Jump to content

Kernel 3.0 Dla F15

siamer
 Share

Recommended Posts

Witam!

Mam pytanie, czy jest jakies repo z dostepnym kernelem 3.0 dla fedory (moze byc testowa wersja nawet). Mam klopot z wifi (dokladnie ten http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=267513) i podejrzewam ze ten kernel rozwiaze problem (mam szczera nadzieje...).

Mam oczywiscie dodane repo fusion i sprawdzalem takze w tym "russian" ale nie znalazlem, a na stronach (rpm finder itp) jest kernel gotowy. Wolalbym zainstalowac przez repo (a nie recznie) dlatego pytam..

pozdrawiam...

Z karta i sterownikiem jest raczej wszystko w porzadku. Wyglada mi to na wine AP.

Poza tym dlaczego myslisz, ze kernel 3.0 pomoze, który z commitów http://www.h-online.com/open/features/Kernel-Log-Coming-in-3-0-Part-1-Networking-1257847.html?page=3 mialby rozwiazywac ten problem?

Trzeba uwazac z aktualizacja do kernela 3.0, bo czesc modulów i aplikacji moze przestac dzialac. Lepiej poczekac przynajmniej do czasu, az trafi do repo testing i zaktualizowac jako caly zestaw pakietów.

http://koji.fedoraproject.org/koji/buildinfo?buildID=256252 To wbrew pozorom jest właśnie 3.0 dla F15.

no tak widzialem juz to ale jak to dodac do repo :P ??

@thof jestem przekonany ze to modul ath9k sprawia problem. Problem mam z siecia na wszystkich wiekszych distrach. Ostatni dobrze dzialajacy kernel byl 2.6.32, poznej wszystko do gory juz same problemy (najgorszy 2.6.33 do 2.6.35 - zawieszal kompa i tylko caps lock mrógał)... ahaa zapomnialem - dzieje sie to na wszystkich AP co sprawdzalem (testowane na conajmniej 4 - roznych firm i roznych ustawieniach...)...

@alkuzad instalowalem wczesniej caly compat-wierless (i teraz sciagnelem najnowsza wersje i tez sprawdze bo widze ze maja nowe patche...)

Jak widac problemem jest regulatory domain ktory zrywa polaczenie...

dziekuje za wszelkie rady!

pozdrawiam...

PS. Spodobala mi sie Fedora - chyba z Wami zostane na dluzej ;)

no tak widzialem juz to ale jak to dodac do repo :P ??

Tego się nie dodaje do repo. Poprostu zainstaluj zbudowanego (_rpma_ → RPM-a) ORT.

Koji to system budowania paczek, w większości to są autobuildy dla rawhide, więc warto uważać... Jak chcesz z repo, to pewnie w rawhide będzie - ale to mało bezpieczne.

PS Używam Linux 3.0 na ArchLinuksie, wygląda na to, że naprawiono problem z płytą główną Gigabyte (problem opisywałem gdzieś indziej "softreset failed"), także nic jak narazie nie przestało działać, sterowniki do nvidii zamknięte także chodzą w pełni poprawnie.

Tego się nie dodaje do repo. Poprostu zainstaluj zbudowanego (_rpma_ → RPM-a) ORT.

Koji to system budowania paczek, w większości to są autobuildy dla rawhide, więc warto uważać... Jak chcesz z repo, to pewnie w rawhide będzie - ale to mało bezpieczne.

PS Używam Linux 3.0 na ArchLinuksie, wygląda na to, że naprawiono problem z płytą główną Gigabyte (problem opisywałem gdzieś indziej "softreset failed"), także nic jak narazie nie przestało działać, sterowniki do nvidii zamknięte także chodzą w pełni poprawnie.

haha a myslalem ze Koji to user ktory paczkuje hehe (serio)...

no trudno poczekam troszke az ukaze sie w repo ;)

dzieki za pomoc!

pozdrawiam...