Chamaeleo Napisano Listopad 27, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2011 Tak już to w życiu człowieka bywa, iż musi coś popsuć. Zachęcony udanym upgrade'm Fedorki 15 do 16 na laptopie mamy, przystąpiłem do aktualizacji systemu na swoim laptopie. I wszystko byłoby pięknie gdyby nie fakt, iż system wysypuje się na ekranie logowania. Nie jestem niestety jeszcze tak zaawansowany, aby samemu rozwiązać ten problem, więc proszę Was o jakieś sugestie. Świeża instalacja systemu raczej odpada, gdyż chciałbym zreanimować mój upadły system i dzięki temu nauczyć się tez czegoś nowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Listopad 27, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2011 Jak tej aktualizacji dokonałeś? Z DVD, yum update, z live? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 27, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2011 [...] iż system wysypuje się na ekranie logowania.W jaki sposób się wysypuje? Jaki masz sprzęt i jaka kartę grafiki? Jaki jest model laptopa i jaka grafika Twojej mamy?Człowieku, skąd mamy wiedzieć co się stało jeśli nie podajesz podstawowych informacji? Szklane kule się wytłukły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chamaeleo Napisano Listopad 27, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2011 Przepraszam, ale "jadę na trzy komputery" i trochę jestem zakręcony. A więc po kolei. System upgrade'owałem za pomocą pakietu preupgrade. Komputerem jest laptop HP ProBook 4330s z kartą graficzną Intela. System wysypuje się w ten sposób, iż wszystko przebiega pomyślnie do czasu, gdy pojawia się na chwilę (1 sekunda) graficzny interfejs ekranu logowania i po nim wyskakuje okienko z informacją, iż coś poszło nie tak. Taka smutna buźka komutera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 27, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2011 (edytowane) A nie masz zainstalowanych jakichs rozszerzen do gnome-shell? Przelacz sie na konsole tekstowa, zaloguj - moze byc zwykly user - i sprawdz rpm -qa | grep gnome-shell-extension Sprawdz tez czy na tym BSOD nie masz ponizej jakies listy z przelacznikami. Jesli tak to wylacz wszystkie. [EDIT] BSOD = Black Screen Of Death czyli ta "smutna buzka" [EDIT2] Ten laptop, na którym poszla aktualizacja tez ma taka sama konfiguracje? Tez na grafice Intela? Edytowane Listopad 27, 2011 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Listopad 27, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2011 Fail Whale (ekran ze smutną buźką) to zwykłe okno, spróbuj je zamknąć przez Alt+F4. Albo może lepiej przełącz się na inną konsolę tekstową (np. przez Ctrl+Alt+F5), zaktualizuj system i zrebootuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chamaeleo Napisano Listopad 27, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2011 Niestety, ale aktualizacja systemu nie rozwiązała problemu. Wychodzi na to, że coś z serwerem graficznym jest nie tak, bo próbowałem odpalić ręcznie tryb graficzny po aktualizacji poleceniem startx i znów pojawiła się buźka. Kiedy spróbowałem rekonfigurować Xorg: Xorg -configure wyrzuciło błędy. Failed to load "vmwgfx" (module does not exist) Failet to load module "vmware" (a required submodule could not be loaded) Generalnie konfiguracja Xorg nie powiodła się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 27, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2011 @Chamaeleo instalujesz na maszynie wirtualnej? Fail Whale Mnie to jako zywo przypomina czasy MS i niebieskiego ekranu BSOD Mam nadzieje, ze w Gnome nie bedzie tak czesto i tak dlugo widziany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chamaeleo Napisano Listopad 27, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2011 Jaka tam maszyna wirtualna, zwykły laptop Zastanawiałem się nad ewentualnym usunięciem całego serwera graficznego i jego ponownej instalacji, tylko nie wiem czy to dobry pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 27, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2011 A próbowałeś może zamiast generować nowy xorg.conf po prostu usunąć albo - bezpieczniej - zmienić nazwę już istniejącego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chamaeleo Napisano Listopad 28, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2011 Nie pomoglo. Usunalem za to serwer graficzny: yum groupremove 'X window system' Potem jego ponowna instalacja: yum groupinstall 'X window system' I kiszka. Podczas ladowania "initial ramdisk" zawiesza sie. Kiedy przeszedlem do innej konsoli, po zalogowaniu i uruchomieniu X'ów GNOME wystartowalo, ale zaladowal sie w trybie "fallback". Pewnie brakuje mu teraz jakis sterowników do karty graficznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Listopad 28, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2011 Chyba WalDo mial na mysli raczej sudo mv /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf_bak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chamaeleo Napisano Listopad 28, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2011 No cóz. Czeka mnie pewnie instalacja swiezego systemu, ale i tak bylo warto troche podlubac w systemie. Dzieki za pomoc i jeszcze mala prosba o przypomnienie jak zmienic tytul posta, aby dodac do niego [sOLVED] i jak usunac zdublowany post. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi