farba Napisano Listopad 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2011 Cześć! Przez kilka ostatnich tygodni nie korzystałem z tej instalacji Fedory. Po powrocie stwierdziłem, że partycja /var/ zapełniona jest w 64%. Jakiś czas temu założyłem podobny temat, tym razem sprawa wygląda dziwniej, ponieważ np. w katalogu /var/log/ nie ma plików typu dmesg.old. Jest to dziwne o tyle, że wcześniej pojawiały się co kilka dni i po ich usunięciu procent zapełnienia tej partycji spadał nawet do 7%! Polecenia typu yum clean all niewiele pomagają. Moglibyście podpowiedzieć mi jakieś sposoby na wyczyszczenie tej partycji? Może usunięcie czegoś z katalogu/ów /var/cache/...? Widzę, że /var/lib/ zajmuje 83 MB, więc może można usunąć coś z tej lokalizacji? Tak, pamiętam, że zalecaliście utworzenie linku symbolicznego do np. partycji /home/log/, ale przed ewentualnym zastosowaniem tego rozwiązania chciałbym spróbować "uratować" partycję /var. # du -ks /var/* | sort -nr | head 1046048 /var/log 86908 /var/lib 8080 /var/cache 208 /var/run 56 /var/spool 28 /var/db 20 /var/lock 16 /var/lost+found 8 /var/empty 4 /var/yp Znalazłem taki opis - /var, ale nie doszukałem się informacji nt. ewentualnego usuwania plików/folderów na tej partycji (może oprócz /var/log/, ale to dosyć oczywiste). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2011 np. w katalogu /var/log/ nie ma plików typu dmesg.old. Ja nie widzę w tym nic dziwnego. U mnie takich plików nie ma i nigdy nie było Może powinieneś sprawdzić /var/log/messages*. Sprawdź czy działa Ci logrotate. Ale generalnie uważam, że czyszczenie /var a w szczególności /var/log to walka z wiatrakami Widzę, że /var/lib/ zajmuje 83 MB, więc może można usunąć coś z tej lokalizacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farba Napisano Listopad 3, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2011 Wiesz, kiedy pozostaje wolne 700 MB to nawet 83 MB wydaje się dużą liczbą... :-) Kiedy ostatni raz korzystałem z tej Fedory, logrotate działał dobrze. W czasie, kiedy nie mogłem "doglądać" systemu nie było możliwości, aby któryś z pozostałych użytkowników zmienił cokolwiek z prostego powodu - kompletny brak znajomości Linuksa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Listopad 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2011 Z /var/lib lepiej niczego nie usuwaj, lepiej zmniejsz liczbę produkowanych logów przez odpowiednie ustawienie logrotate. Niech częściej rotuje, krócej trzyma i dodatkowo kompresuje logi. Wszystko to ustawisz w /etc/logrotate.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2011 (edytowane) Chyba po prostu ciut za malo przeznaczyles na /var. Jesli mówisz, ze zostalo 700MB a masz zajete ok 64% to mi wychodzi 2GB. Osobiscie nie wydzielam /var na osobna partycje. A jesli chcesz "odzyskac" troche miejsca (czy moze bardziej spokój duszy ), to mozesz zrobic gdziekolwiek katalog np. /varlog i zrobic link symboliczny z /var/log do tego katalogu. Czyli ja to widze tak init s # tak chyba bedzie latwiej mkdir /varlog cp -r /var/log/* /varlog cd /var/log rm -rf log ln -s /varlog /var/log init 5 Stracisz troche danych audytowych byc moze, ale raczej w domowym uzytku nieistotna ilosc. [EDIT] Moze tylko zastrzege, ze to nie jest "koszerne" rozwiazanie - najlepiej byloby to zrobic z jakiegos LiveCD lub w trybie rescue bez chrootowania. Edytowane Listopad 3, 2011 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farba Napisano Listopad 3, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2011 @sunrise; chyba sprawdzę, zobaczę/poprawię/zmienię trochę ustawienia logrotate - w sumie nigdy nie wnikałem w jego konfigurację, zawsze pozostawiałem tę dostępną wraz z instalacją Fedory. @WalDo; dokładnie - partycja /var ma 2 GB. Również sądzę, że popełniłem błąd nie przeznaczając powiedzmy 3 GB. Zobaczę jak sytuacja rozwinie się w przeciągu kilku dni. Jeżeli nic się nie zmieni i zajęte zostanie około 90%, zastosuję Twoją propozycję dot. linku symbolicznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2011 Myślę, że dobrze ustawiony logrotate załatwi sprawę, tzn. utrzyma zajętość miejsca na obecnym poziomie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2011 Masz 1GB logów, czyli 50% pojemności partycji i dziwisz się, że brakuje miejsca... Usuń wszystkie logi lub przenieś je (wszystkie) na inną partycję tym samym zwalniając 1GB. Jak używasz du to sprawdź narzędzie ncdu lub nawet baobab. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farba Napisano Listopad 3, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2011 @WalDo również myślę, że rekonfiguracja logrotate może pomóc. Jak już wspomniałem - poczekam na rozwój sytuacji. @thof OK, tylko, że tych logów nie ma! Mam na myśli np. dmesg.old, messages, wpa_supplicant-*, Xorg.0.log.old. Zawsze po usunięciu tych plików, zwalniało się dużo miejsca na partycji /var. Oczywiście są logi Anacondy, ale rozmiar tych plików liczony jest w KB/bajtach. Pisząc o przeniesieniu wszystkich logów masz na myśli pliki, czy również foldery znajdujące się w /var/log/ np. gdm, mail, audit...? Te foldery w większości są puste albo zawierają jeden element, więc pewnie masz na myśli tylko pliki :-) Jeśli chodzi o ncdu (dzięki thof!): $ ncdu /var/ 94,7MiB /cache 84,1MiB /lib ... reszta folderów - 4,0kiB ### /var/cache/ 92,3MiB /yum ### /var/lib/ 66,7MiB /rpm 10,4MiB /yum 2,5MiB /PackageKit 2,3MiB /upower 2,0MiB /sepolgen ... reszta w kib - 8 bądź 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2011 Z du wynika, że problemem jest /var/log, a Ty się uparłeś na cache czy lib. Może są ukryte. Zrób po prostu mv /var/log/ /home/cos/tam, upewnij się, że nic nie zostało (rm -rf /var/log), sprawdź dostępne miejsce i przy ponownym uruchomieniu systemu katalog się zregeneruje. To można zrobić niby na działającym systemie, ale dla bezpieczeństwa odpal system live, wtedy oczywiście zmieni się /var/log na /media/cos/var/log Btw. ncdu nie widzi /var/log? Pokaż df -h na działającym systemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farba Napisano Listopad 4, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2011 Thof nie uparłem się na te foldery - po prostu zapytałem czy jest możliwość ich usunięcia ze względu na rozmiar, nic więcej! Ale cyrk, dzisiaj partycja /var jest zajęta w... 12 procentach! Dziwne. Jeśli chodzi o logrotate; w sumie po raz pierwszy zajrzałem do pliku konfiguracyjnego (w folderze /etc/) i okazało się, że zawiera konfiguracje tylko dla /var/log/wtmp oraz /var/log/btmp. Dla wspominanych logów (dmesg.old, messages...) nie odnoszą się żadne opcje jak sądzę z wyjątkiem: weekly dla rotacji logów i rotate 4 odpowiedzialne za "przetrzymanie" ich przez cztery tygodnie. Jakiś czas temu napisałem skrypt ułatwiający mi ewentualne usuwanie tych plików, ponieważ wpisywanie ręczne via konsola nawet z wykorzystaniem klawisza Tab było denerwujące. Korzystałem z niego, kiedy w folderze /var/log/ pojawiały się "stare" logi. Problem chyba się rozwiązał; nie mam pojęcia jak i dlaczego. Wczoraj ta partycja była prawie zapełniona, dzisiaj jest prawie pusta. Dzięki za zainteresowanie. Thof prosiłeś o wynik dla tego polecenia (domyślam się, że chodzi Ci o /var?); $ df -h System plików rozm. użyte dost. %uż. zamont. na ... /dev/sda3 2,0G 221M 1,7G 12% /var Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2011 [...] rotate 4 odpowiedzialne za "przetrzymanie" ich przez cztery tygodnie. Precyzyjniej to "rotate 4" oznacza "przechowuj 4 generacje plików". W przypadku rotacji weekly to oczywiście to samo, ale w przypadku daily to tylko 4 dni. Warto o tym pamiętać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farba Napisano Listopad 4, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2011 Tak, masz rację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 4, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2011 Listing z pierwszej wiadomosci pokazal zajetosc 1GB przez logi. A ncdu z #9 juz tego nie wykazal, wiec w miedzy czasie przekonales system, ze jednak powinien usunac archiwalne logi. Prawdopodobnie ten logrotate (szczególy man logrotate). Na pewno nie ma przypadku, bo ncdu korzysta z du, wiec to te same narzedzia. Co do usuwania to /var/cache zawsze mozna usunac, ale nie ma sensu, bo i tak za chwile sie zregeneruje, a /var/lib nie powinienes ruszac, bo to tez czasami ustawienia, czy bazy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farba Napisano Listopad 5, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2011 OK, już wszystko w porządku, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi