mavi Napisano Luty 4, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2012 Witam Jako że zaczynam dopiero poznawanie Fedory chciałem zapytać czy jeśli chodzi o Środowisko GNOME różni się ono tylko wyglądem "szatą graficzną" od KDE? Zgodnie z poradnikiem sprawdziłem/zainstalowałem Packagekit "rpm -q gnome-packagekit || su -c'yum install gnome-packagekit" natomiast nie wiem gdzie go szukać? w programach go nie ma? W menu programy jak wybiorę "NARZĘDZIA SYSTEMOWE" mam tam 4 aplikacje Konsola, LXTerminal, Terminal, Terminal czym one się różnią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 4, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2012 [...]jesli chodzi o Srodowisko GNOME rózni sie ono tylko wygladem "szata graficzna" od KDE? Róznia sie przede wszystkim wykorzystywanymi bibliotekami jednak mozesz korzystac z aplikacji KDE w srodowisku Gnome oraz z aplikacji Gnome w srodowisku KDE. Szczególy:→ gnome.org → kde.org Niezawodny Google naprowadzi Cie równiez na porównania → http://www.google.pl/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=gnome+vs.+kde Rozumiem, ze to jest "Osla laczka", ale to nie zwalnia Cie z obowiazku przestrzegania regulaminu forum. Przypomne stosowny fragment: 2. Zanim zadasz pytanie, poszukaj rozwiazania Twojego problemu korzystajac z takich narzedzi, jak:a.) Wiki, b.) wyszukiwarka forum, c.) Google. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Luty 4, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2012 Jako że zaczynam dopiero poznawanie Fedory chciałem zapytać czy jeśli chodzi o Środowisko GNOME różni się ono tylko wyglądem "szatą graficzną" od KDE? Od jakiegoś czasu nie tylko - zasadniczo GNOME zamiast klasycznego paska zadań z menu start rodem z Windows 95 używa ekranu Podglądu, który aktywujesz klawiszem Super (znanym też jako Windows) lub przesunięciem myszy w lewy górny róg ekranu. Brzmi dziwnie, ale jest zaskakująco ergonomiczne. Zgodnie z poradnikiem sprawdziłem/zainstalowałem Packagekit "rpm -q gnome-packagekit || su -c'yum install gnome-packagekit" natomiast nie wiem gdzie go szukać? w programach go nie ma? Być może KDE go nie wyświetla, bo to program GNOME. Całe GNOME możesz zainstalować poleceniem "yum groupinstall gnome-desktop". W menu programy jak wybiorę "NARZĘDZIA SYSTEMOWE" mam tam 4 aplikacje Konsola, LXTerminal, Terminal, Terminal czym one się różnią? Dla ciebie - wyglądem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mavi Napisano Luty 4, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2012 Tak wiem zanim zadam pytanie to staram się poczytać w googlach. Pytam bo chciałbym to jakoś usystematyzować tą wiedzę czy dobrze rozumuję. Ale właśnie ja mam "GNOME Wersja 3.2.1" tak jest w informacjach systemu, nie wiem dlaczego nie widzę tego Packagekit? Tak "wyglądem" ale które używać by wpisywać te komendy? Poczytałem trochę o linuxie i mam pytanie Spiny to są wersje Systemu z konkretnym oprogramowaniem przeznaczonym do konkretnych celów tak? I każdą z tych spin można wybrać albo z środowiskiem KDE albo GNOME tak? (i jeszcze wyczytałem że Xfce jest) Z reguły te różne spiny jak widziałem maja po około 700MB do 1GB a ja pobrałem wersje DVD i to było coś koło 3,4Gb czym się ta wersja DVD różni? Jest to zebranie oprogramowania z tych wszystkich spinów w jedno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Luty 4, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2012 Ale właśnie ja mam "GNOME Wersja 3.2.1" tak jest w informacjach systemu, nie wiem dlaczego nie widzę tego Packagekit? Bo w menu nie nazywa się to "PackageKit", tylko: * Aktualizacja oprogramowania * Dodanie/usuwanie oprogramowania * Ustawienia oprogramowania Tak "wyglądem" ale które używać by wpisywać te komendy? Które ci się podoba. Pod KDE możesz używać Konsole, a pod GNOME używać gnome-terminal (to jeden z tych o nazwie "Terminal", drugi jest ze środowiska Xfce). Poczytałem trochę o linuxie i mam pytanie Spiny to są wersje Systemu z konkretnym oprogramowaniem przeznaczonym do konkretnych celów tak? I każdą z tych spin można wybrać albo z środowiskiem KDE albo GNOME tak? (i jeszcze wyczytałem że Xfce jest) Z reguły te różne spiny jak widziałem maja po około 700MB do 1GB a ja pobrałem wersje DVD i to było coś koło 3,4Gb czym się ta wersja DVD różni? Jest to zebranie oprogramowania z tych wszystkich spinów w jedno? Spiny przydają się tylko do instalacji. Po instalacji na dysku możesz korzystać z dowolnego oprogramowania z repozytorium, bo te jest (w uproszczeniu) tylko jedno. Nieważne, czy zainstalowałeś z DVD czy z obrazu 700MB (te to są wersje Live, które można wypróbować bez instalacji, a potem ewentualnie zainstalować). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mavi Napisano Luty 4, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2012 "Spiny przydają się tylko do instalacji" aha bo ja to tak zrozumiałem jak czytałem w linku który był w poście, że to są po prostu wersje z konkretnym oprogramowaniem (że ktoś kto stworzył te spiny/obrazy pościągał i dołączył to oprogramowanie do Fedory) czyli jakby wykonał za mnie prace tak? Bo to wszystko mogę sam sobie pobrać jak piszesz, czyli mogę zebrać oprogramowanie ze wszystkich spinów w jedno? i zrobić jakby "swój spin" ? A mam jeszcze pytanie do typu instalacji gdy instalowałem FC2 to miałem 4 typy instalacji: - Personal Desktop - Workstation - Server - Custom Czyli to jakby takie spiny/obrazy tak? Czy w Fedorze 16 też są takie opcje wyboru typu instalacji ? Bo spiny pojawiły się od Fedory 7 jak czytałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Luty 4, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2012 "Spiny przydaja sie tylko do instalacji" aha bo ja to tak zrozumialem jak czytalem w linku który byl w poscie, ze to sa po prostu wersje z konkretnym oprogramowaniem Dokladnie tak, choc podstawowe spiny Fedory róznia sie jedynie srodowiskami graficznymi, reszta programów jest taka sama. Zrobiono to min dlatego, zebys nie ciagnal niepotrzebnie calego DVD po 4 GB jak wiesz, ze wykorzystasz tylko jedno srodowisko graficzne. Poza tym to na plycie DVD chyba ciagle powinien byc podobny wybór, taki jak na FC2 o którym mówisz, choc pewny nie jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mavi Napisano Luty 5, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2012 A czy mozna zainstalowac wszystkie srodowiska (Gnome, KDE, Xfce) i przelaczac sie miedzy nimi? Jak moge pobrac (zainstalowac z repozytorium) pod srodowisko GNOME gierki z srodowiska KDE czy innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Luty 5, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2012 A czy można zainstalować wszystkie środowiska (Gnome, KDE, Xfce) i przełączać się między nimi? Jak mogę pobrać (zainstalować z repozytorium) pod środowisko GNOME gierki z środowiska KDE czy innego? Można mieć kilka środowisk w systemie, wybór pod którym chcesz pracować jest podczas logowania. Można zainstalować gry z KDE pod GNOME, ale przypuszczam, że ściągnie ci to połowę pakietu KDE: yum install kdegames Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 5, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2012 Można zainstalować gry z KDE pod GNOME, ale przypuszczam, że ściągnie ci to połowę pakietu KDE:Nie wiem jak to jest przy instalacji gier, ale ja pod XFCE korzystam z digikama + kipi-plugins i krusadera. Zainstalowanie tych dwóch programów spowodowało, że na liście dostępnych do uruchomienia środowisk pojawiło się KDE I faktycznie uruchamia się i działa poprawnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mavi Napisano Luty 5, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2012 Przy poprzedniej instalacji zaznaczyłem wszystkie środowiska i zainstalowało ale nie miałem wyboru środowiska przy logowaniu. Teraz przeinstalowałem Fedora i przy instalacji wybrałem tylko GNOME, jak mogę doinstalować pozostałe środowiska ale właśnie tak bym miał opcje wyboru przy włączaniu/logowaniu systemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 5, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2012 Po zainstalowaniu srodowiska (wiecej niz jednego) masz wybór po kliknieciu na login uzytkownika, przy podawaniu hasla → http://i.imgur.com/bL89f.jpg Gnome juz masz, pozostale srodowiska instalujesz: yum install @LXDE @XFCE @KDE Albo kazde z nich osobno. Oczywiscie instalujesz w ten sposób absolutnie wszystko, co nalezy do danego desktopu, wiec spory "smietnik" moze sie zrobic, no ale skoro dopiero co zainstalowales Fedore,to mozesz sie pobawic a potem "na czysto" przeinstalowac raz jeszcze albo "yum remove <zbedne paczki>". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mavi Napisano Luty 5, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2012 Te komendy zainstaluje mi pozostałe środowiska z ich dedykowanymi oprogramowaniami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Luty 5, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2012 Te komendy zainstaluje mi pozostałe środowiska z ich dedykowanymi oprogramowaniami? Dokładnie tak- te komendy zainstaluje ci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mavi Napisano Luty 5, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2012 To tak zrobię że zainstaluje sobie wszystko by pobawić się a później wybrać to co najlepiej mi odpowiada. A jeszcze chciałem zapytać o repozytorium by uściślić sobie to pojęcie, jest to baza przechowywanego oprogramowania i jak instaluje się repozytorium to po prostu jest to program który posiada adresy tych zasobów serwerów gdzie jest magazynowane to oprogramowanie i on sam (ten program repozytorium) pobiera i instaluje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi