ma1kel Napisano Październik 15, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2011 Od 2 dni ściągam różnorodne dystrybucje. W każdej już w live cd mam problem z grafiką, brak myszki(kursora) biały kwadrat, lub (_wogóle_ → w ogóle) ORT nie ma kursora. Testowane Dystrybucje: -LMDE -XUBUNTU -OpenSuse -MiętowyRemix -Fedora15 LXDE Taki screeny się robią na każdej dystrybucji niezależnie od środowiska graficznego. Obraz jest normalny brak kursora a na screenie na odwrót to wychodzi... http://iv.pl/images/87245549414212023043.png 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 15, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2011 Jaką masz kartę graficzną? Desktop czy laptop (jaki model)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ma1kel Napisano Październik 16, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2011 PC Płyta głowna MSI Amd Athlon 64 3000+ 1,8GHz 512Ram 300gb dysk karta grafiki(Asus V9400)GeForce MX4000 128MB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 16, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2011 Karta jest dosyć wiekowa, ale kiedyś nie było z nią problemów. To może być wina KMSa. Możesz go wyłączyć dopisując do opcji jądra nouveau.modeset=0 (np. podczas uruchamiania komputera w Grubie). Jeśli to jest niejasne to wpisz w google nouveau.modeset=0 i znajdziesz dokładne opisy w pierwszych linkach. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ma1kel Napisano Październik 16, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2011 No właśnie 2 lata temu instalowałem Ubuntu 8.10 potem 9.04 było ok. A teraz chciałem powrócić do linuxa i taka kicha mi wywala ;/. Dzięki za radę poczytam sprawdze i dam znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Październik 16, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2011 Dwa lata temu nie było nouveau. Mi też ten sterownik daje w kość na starszych kompach z nvidią. Nie na wszystkich, ale jednak. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ma1kel Napisano Październik 16, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2011 Dobra sprawdziłem to na live cd . Dopisałem przed uruchomieniem nouveau.modeset=0 system ładnie się uruchomił, ale tak jakby w grafice software. Nie ma wyboru odświeżania w hz oraz rozdzielczosci ekranu takiej jak powinno być. Teraz moje pytanie brzmi, po instalacji systemu i ładowaniem systemu z nouveau.modeset=0 bedzie wyglądał tak jak w live cd. Jak zainstaluje odpowiednie sterowniki to unormuje się to ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Październik 16, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2011 Później sobie doinstalujesz sterowniki nvidii i będzie dobrze. Na razie ważne, żebyś miał pulpit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 16, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2011 Może nie doinstaluje sterowników nvidii, bo częściowo porzucili wsparcie dla modeli starych niż w sterowniku z serii 173xx (konieczność dostosowywania pod nowe wersje xservera). Niby można kombinować, ale czy warto na tak starej karcie? Nouveau powinno sobie lepiej poradzić. Co do rozdzielczości i odświeżania to zawsze można dopisać odpowiednie sekcje w wygenerowanym xorg.conf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ma1kel Napisano Październik 16, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2011 Później zainstaluje system i dam znać co i jak Jeszcze raz dzięki panowie obaj po + macie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafal611 Napisano Grudzień 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2011 Witam ! po dluzszym czasie wracam do linuxa jest problem, bo w kazdej dystrybucji jaka próbuje scina sie obraz co okolo 10 sekund, takie migniecie aktualnie pisze z fedory 16 live karta to GF 8800 GT procek AMD X2 3600 pamiec 2GB ew. co i jak wrzucic zeby zdiagnozowac pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi