Skocz do zawartości

Upgrade Wersji 15 Do 16 Zakończony Niepowodzeniem

Chamaeleo

Rekomendowane odpowiedzi

Tak już to w życiu człowieka bywa, iż musi coś popsuć. Zachęcony udanym upgrade'm Fedorki 15 do 16 na laptopie mamy, przystąpiłem do aktualizacji systemu na swoim laptopie. I wszystko byłoby pięknie gdyby nie fakt, iż system wysypuje się na ekranie logowania. Nie jestem niestety jeszcze tak zaawansowany, aby samemu rozwiązać ten problem, więc proszę Was o jakieś sugestie. Świeża instalacja systemu raczej odpada, gdyż chciałbym zreanimować mój upadły system i dzięki temu nauczyć się tez czegoś nowego.

[...] iż system wysypuje się na ekranie logowania.
W jaki sposób się wysypuje? Jaki masz sprzęt i jaka kartę grafiki? Jaki jest model laptopa i jaka grafika Twojej mamy?

Człowieku, skąd mamy wiedzieć co się stało jeśli nie podajesz podstawowych informacji? Szklane kule się wytłukły.

Przepraszam, ale "jadę na trzy komputery" i trochę jestem zakręcony. A więc po kolei. System upgrade'owałem za pomocą pakietu preupgrade. Komputerem jest laptop HP ProBook 4330s z kartą graficzną Intela. System wysypuje się w ten sposób, iż wszystko przebiega pomyślnie do czasu, gdy pojawia się na chwilę (1 sekunda) graficzny interfejs ekranu logowania i po nim wyskakuje okienko z informacją, iż coś poszło nie tak. Taka smutna buźka komutera.

A nie masz zainstalowanych jakichs rozszerzen do gnome-shell? Przelacz sie na konsole tekstowa, zaloguj - moze byc zwykly user - i sprawdz

rpm -qa | grep gnome-shell-extension

Sprawdz tez czy na tym BSOD nie masz ponizej jakies listy z przelacznikami. Jesli tak to wylacz wszystkie.

[EDIT]

BSOD = Black Screen Of Death czyli ta "smutna buzka" ;)

[EDIT2]

Ten laptop, na którym poszla aktualizacja tez ma taka sama konfiguracje? Tez na grafice Intela?

Edytowane przez WalDo

Niestety, ale aktualizacja systemu nie rozwiązała problemu. Wychodzi na to, że coś z serwerem graficznym jest nie tak, bo próbowałem odpalić ręcznie tryb graficzny po aktualizacji poleceniem startx i znów pojawiła się buźka. Kiedy spróbowałem rekonfigurować Xorg:

Xorg -configure

wyrzuciło błędy.

Failed to load "vmwgfx" (module does not exist)
Failet to load module "vmware" (a required submodule could not be loaded)

Generalnie konfiguracja Xorg nie powiodła się.

Nie pomoglo. Usunalem za to serwer graficzny:

yum groupremove 'X window system'

Potem jego ponowna instalacja:

yum groupinstall 'X window system'

I kiszka. Podczas ladowania "initial ramdisk" zawiesza sie. Kiedy przeszedlem do innej konsoli, po zalogowaniu i uruchomieniu X'ów GNOME wystartowalo, ale zaladowal sie w trybie "fallback". Pewnie brakuje mu teraz jakis sterowników do karty graficznej.