intruz Napisano Wrzesień 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2011 Mając ostatnio trochę czasu postanowiłem podjąć kolejną próbę instalacji tej wersji systemu. Instalowałem z USB wersję LIVE, przy starcie było totalne zawieszenie komputera, więc zresetowałem i wybrałem "basic video". W tym trybie komputer uruchomił się poprawnie, ale wiadomo nie z rozdzielczością natywną dla LCD. Zainstalowałem system, oczywiście po uruchomieniu go widzę okno : Wcześniej próbowalem instalować sterownik karty graficznej (ATI HD 3650 na AGP) według instrukcji podanych tutaj : http://gofedora.com/how-to-install-ati-catalyst-fglrx-98-drivers-fedora-11/ niestety mimo tego że wykonałem [root@fedora ~]$ yum update kernel [root@fedora ~]$ yum install kernel-devel a następnie uruchomiłem pobrany plik, ekran nadal nie działał jak należy. Co prawda udało mi się uruchomić w rozdzielczości naturalnej dla monitora (1680 x 1050 px), jednak drugi monitor podłączony do złącza DVI-2 nie chciał wystartować poprawnie. Innym problemem było również to, że u góry (Gnome 3 już wystartowało) zamiast paska był jakiś zlepek pikseli o różnych kolorach, podczas przełączania okien można było zauważyć jakieś dziwne zacięcia. Ponieważ system był bez ważnych dla mnie danych, żeby móc zacząć od nowa, zainstalowałem ponownie i teraz chciałbym uzyskać od was pomoc, jak to poprawnie zainstalować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Wrzesień 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2011 Hint: repo rpmfusion i tam masz sterowniki. Hint 2: zdaje się, że zamknięte sterowniki ATI/Nvidia nie bardzo działają z G3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
intruz Napisano Wrzesień 1, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2011 To mi dałeś `hinta`.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neometal Napisano Wrzesień 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2011 To mi dales `hinta`.. Poradnik powinien troche rozjasnic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
intruz Napisano Wrzesień 1, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2011 Zrobiłem ponownie w sposób jak opisałem w pierwszym poście, udało się ustawić poprawną rozdzielczość, jednak pasek wygląda tak : http://img.nopaste.pl/upload/Screenshot-1_4e5fb28e5d8ca.png dodatkowo często pojawiają się różne artefakty na ekranie. Przewijanie stron WWW również wolno idzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2011 Po raz n-ty: wlasnosciowy sterownik od AMD nie obsluguje poprawnie G3! U jednych dziala, u innych dzieje sie dokladnie to co u Ciebie. A to, ze nie dziala z otwartym sterownikiem jest co najmniej dziwne. Mozesz poszukac/zglosic bug. Tak czy inaczej sam tego nie rozwiazesz. Najlatwiej byloby zamontowac karte nvidii (GeForce 6 lub wyzej). Hint 2: zdaje sie, ze zamkniete sterowniki ATI/Nvidia nie bardzo dzialaja z G3. Wlasnosciowy sterownik nvidii dziala idealnie, chyba od wersji 280.13. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
intruz Napisano Wrzesień 1, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2011 Szczerze to najnowsze Gnome nie przypadło mi i tak do gustu. Wypróbuję więc F14, zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2011 Wypróbuję więc F14, zobaczymy.Tylko po co, skoro za jakieś 3 miesiące F14 (z chwila wejścia F16) przestanie być wspierana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heos Napisano Wrzesień 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2011 Nie lepiej zamiast cofać się o wersję wybrać inne środowisko graficzne na najnowszej wersji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2011 Tylko po co, skoro za jakieś 3 miesiące F14 (z chwila wejścia F16) przestanie być wspierana? Ale za kilka miesięcy może w końcu AMD przygotuje działający sterownik i wskoczy sobie od razu na F16. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2011 [...] i wskoczy sobie od razu na F16.No oby tak było, ale mimo wszystko po co takie wstecznictwo? Rozumiem, że ktoś zostaje o wersję czy dwie do tyłu, ale instalować na nowo i od razu być do tyłu to trochę bez sensu jak dla mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Wrzesień 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2011 Intruz - ściągnij sobie obraz ISO F15 w wersji live KDE , uruchom ten system live i zainstaluj . Bdziesz mieć domyślnie środowisko KDE a G3 możesz co najwyżej później dodatkowo doinstalować dla testów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2011 No oby tak było, ale mimo wszystko po co takie wstecznictwo? Rozumiem, że ktoś zostaje o wersję czy dwie do tyłu, ale instalować na nowo i od razu być do tyłu to trochę bez sensu jak dla mnie. Można chyba zrobić aktualizację F14->F16. Zresztą jak dla mnie to też równie dobrze można zastąpić Gnome2 środowiskiem Xfce, ale dziwnym trafem w momencie wyjścia Gnome3 uaktywniło się wielu fanów (wręcz fanatyków) Gnome2, dlatego używanie F14 jeszcze jest rozwiązaniem, które da im trochę czasu do pogodzenia się z myślą, że świat idzie do przodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi