apollos Napisano Listopad 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2011 Witam, mam taki problem. Wykonałem aktualizację Firefoxa oraz Adobe Flash Playera. Wszystko wydawało się w porządku do momentu kiedy chciałem włączyć film z Youtube'a, wstawiony na Facebooka. Nie wiem czemu okienko z obrazem jakby nie mieści się i pojawiają się suwaki pion/poziom. Reinstal wtyczki nic nie pomógł. Od czego to może zależeć? Dodam, że problem występuje tylko na Linuxie, bo na Windzie wszystko jest w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2011 Z jakiego repozytorium pochodzi ten flashplugin? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
apollos Napisano Listopad 2, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2011 Generalnie to go pobierałem poprzez kliknięcie w informację, żebym pobrał tego plugina, po czym ściągnąłem ze strony Adobe najnowszą wersję w formacie rpm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2011 Z moich doswiadczen wynika, ze najlepiej jest uzywac flashpluginu z repo Russian Fedora. Tak przynajmniej masz pewnosc, ze wersja jest przygotowana pod Fedore (dowolna architektura) i regularnie bedziesz otrzymywal aktualizacje. Usun ten zainstalowany pakiet i dodaj repozytoria RF: rpm -Uvh http://mirror.yandex.ru/fedora/russianfedora/russianfedora/free/fedora/releases/15/Everything/i386/os/russianfedora-free-release-15-1.noarch.rpm rpm -Uvh http://mirror.yandex.ru/fedora/russianfedora/russianfedora/nonfree/fedora/releases/15/Everything/i386/os/russianfedora-nonfree-release-15-1.noarch.rpm Potem zainstaluj yum install flash-plugin Chociaz widze, ze oni utrzymuja wciaz bardzo stara wersje, bo 10.3. Ja uzywam najnowszej testowej 11.2.202.19 na 64-bitowym systemie (ale nie Fedorze) i musze powiedziec, ze wersja 11.2 jest duzo lepsza 10.3, ale 10.3 jest niby wersja stabilna, wiec powinno byc ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2011 A trzeba było najpierw przeczytać nasz poradnik na wiki → http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#Instalacja_Adobe_Flash_Plugin I dobierz odpowiednią wersję do architektury systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
apollos Napisano Listopad 2, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2011 Niestety, zrobilem sposobami, które opisywali @thof oraz @WalDo i dalej wyswietla sie jakby pomniejszone okienko youtube'a, z suwakami. Moze to cos z przegladarka? Ponadto zauwazylem, ze nie mam dzwieku przychodzacej wiadomosci na czacie. Edit: To samo jest przy filmach z vimeo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2011 To może spróbuj usunąć katalog z konfiguracją FF, czyli rm -rf ~/.mozilla/firefox (jako zwykły użytkownik) lub wypróbuj innej przeglądarki. Operę możesz doinstalować z repo RF, a Chromium http://fedoraproject.org/wiki/Chromium W ostatnim czasie wiele osób bardzo narzeka na firefoksa i ogólnie widać to w popularności przeglądarek, gdzie szybko traci użytkowników. Jaki masz system 32 czy 64-bitowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
apollos Napisano Listopad 2, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2011 Chyba 64-bitowy, ale dla pewności - jaka jest komenda by to potwierdzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2011 Np. uname -a To jaką masz teraz wersję flasha? rpm -qa | grep flash I jak sytuacja wygląda na innych popularnych przeglądarkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
apollos Napisano Listopad 2, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2011 1. Powtarza się wszędzie x86_64, więc chyba 64-bitowy. 2. 11.0.1.152-1 3. Pod Chromium jest identycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2011 Jeśli apollos próbował wielokrotnie różnych sposobów instalacji, to może być jeszcze wiele krzywych powiązań do libflashplayer.so. Ja bym odinstalował wszystkie paczki *flash*, usunąłbym wszystkie powiązania i zaczął od nowa skupiając się na jednej metodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
apollos Napisano Listopad 2, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2011 Czyli teraz powinienem wywalić repozytoria związane z adobe flash player, jak i plugina, tak? Czy jeszcze jakieś inne pliki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2011 To akurat jaka przeglądarka używa jakiego pluginu łatwo sprawdzić używając adresu about:plugins (podana jest też ścieżka do biblioteki). Nie wiem jak jest na facebooku z wideo, bo nie mam i nie sprawdzę, ale na vimeo mam dźwięk i obraz. Obecnie używam flashpluginu stąd http://download.macromedia.com/pub/labs/flashplatformruntimes/flashplayer11-2/flashplayer11-2_p1_install_lin_32_102611.tar.gz Usuń może wszystkie flashe i upewnij się, że w about:plugins już ich nie ma, a potem wklej plik libflashplayer.so z wersji 11.2 do /usr/lib/mozilla/plugins/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Listopad 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2011 Ja używam starej wersji bo mimo,że ma bugi których 11 nie ma to działa sprawniej (i wspiera dekodowanie sprzętowe w YT) Musisz potestować, pościągać ręcznie ze strony Flasha i popatrzeć co ci lepiej działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baksiu Napisano Listopad 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2011 Mam dosyć stary sprzęt i używam tego rozwiązania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi