release-14.rpm yum --enablerepo=remi update firefox xulrunner5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farbaa Napisano Lipiec 2, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2011 Cześć, dzięki za odpowiedźi, ale... są problemy. Po dodaniu repo Remi w wersji 14-6.fc14 otrzymuję $ yum --enablerepo=remi update firefox xulrunner5 Wczytane wtyczki: langpacks, presto, protectbase, refresh-packagekit Adding pl_PL to language list Error getting repository data for remi, repository not found Oraz w przypadku localinstall; sudo yum localinstall firefox5-5.0-0.2.b7.fc15.i686.rpm --nogpgcheck Wczytane wtyczki: langpacks, presto, protectbase, refresh-packagekit Adding pl_PL to language list Ustawianie procesu lokalnego pakietu Sprawdzanie firefox5-5.0-0.2.b7.fc15.i686.rpm: firefox5-5.0-0.2.b7.fc15.i686 Oznaczanie firefox5-5.0-0.2.b7.fc15.i686.rpm do zainstalowania adobe-linux-i386 | 951 B 00:00 updates/metalink | 27 kB 00:00 0 packages excluded due to repository protections Rozwiązywanie zależności --> Wykonywanie sprawdzania transakcji ---> Pakiet firefox5.i686 0:5.0-0.2.b7.fc15 zostanie zainstalowany --> Przetwarzanie zależności: gecko-libs(x86-32) = 5.0-beta7 dla pakietu: firefox5-5.0-0.2.b7.fc15.i686 --> Przetwarzanie zależności: libmozalloc.so dla pakietu: firefox5-5.0-0.2.b7.fc15.i686 --> Ukończono rozwiązywanie zależności Błąd: Pakiet: firefox5-5.0-0.2.b7.fc15.i686 (/firefox5-5.0-0.2.b7.fc15.i686) Wymaga: libmozalloc.so Błąd: Pakiet: firefox5-5.0-0.2.b7.fc15.i686 (/firefox5-5.0-0.2.b7.fc15.i686) Wymaga: gecko-libs(x86-32) = 5.0-beta7 Można spróbować użyć --skip-broken, aby obejść problem Można spróbować wykonać polecenie: rpm -Va --nofiles --nodigest Niemniej, po dodaniu repo fedora-firefox4, wciąż mam problem z zależnościami yum --skip-broken --enablerepo fedora-firefox4 install firefox4 Hasło: Wczytane wtyczki: langpacks, presto, protectbase, refresh-packagekit Adding pl_PL to language list 10 packages excluded due to repository protections Ustawianie procesu instalacji Rozwiązywanie zależności --> Wykonywanie sprawdzania transakcji ---> Pakiet firefox4.i686 0:4.0.1-2.fc14 zostanie zainstalowany --> Przetwarzanie zależności: gecko-libs(x86-32) = 2.0.1-1 dla pakietu: firefox4-4.0.1-2.fc14.i686 --> Przetwarzanie zależności: libmozalloc.so dla pakietu: firefox4-4.0.1-2.fc14.i686 --> Wykonywanie sprawdzania transakcji ---> Pakiet xulrunner2.i686 0:2.0.1-1.fc14 zostanie zainstalowany --> Przetwarzanie zależności: sqlite >= 3.7.4 dla pakietu: xulrunner2-2.0.1-1.fc14.i686 --> Ukończono rozwiązywanie zależności Pakiety pominięto z powodu problemów z zależnościami: firefox4-4.0.1-2.fc14.i686 z fedora-firefox4 xulrunner2-2.0.1-1.fc14.i686 z fedora-firefox4 Nie wiem ja jeszcze to rozwiązać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Lipiec 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2011 Sprawdź plik /etc/yum.repos.d/remi.repo. Możesz też pobrać paczki bezpośrednio ze strony - link. Ściągnij firefox i xulrunner5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farbaa Napisano Lipiec 2, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2011 Wygląda na to, że działa - jak zwykle jesteście niezawodni . Faktycznie okazało się, że potrzebny był xulrunner w wersji 5 nie zaś 2. Dziwi mnie dlaczego w Fedorze 14 nie było tej aktualizacji dla Firefoxa? Niemniej wygląda w sumie tak samo jak w wersji 3. Nie wiem czy to normalne, ale 4 wyglądała zupełnie inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Lipiec 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2011 Dziwi mnie dlaczego w Fedorze 14 nie bylo tej aktualizacji dla Firefoxa? Bo jest to zbyt drastyczna zmiana, wiele skladników systemu polega na stabilnej wersji xulrunnera i wymagaloby przekompilowania. Poza tym aktualizacja do Fx 4/5 bylaby zlamaniem Updates Policy. http://fedoraproject.org/wiki/Updates_Policy Niemniej wyglada w sumie tak samo jak w wersji 3. Nie wiem czy to normalne, ale 4 wygladala zupelnie inaczej. Pewnie w profilu zostaly ustawienia z trójki. Kliknij gdzies na górnym pasku prawym klawiszem, odznacz "Pasek menu", zaznacz "Karty na górze", a w koncu wybierz "Dostosuj" i nacisnij przycisk "Domyslny uklad". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farbaa Napisano Lipiec 6, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2011 Czesc Raven. Dzieki za info nt. Updates Policy. Dalo mi to duzo do myslenia, i musze stwierdzic, ze podoba mi sie podejscie Projektu do tego typu spraw. Dziekuje takze za wskazówke dot. Firefoxa i jego profilu. p.s. Jeszcze jedno, jezeli chodzi o aktualizacje wersji 3.6.x - chodzilo mi raczej o to, ze nie bylo jej do wersji 3.6.18 z 3.6.17. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Lipiec 9, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2011 p.s. Jeszcze jedno, jeżeli chodzi o aktualizację wersji 3.6.x - chodziło mi raczej o to, że nie było jej do wersji 3.6.18 z 3.6.17. Może poprawki w tej wersji dotyczyły tylko pozostałych platform i nie było pilnej potrzeby robić to teraz? Nie wiem, nie sprawdzałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farbaa Napisano Lipiec 9, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2011 Wydaje sie, ze wersja 3.6.x (w tym przypadku 3.6.18) po prostu powoli odchodzi "do lamusa". Podobnie jak wersja 3.5.x, która nie bedzie juz miala aktualizacji dot. stabilnosci i bezpieczenstwa. Deweloperzy Mozilli zalecaja aktualizacje do 5-tki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farbaa Napisano Lipiec 14, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2011 Witam. Piszę post pod postem ze względu na Waszą uwagę. W przypadku edycji mojego ostatniego postu, istniało ryzyko, że nie zaglądniecie tutaj Okazało się, że pomyliłem się co do info w mojej pierwszej wiadomości, pisząc o braku aktualizacji dla wersji 3.6.x - Fedora 14 Firefox security updates. Teraz nasuwa się pytanie odnośnie aktualizacji wersji 5, która - wynika tak z narzędzia Dodaj/usuń oprogramowanie - zainstalowana jest z repo remi (firefox5.0-.fc14.remi). Z tego co widzę w katalogu /etc/yum.repos.d nie ma pliku odnośnie tego rezpozytorium. Więc w jaki sposób mogę dokonać przyszłych aktualizacji? Korzystając z yum'a i np. polecenia yum update firefox? Zastanawia mnie to. Myślałem także nad odinstalowaniem wersji 5 i ponownym zainstalowaniu 3.6.x (wraz z ostatnią aktualizacją). Z dwóch powodów; po pierwsze 3.6.x - według mnie - była dobrym, stabilnym i w miarę szybkim wydaniem. Po drugie nie mam pewności co do źródła z którego pobierałem xulrunner'a i firefoxa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi