Skocz do zawartości

Awaria Po Aktualizacji F13 > F15

Ziendal

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, dziś chciałem zaktualizować fedore 13 (gdyż tylko taką płytę posiadam), za pomocą preupdate, niestety, wyszło jak wyszło, system teoretycznie się odpala, lecz zawiesza się gdy pasek (po instalacji nvidia drivers występuje pasek, a nie "fedorowe" logo) się zapełni, nie wyświetla się żaden komunikat o błędzie.

Próbówałem stworzyć Pendrive z Net Install, najwyżej postawie od nowa system, lecz dostaję błąd podczas bootowania "Usuń Dysk lub inne urządzenie".

1. Bootuje z MP3 512 MB - Bios wykrywa, sformatowany do FAT, obraz stworzony przez unetboot in i usb creator.

2. To (_napewno_ → na pewno) ORT nie jest komunikat Windowsa czy Gruba - Ustawiłem żeby po nie udanym boocie, nic nie botował.

3. Bios też Angielsko Jezyczny.

4. Nie mam stacji dyskietek.

5. Nie mam nagrywarki.

6. Nie mam pendrive.

7. Bios z 2002 - Aktualizacja odpada.

8. Z Ubuntu (inny pendrive), działało.

Mogę prosić o pomoc ? Fedora spodobała mi się bardziej niż LMDE czy Ubu :).

Odpal w trybie tekstowym i odinstaluj kmod-nvidia, usuń /etc/X11/xorg.conf, sprawdź czy usunął się plik /etc/modprobe.d/blacklist-nouveau.conf (jeśli nie to oczywiście usuń go).

Jak uruchomić w trybie tekstowym masz tutaj → http://wiki.fedora.pl/wiki/GRUB#Uruchomienie_systemu_w_trybie_tekstowym

Jak już wejdziesz na ten link to po lewej masz link "Poradnik" - polecam, bo można sobie życie uprościć.

A z mp3 netinst powinien się bez problemu uruchomić. Ten komunikat "Usuń Dysk lub inne urządzenie" to od razu się pokazuje? Możesz jakieś foto tego ekranu zrobić i wrzucić gdzieś? (Byle nie na imageshack.us, bo on już ledwie dyszy i trzeba lata czekać zanim się coś pokaże ;))

• Upvote 1

Tak, od razu sie pojawia, czyli nawet Kernel sienie laduje, moze spróbóje sformatowac MP3 do Fat32 ? Ale to zaraz, dzieki za link, czesto uzywam poradnika ;).

Po uruchomieniu w trybie tekstowym wystarczy:

su -c "yum remove kmod-nvidia-96xx" ? - Pewnie przez to nie chce sie uruchomic, Sterowniki z seri 96 nie sa juz wspierane.

A jak bedzie z usunieciem xorg.conf ?

su -c 'rm /etc/X11/xorg.conf' i su -c 'rm /etc/modprobe.d/blacklist-nouveau.conf'.

Dzieki za pomoc.

edit:

Wystarczylo usunac sterowniki i edytowac ustawienia gruba, dzieki.

@Up Dzięki.

Witajcie ponownie, mam kolejny problem, dziś zainstalowałem sterowniki nvidii i najwidoczniej rozwaliły mi gruba. Startuje sama linia poleceń, bez wyboru systemu. Próbowałem odzyskać z livecd czy super grub cd - czy jak to się nazywa, niby ratuje, ale nie pomaga (pewnie nie generuje pliku ustawień), jakieś pomysły na naprawę ?

Nie ma takiej opcji by X'y sie ciely a na tty2 pokazywalo 0% cpu. To nie sa 2 odrebne struktury - X'y sa caly czas rysowane nawet jak przejdziesz na tty2. To w sumie taka nalecialosc z lat kiedy laczylo sie terminalem do glownego serwera i tak pracowalo. Jest uzyteczna gdy cos sie zatnie dlatego nikt tego nie zmienia.

Ale to tylko pokazuje, że nie jakiś proces obciążający procesor zawiesza pulpit. Możliwe, że stary profil Gnome szkodzi. Spróbuj założyć nowego użytkownika w konsoli (useradd) i zaloguj się na niego w gdm. Jeszcze dodatkowo przeinstaluj całe Gnome poleceniem groupinstall (w yumie), bo możliwe, że w czasie aktualizacji zabrakło jakichś pakietów. Ja tak miałem przy przechodzeniu F14->F15.

Jednak reinstalacja gnome nic nie dała, zwłaszcza że już od dłuższego czasu pracuję na czystej fedorze 15. tty2 pokazuje 0cpu.

Jednak to chyba te sterowniki nvidia, czemu ? Ano ludzie na bugtrackerze wysyłają, że im gnome 3 nie działa z sterownikami 173, czy to ubuntu, czy fedora. Oby nowa wersja gnome, była tego pozbawiona.