Skocz do zawartości

Plymouth, Fedora 16, Rozdzielczość 1280X720.

Savpether

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam następujący problem, przychodze z Ubuntu, zainstalowałem Fedorę 16 wersję 64 bitową, sterowniki akmod nvidii. W /etc/default/grub dodaję

GRUB_GFXMODE=1280x720
GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX=keep

Następnie:

sudo grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg

Po takim zabiegu plymouth działał na Ubu bez problemu. Natywna rozdzielczość mojego monitora to 1366x768, ale vesa(?) pozwala mi osiągnąć 1280x720, a przy takiej rozdzielczości gołym okiem nie da się zobaczyć zniekształcenia plymouth. Dany chwyt działa dla 1024x768, ale jeszcze raz powtórzę, 1280x720 działa na Ubuntu, ponad to jak przejdę do wiersza poleceń gruba2 i wpisze

vbeinfo

to wyskakuje, że 1280x720-24 też jest dostępne. Jakieś sugestie?

W Fedorze nie ma odpowiednika /etc/grub.d/05_debian_theme, stąd prawdopodobnie problemy. Możesz spróbować dodać:

GRUB_TERMINAL_OUTPUT=gfxterm

Trzeba jeszcze "spreparować" czcionkę, np:

grub2-mkfont --output=/boot/grub2/unicode.pf2 /usr/share/fonts/dejavu/DejaVuSansMono.ttf

W razie problemów z wyglądem wystarczy usunąć /boot/grub2/unicode.pf2.

A mozna tradycyjnym sposobem? Czyli dodac do linii kernela vga=(zalozmy)0x318?

Mozna. O ile nie przeszkadza Ci, ze przy kazdym starcie systemu bedzie pokazywala sie informacja, ze ta metoda jest przestarzala. Nie wstrzymuje to startu systemu, ale wskazuje, ze za jakis czas ten parametr moze nie byc uwzgledniany.

Jesli masz wlaczona "tapetke" przy starcie systemu (rhgb), to mozliwe, ze nawet nie zauwazysz komunikatu ;)

Używanie bufora ramki na sterowniku własnościowym fatalnie wpływa na wydajność, zwłaszcza przy wysokich rozdzielczościach. Jeśli chcesz korzystać z terminala to tylko nouveau z KMS.
Mam tak zrobione u siebie na 1280x1024 i nie odczuwam kłopotów z wydajnością. Myślę, że przy 1280x720 tym bardziej powinno zadziałać.

Ok, nic nie dziala, pytanie z innej beczki, skoro vbeinfo podaje, ze obsluzy 1280x720, a wpisywanie tej rozdzielczosci w GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX nic nie daje, to co zrobic by zadzialalo? Rozdzielczosc 1024x768 dziala, 1280x1024 dziala, a mimo, ze vbeinfo wypisuje, ze obsluzy 1280x720 nie dziala, tak samo jak nie dziala 1440x900? Czytalem cos o 915resolution?

bump

Ok, widzę, że chyba nikt nie ma pomysłu, a powiedzcie mi, czy uvesafb jest dostępny pod fedorą? W Ubuntu jest taki pakiet, mianowicie v86d, w jakim pakiecie pod fedorką znajduje się uvesafb? I jeszcze jedno - hwinfo, po tym jak pod ubu w konsoli daje

hwinfo --framebuffer

to wywala mi wszystkie obsługiwane rozdzielczości, czy coś takiego jest pod Fedorą? Bo niestety nie mogę znaleźć pakietu hwinfo.

PS Sorry, że ciągle porównuję do Ubuntu, ale chcę byście mieli jakieś porównanie narzędzia, które jest mi potrzebne pod fedorą i zaproponowali ewentualny zamiennik.

Z góry dziękuję.

Tu nie ma nad czym myśleć, czy porównywać, bo Grub działa niezależnie od systemu. Format pliku grub.cfg na każdej dystrybucji wygląda identycznie. Równie dobrze możesz zapoznać się z oficjalną dokumentacją http://www.gnu.org/software/grub/manual/grub.html

W ogóle analizowałeś zawartość grub.cfg po wygenerowaniu przez grub2-mkconfig? Na pewno nie, a poleganie wyłącznie na automagicznych narzędziach tak się właśnie kończy. Raz działa, innym razem nie. Sprawdzałeś czy ścieżka /boot/grub2/grub.cfg jest poprawna na Fedorze?

Musisz sam znaleźć przyczynę i ewentualnie wtedy będziemy mogli pomóc.

@thof ścieżka do grub.cfg jest poprawna.

Zastanawiam się, czy nie zgłosic problemu na bugzillę, bo ja mogę sobie ustawiać GRUB_GFXMODE=1920x1080x24 albo GRUB_GFXMODE=abrakadabra i efekt jest ten sam tzn. żaden. Niezależnie czy dopiszę to bezpośrednio w grub.cfg czy w /etc/defalut/grub. A zgodnie z dokumentacją spodziewałbym się rozdzielczości 1920x1080 i 24-bitowych kolorów.

Możliwe, że coś źle robię. Właśnie z tym walczę, bo kupiłem dzisiaj nowy monitor :) Nie mniej na starym przestarzały wpis vga=0x31a działał bez problemów.

Jak coś wymyślę, to napiszę.

Na pewno można to jakoś opanować, też miałem problemy, ale w końcu jakoś się udało. Najlepiej skorzystać z wiki Archa https://wiki.archlinux.org/index.php/Grub2#Visual_Configuration gdzie są opisane różne sposoby (to jest też powiązane z gfxterm https://wiki.archlinux.org/index.php/Grub2#Correct_GRUB2_No_Suitable_Mode_Found_Error czyli konieczne jest dodanie insmod gfxterm i set gfxmode=auto).

Ale tak jak mówię, jakiś czas temu na tym buforze ramki i sterowniku nvidii miałem fatalną wydajność. Jak puściłem w terminalu htopa to mi zamarzał cały system. Pewnie był to jakiś błąd w sterowniku nvidii lub też w Grubie (to była testowa wersja) i pewnie został poprawiony. Chociaż IMO, mimo to po załadowaniu systemu, przy uruchamianiu środowiska graficznego drugi raz wykonuje się to przełączanie ze zmianą rozdzielczości. A to trwa i przy takich ustawieniach ta operacja jest wykonywana podwójnie. Szkoda czasu.

Mam nadzieję, że kiedyś doczekamy się wsparcia KMS w sterowniku własnościowym lub zarządzania energii w nouveau...

@WalDo

Wywal GRUB_GFXMODE bo jest niepotrzebny Grub2 w Fedora reaguje tylko i wylacznie na GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX. Wpisujesz:

GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX=1920x1080

i powinno zaskoczyc, jesli nie to sprawdz dla, np. 1024x768, jesli zadziala to witaj w moim problemie, gdyz na ubu najprawdopodobniej by Ci zadzialalo, zas na Fedorce nie, a szkoda.

W ogóle analizowales zawartosc grub.cfg po wygenerowaniu przez grub2-mkconfig?

Rzecz jasna, to bylo pierwsze co zrobilem, w ogóle nie pojawia sie wzmianka o set_gfxmode=cos.

Musisz sam znalezc przyczyne i ewentualnie wtedy bedziemy mogli pomóc.

Jak ja znajde to najprawdopodobniej sam ja wyeliminuje :P Problem w tym, ze dla mnie dziala to nielogicznie i nie moge/nie umiem jej znalezc.

Mam nadzieje, ze kiedys doczekamy sie wsparcia KMS w sterowniku wlasnosciowym lub zarzadzania energii w nouveau...

Eh, z nie cierpliwoscia oczekuje tych czasów.

Oto mój /etc/default/grub z ubuntu:

# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update

# /boot/grub/grub.cfg.

GRUB_DEFAULT=0

GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0

GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true

GRUB_TIMEOUT=10

GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nomodeset video=uvesafb:mode_option=1280x720-24,mtrr=3,scroll=ywrap"

GRUB_CMDLINE_LINUX=""

# Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)

#GRUB_TERMINAL=console

# The resolution used on graphical terminal

# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE

# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'

GRUB_GFXMODE=1280x720-24

# Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux

#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true

# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries

#GRUB_DISABLE_LINUX_RECOVERY="true"

# Uncomment to get a beep at grub start

#GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"

Stad moje pytanie, czy jest uvesafb pod Fedore?

Rzecz jasna, to było pierwsze co zrobiłem, w ogóle nie pojawia się wzmianka o set_gfxmode=coś.

No to jak się nie pojawia to chyba logiczne, że nie będzie działać. Z Twoich poprzednich wpisów wynikało, że problem jest z niepoprawnym interpretowaniem wpisów przez Gruba, a tu się okazuje, że problem jest z samym ich wygenerowaniem. To jest różnica i przez brak precyzyjności z Twojej strony nawet nikt nie próbował pomagać. Moim zdaniem wpis GRUB_GFXMODE=1280x720-24 jest niepoprawny. Zastąp go takimi liniami:

GRUB_GFXMODE=1280x720x24
GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX=keep

Koniecznie też zastąp GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT prostym wpisem: GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"

Potem wygeneruj grub.cfg i wklej tu jego zawartość, jeśli nadal nie będzie działać.

"set gfxmode" nie pojawia sie, bo

Wywal GRUB_GFXMODE bo jest niepotrzebny Grub2 w Fedora reaguje tylko i wylacznie na GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX

wiec chyba to oczywiste.

@thof ja tez gdziez w dokumentacji Fedory (nie moge teraz znalezc tej strony) wyczytalem, ze wystarczy samo GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX i potem grub2-mkconfig. Ale z GRUB_GFXMODE=costam i GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX=keep tez nie dziala. Kiedy dokumentacja Fedory zawiodla, opieralem sie na dokumentacji do Archa wlasnie, ale wyglada na to, ze w tym przypadku Fedora dziala jakos inaczej (niezgodnie z GRUB2?). Dlatego zastanawiam sie czy nie zglosic tego na bugzille, ale nie mam 100% pewnosci, ze to blad.

@Savpether faktycznie dziala dla 1280x1024, czyli trzeba jeszcze troche pocwiczyc i chyba jednak zglosic blad.

[EDIT]

Juz wiem gdzie widzialem GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX. Nie w dokumentacji, tylko razem z komunikatem, ze "vga=0x31a is deprecated" pojawia sie info, zeby uzyc wlasnie tego. I takie byly moje pierwsze próby i to dziala dla 1280x1024 a dla 1920x1080 juz nie. Opcje dopisywalem do /etc/grub.d/40_custom (moze za daleko w pliku wpis sie pojawia?). Jak to nei dalo rezultatu dodawalem bezposrednio w grub.cfg za wywolaniem load_video linie "set gfxpayload=1920x1024"

Edytowane przez WalDo

Stara metoda vga zawsze byla problematyczna, jesli chodzi o rozdzielczosci inne niz w proporcjach 4:3. Ale 1920x1080 to musialbys sprawdzic w konsoli gruba uzywajac vbeinfo. Wrzucam mój wygenerowany grub.cfg (na Archu):

#
# DO NOT EDIT THIS FILE
#
# It is automatically generated by grub-mkconfig using templates
# from /etc/grub.d and settings from /etc/default/grub
#

### BEGIN /etc/grub.d/00_header ###
insmod part_gpt
insmod part_msdos
if [ -s $prefix/grubenv ]; then
 load_env
fi
set default="0"
if [ "${prev_saved_entry}" ]; then
 set saved_entry="${prev_saved_entry}"
 save_env saved_entry
 set prev_saved_entry=
 save_env prev_saved_entry
 set boot_once=true
fi

function savedefault {
 if [ -z "${boot_once}" ]; then
   saved_entry="${chosen}"
   save_env saved_entry
 fi
}

function load_video {
 insmod vbe
 insmod vga
 insmod video_bochs
 insmod video_cirrus
}

set menu_color_normal=light-blue/black
set menu_color_highlight=light-cyan/blue

insmod part_gpt
insmod ext2
set root='hd0,gpt2'
if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
 search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,gpt2 --hint-efi=hd0,gpt2 --hint-baremetal=ahci0,gpt2 --hint='hd0,gpt2'  c4d72caf-ac7a-4d80-8b2b-25a899330031
else
 search --no-floppy --fs-uuid --set=root c4d72caf-ac7a-4d80-8b2b-25a899330031
fi
if loadfont /boot/grub2/unicode.pf2 ; then
 set gfxmode=1280x800x32
 load_video
 insmod gfxterm
 insmod part_gpt
 insmod ext2
 set root='hd0,gpt2'
   search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,gpt2 --hint-efi=hd0,gpt2 --hint-baremetal=ahci0,gpt2 --hint='hd0,gpt2'  c4d72caf-ac7a-4d80-8b2b-25a899330031
 else
 fi
 set locale_dir=($root)/boot/grub/locale
 set lang=en_US
 insmod gettext
fi
terminal_input console
terminal_output gfxterm
set timeout=5
### END /etc/grub.d/00_header ###

### BEGIN /etc/grub.d/10_linux ###
menuentry 'Arch Linux, with Linux ck' --class archlinux --class gnu-linux --class gnu --class os {
load_video
set gfxpayload=keep
insmod gzio
insmod part_gpt
insmod ext2
set root='hd0,gpt2'
else
fi
echo	'Loading Linux ck ...'
linux	/boot/vmlinuz-linux-ck root=/dev/disk/by-uuid/c4d72caf-ac7a-4d80-8b2b-25a899330031 ro  quiet pcie_aspm=force
echo	'Loading initial ramdisk ...'
initrd	/boot/initramfs-linux-ck.img
}

Zwróccie uwage na funkcje load_video i potem w ifie pojawia sie set gfxmode=1280x800x32 load_video insmod gfxterm i dopiero w samym wpisie ladowania danego kernela w menuentry pojawia sie load_video i set gfxpayload=keep. Wydaje mi sie, ze wszystkie te linie sa potrzebne.