Jusko Napisano Listopad 14, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2011 Witam. Postanowilem, ze zainstaluje sobie IPLA. Jak wiadomo, aby dzialalo to na Linuksie, osadzili to wszystko na platformie Adobe AIR. AIR nie jest juz wspierany dla Pingwina, jednak bez problemu pobrac mozna archiwalna wersje, ostatnia dla naszego systemu. Sciagam zatem instalator, odpalam, podaje haslo roota, po czym instalator twierdzi, ze nie mam rpmbuild w systemie i nie moze kontynuowac. OK, zainstalowalem, jednak to nie koniec problemów. Tym razem instalacja staje na etapie komunikatu: Nie moge przeskoczyc tego - zainstalowalem gcc i jego zaleznosci, devy rpm-builda i ciagle to samo. W konsoli zero komunikatów. I haslo roota jest dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neometal Napisano Listopad 14, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2011 SElinux włączony? Jeśli tak to spróbuj wyłączyć na czas instalacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Listopad 14, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2011 Nadal nic. Chyba po prostu zwrócę się o pomoc techniczną do Adobe. Może jeszcze zechcą odpowiadać na pytania, mimo zakończonego rozwoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 14, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2011 Instalujesz *.bin czy jakis przebudowany *.rpm? Jakim poleceniem? [EDIT] I jakis link do paczki albo chociaz dokladna nazwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Listopad 14, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2011 Jeśli instalowałeś flasha za pomocą repozytorium Adobe, to air też w nim się znajduje i wystarczy yum install adobeair Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Listopad 14, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2011 Tu chyba chodzi o system 64-bitowy. Sam byłem ciekaw czy uda się iplę zainstalować, więc spróbowałem według tej instrukcji. Oczywiście z małą zmianą, bo w F16 nie ma libhal.so.1. Dodatkowo doinstalowałem libgnome-keyring.i686, PackageKit-gtk-module.i686, libcanberra-gtk2.i686 i wszystko hula. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Listopad 14, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2011 Paczka bin, wersja 2.6 z tego miejsca: http://kb2.adobe.com/cps/853/cpsid_85304.html. Nie miałem pojęcia, że Adobe ma własne repo Jedyne co od nich potrzebuję to Flash, który i tak jest zbindowany od razu z Google Chrome Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Listopad 15, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2011 Spróbuj zainstalować Iple poprzez Firefoxa. Ja zawsze miałem taki sam komunikat jak próbowałem instalować przez Operę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Listopad 16, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2011 Problem leży gdzieś w Fedorze. Na Debianie Testing czy OpenSUSE 11.4, AIR instaluje się bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Listopad 16, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2011 Zarówno na F14, jak i na F16, AIR zainstalowałem bez problemów, więc to nie jest problem fedory. Sprawdź czy masz wszystkie wymagane zależności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Listopad 16, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2011 Problem w tym, że ja nie wiem, jakie to zależności. Wpierw instalator monitował o rpm-build. Doinstalowałem i monitu nie ma - jest tylko ten błąd. Nie wiem, jakich zależności może jeszcze chcieć instalator, bo nie daje on żadnych wytycznych ani outputu w konsoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Listopad 16, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2011 Próbowałeś instalować przez Firefoxa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Listopad 16, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2011 Nie chodzi tu o instalację samej Ipli (zamierzam ją zainstalować dopiero), lecz o instalację samego runtime Adobe AIR. Próbowałem instalacji z repo według strony: instalacja yumem wg. Adobe, jednak yum twierdzi, iż pakietu o podanej nazwie w repo nie ma (no i Apper też niczego nie wyszukuje, widzi tylko AdobeReadera). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Listopad 16, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2011 Wygląda na to, że usunęli adobeair z repo. Tu masz paczkę którą mi pobrał yum - link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 16, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2011 (edytowane) Poszperalem troche w sieci i zrobilem instalacje. Nie wiem czy dziala, bo juz z Ipla mi sie bawic nie chce. Fedora 16 x86_64, w pelni zaktualizowana, zainstalowana na VirtualBox, bo u siebie smiecic nie chce tzn. nie Fedora smiecic nie chce a AdobeAir. Po kolei: yum install ld-linux.so.2 gtk2-devel.i686 libdbus-glib-1.so.2 hal-libs rpm-devel.i686 libXt.so.6 gnome-keyring-devel.i686 libgnome-keyring.i686 libDCOP.so.4 libxml2-devel.i686 nss-devel.i686 libxslt.i686 rpm-build i paczka AdobeAir (to ta sama, do której link podaje wyzej sokar620, ja ciagne z serwera "Komputer Swiat" → http://szybkidownload.pl/download/30001,5338/init,program.aspx ) yum install ftp://ftp.komputerswiat.pl/Linux/AkcesoriaINarzedziaLX/Akcesoria-i-Narzedzia-Inne/AdobeAIRLXRpm/adobeair.i386.rpm Jesli kogos interesuje przebieg instalacji to zapraszam tutaj → http://pastebin.com/EGniBC7A [EDIT] Jesli ktos potwierdzi, ze to dziala i dorzuci opis instalacji samego Ipla, to mozna by to na wiki wstawic. Edytowane Listopad 16, 2011 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi