Paranoid91 Napisano Lipiec 23, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2011 Witam serdecznie. Dziś stałem się ejdnym z Was, gdyż zainstalowałem u siebie Fedorę 15. Zrobiłem to, bo miałem już dość "humorów" visty, ciągłego zawieszania i mulenia... Niestety okazało się, że porwałem się z motyką na słońce. Nowy system mi się podoba i fajni chodzi... Tylko kompletnie nie potrafię zainstalować czegokolwiek. Muzyka mi nie dziąła, bo nie mam wtyczki mp3... Wiem, jest poradnik i wuj Google jeszcze nie umarł. Wszędzie pełno nieznanych mi słów i określeń. Błagam, poratujcie jakimś linkiem czy tutorialem Najważniejsze rzeczy to: - Odtwarzacz muzyki - Odtwarzacze do filmu - Thunderbird - Antywirus - Komunikator, który obsłuży gg - Konwenter wideo Z góry wielkie dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 23, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2011 Na górnej belce forum masz link "Wiki". Przeczytaj poradnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid91 Napisano Lipiec 23, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2011 Cytuję z Wiki Instalacja kodeków Instalacja kodeków potrzebnych do odtwarzania muzyki, filmów etc. su -c "yum install gstreamer-{ffmpeg,plugins-{bad,good,ugly}} \ xine-lib-extras{,-freeworld} libtunepimp-extras-freeworld" Gdzie mam to wpisać? Totalnie nic nie wiem, wybaczcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Lipiec 23, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2011 Przejrzyj nasz poradnik. Polecenia wystarczy wklejać do terminala (w razie problemów punkty 2.9 i 2.10). Zacznij od dodania rpmfusion (2.13), teraz wystarczy "przejechać" odpowiednie działy, szczególnie 5 i 6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 23, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2011 Cytuję z WikiZamiast cytować przeczytaj cały poradnik od początku do końca a nie rzucaj się na wyrwane zagadnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid91 Napisano Lipiec 23, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2011 Kilka programów zainstalowałem przez terminal. Niestety rpmfusion się nie da. Wyskakuje error ciągle :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 23, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2011 (edytowane) Wyskakuje error ciagle :/A zobaczymy jaki? [EDIT] U mnie wszystko dziala. Robisz dokladnie copy-paste tego tekstu z okienka w poradniku? Pamietaj, ze polecenia zarówno yum jak i rpm nalezy wykonywac jako root. Edytowane Lipiec 23, 2011 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid91 Napisano Lipiec 23, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2011 w terminalu moge kopiowac, ale w terminalu "czarnym" (ctrl+alt+F2) nie kopiuje, tylko spisuje ze zdjecia w telefonie. error: skipping http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/releases/15/Everything/ - transfer failed Bez rpmfusion kodeki mp3 i filmowe nie zadzialaja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Lipiec 23, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2011 Musisz zaznaczyć i wkleić wszystkie cztery linijki jednocześnie. Wystarczy jak odpalisz terminal w oknie, nie ma potrzeby się przełączać na pełny ekran i męczyć. Bez rpmfusion ani rusz, oprócz kodeków są tam też programy multimedialne, sterowniki do grafiki itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid91 Napisano Lipiec 23, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2011 Dzięki ) Właśnie na to wpadłem i już wszystko instaluję. Mam już kadu, thunderbirda, teraz będę męczył iplę Nie ma porównania między Fedorą, a Vistą Winda wymięka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bosta Napisano Sierpień 17, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2011 ... Nie ma porównania między Fedorą, a Vistą Winda wymięka Tylko żeby to nie było jeszcze takie skomplikowane. Czemu nie ma install lub setup i po bólu tylko trzeba tyle komend w terminalu ? wpisywać żeby cokolwiek zainstalować. Ciągle czegoś brakuje. Tez zaczynam ale strasznie mnie to zniechęca, może jakoś dam rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 17, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2011 Tez zaczynam ale strasznie mnie to zniechęca, może jakoś dam rade. To chyba znak, że systemem stworzonym dla Ciebie jest jednak windows. Co do graficznego instalowania to może użyć aplikacji PackageKit. Wyszukaj sobie w aplikacjach "Add/remove Software" lub gpk-application w terminalu jako zwykły użytkownik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8xxa_FC Napisano Sierpień 17, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2011 pokolenie ctrl-C ctrl-V robi się coraz wygodniejsze. czyżby był sens doczepienia do poradnika skryptu/ów shella, które 00FF00 użytkownicy mogliby sobie pobrać i uruchomić zamiast przepisywać (jak widać 1/2 linijki w konsoli zaczyna przerastać możliwości)? ciekawe co byłoby następnym etapem. bosta - nie jest skomplikowane, jest trochę inne. po każdej pokonanej "niespodziance" wiesz trochę więcej (nie dotyczy osób zaimpregnowanych na wiedzę/umiejętności) i zanim się zorientujesz, zamiast prosić o pomoc sam będziesz pomagał (być może dziwiąc się, jak można nie wiedzieć "tak oczywistych" rzeczy) linuks nie gryzie. a conajmniej nie zagryza 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Sierpień 18, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2011 Tylko zeby to nie bylo jeszcze takie skomplikowane. Czemu nie ma install lub setup i po bólu tylko trzeba tyle komend w terminalu ? Yyyy? Jak dla mnie to jest super-proste. Policzmy: Linux: 1. Otwieram terminal 2. su - 3. yum -y install cokolwiek Windows: 1. Otwieram przegladarke 2. google.com 3. szukaj 'cokolwiek' 4. Znajdz oficjalna strone 5. Zobacz kilka reklam 6. Przejdz przez link do downloadu 7. Kliknij download... 8. Pobieranie pliku (trzeba znowu kliknac OK, czasem dodatkowo podac gdzie zapisac - potem i tak przeciez tego nie uzywamy drugi raz) 9. ... (mijaja 2 godziny - zapomniales ze cos sie pobralo) 10. Kliknij setup.exe 11. Dalej 12. Dalej 12. Zaznacz "Zgadzam sie" 13. Dalej 14. Dalej k... 15. Instaluj 16. Odznacz "Czytaj README" 17. Odznacz "Czytaj CHANGELOG" 18. Odznacz "Idz na strone autora" 19. Zakoncz Yyyyy.... bez komentarza. Ale wiem. Ja jestem dziwny i uzywam linuksa juz "az" 4 lata... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8xxa_FC Napisano Sierpień 19, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2011 20. błąd (...) aplikacja zakończyła działanie. Czy przesłać informację o błędzie do MS? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi