Skocz do zawartości

Adobe Air - Nie Może Się Zainstalować.

Jusko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Postanowilem, ze zainstaluje sobie IPLA. Jak wiadomo, aby dzialalo to na Linuksie, osadzili to wszystko na platformie Adobe AIR. AIR nie jest juz wspierany dla Pingwina, jednak bez problemu pobrac mozna archiwalna wersje, ostatnia dla naszego systemu. Sciagam zatem instalator, odpalam, podaje haslo roota, po czym instalator twierdzi, ze nie mam rpmbuild w systemie i nie moze kontynuowac. OK, zainstalowalem, jednak to nie koniec problemów. Tym razem instalacja staje na etapie komunikatu:

airblad.th.png

Nie moge przeskoczyc tego - zainstalowalem gcc i jego zaleznosci, devy rpm-builda i ciagle to samo. W konsoli zero komunikatów. I haslo roota jest dobre :)

Tu chyba chodzi o system 64-bitowy. Sam byłem ciekaw czy uda się iplę zainstalować, więc spróbowałem według tej instrukcji. Oczywiście z małą zmianą, bo w F16 nie ma libhal.so.1. Dodatkowo doinstalowałem libgnome-keyring.i686, PackageKit-gtk-module.i686, libcanberra-gtk2.i686 i wszystko hula. :)

Problem w tym, że ja nie wiem, jakie to zależności. Wpierw instalator monitował o rpm-build. Doinstalowałem i monitu nie ma - jest tylko ten błąd. Nie wiem, jakich zależności może jeszcze chcieć instalator, bo nie daje on żadnych wytycznych ani outputu w konsoli.

Nie chodzi tu o instalację samej Ipli (zamierzam ją zainstalować dopiero), lecz o instalację samego runtime Adobe AIR. Próbowałem instalacji z repo według strony: instalacja yumem wg. Adobe, jednak yum twierdzi, iż pakietu o podanej nazwie w repo nie ma (no i Apper też niczego nie wyszukuje, widzi tylko AdobeReadera).

Poszperalem troche w sieci i zrobilem instalacje. Nie wiem czy dziala, bo juz z Ipla mi sie bawic nie chce. Fedora 16 x86_64, w pelni zaktualizowana, zainstalowana na VirtualBox, bo u siebie smiecic nie chce :P tzn. nie Fedora smiecic nie chce a AdobeAir.

Po kolei:

yum install ld-linux.so.2 gtk2-devel.i686 libdbus-glib-1.so.2 hal-libs rpm-devel.i686 libXt.so.6 gnome-keyring-devel.i686 libgnome-keyring.i686 libDCOP.so.4  libxml2-devel.i686 nss-devel.i686 libxslt.i686 rpm-build

i paczka AdobeAir (to ta sama, do której link podaje wyzej sokar620, ja ciagne z serwera "Komputer Swiat" → http://szybkidownload.pl/download/30001,5338/init,program.aspx )

yum install ftp://ftp.komputerswiat.pl/Linux/AkcesoriaINarzedziaLX/Akcesoria-i-Narzedzia-Inne/AdobeAIRLXRpm/adobeair.i386.rpm

Jesli kogos interesuje przebieg instalacji to zapraszam tutaj → http://pastebin.com/EGniBC7A

[EDIT]

Jesli ktos potwierdzi, ze to dziala i dorzuci opis instalacji samego Ipla, to mozna by to na wiki wstawic.

Edytowane przez WalDo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...