robob Napisano Marzec 3, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2012 Witam forumowiczów fedory. Zainstalowałem centos 6.2 i jestem mile zaskoczony stabilnością tej dystrybucji. Jako świerzak linuksowy poszukuję wsparcia przy instalacji sterów karty graficznej, forum centosa jest nie dla takich jak ja zielonych. Temu szukam wsparcia tutaj, pytanie czy trafiłem pod dobry adres i na ilę mogę korzystać z poradników fedory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 3, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2012 (edytowane) [...] czy trafilem pod dobry adres i na ile moge korzystac z poradników fedory. Korzystajac z CentOS sugerowalbym raczej korzystanie z dokumentacji Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 6.2 niz Fedory. Fedora jest sporo przed stabilnymi wersjami RHEL. Na pewno nie korzystaj z repozytoriów Fedory pod Centosem. A tak w ogóle dlaczego uwazasz, ze forum CentoOS nie jest dla swiezaków? Oczywiscie jesli bedziesz zadawal pytania w rodzaju "co robi polecenie "ls"?", zamiast skorzystac z Googli czy po prostu "man ls", to raczej nie licz na zrozumienie (na tym forum, poza "laczka" równiez!). Raczej nikt nie bedzie prowadzil wykladów z podstaw Linuksa. Edytowane Marzec 3, 2012 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robob Napisano Marzec 3, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2012 Na forum centos-a takiego jak ja wyslali do red hat i fedory i przyznali ze u nich nie jest z tym najlepiej. Czesto licho tkwi w szczególach tego sie boje. Moje pytanie powinno byc. (Respozytoria to wiadomo) Gdybym zainstalowal stery na fedorze jak pózniej poradzilbym sobie z centosem, czy procedura jest taka sama ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 3, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2012 [...] czy procedura jest taka sama ?Przede wszystkim jesli pytasz o cokolwiek, to napisz dokladnie o co pytasz. Bo odpowiedz na Twoje pytanie, które wyzej zacytowalem brzmi "nie wiem, mozliwe, ze tak, mozliwe ze nie". Skad niby ktokolwiek poza Toba ma wiedziec jaka masz karte grafiki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robob Napisano Marzec 3, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2012 Mam dwa kompy pod ubuntu, które jak sie okazuje dzialaja pod centos to ASRock N68C-S UCC NVIDIA GeForce 7025/nForce 630a i asus m4a89gtd pro/usb3 ATI Radeon HD 4290 ten drugi na pewno dobry jest do fedory mam jeszcze msi geforce 8400gs. Wiem ze to slabe karty ale pózniej jak sie troche wciagne to kupie lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 3, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2012 Nasuwa sie pytanie co tak naprawde chcesz robic? Po co Ci lepsze karty? Do czego ma sluzyc komputer? Czy wykorzystujesz go w domu czy zawodowo? Laptopy sugeruja, ze raczej nie chodzi Ci o system na serwer, wiec czemu nie Fedora? [EDIT] Karta ATI to akurat IMHO dosc kiepski wybór dla Linuksa ze wzgledu na slabe wsparcie w sterownikach zarówno otwartych jak i wlasnosciowych. Od razu zaznacze, ze to tylko moje zdanie - sa na pewno osoby, które twierdza, ze sa swietne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robob Napisano Marzec 3, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2012 Instalacje sanitarne to nie powód zeby zainteresowac sie linux-em, ale wystarczajacy aby w wolnych chwilach nie musiec wygladac przez okno. To sa plyty glówne w desktopach , które kupilem pod ubuntu a oni zrobili rewoluje i nie moga sie pozbierac. Teraz duzo ludzi na forach szuka ratunku w innych dystrybucjach i to dobrze bo zobaczylem ze jednak istnieja inne solidne linux-y. Pytasz czemu nie fedora ? Ja mówie czemu nie, to przypadek ze googlujac pod mobo pierwszy wpadl centos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 3, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2012 A jakos tak mi sie bardziej z laptopami skojarzylo. No, to jesli chcesz miec po prostu stabilna dystrybucje, to chyba faktycznie CentOS, bo mówiac o Fedorze, mówi sie tez od razu "bleeding edge" Chociaz jesli zaczniesz kombinowac ze sterownikami z ELRepo (tak sie chyba nazywa odpowiednik RPMFusion o ile zdazylem sie zorientowac, ale moze jakies glupoty pisze, → http://elrepo.org/tiki/tiki-index.php ), to tez moze sie okazac, ze problemy masz zblizone do opisywanych na tym forum. Jesli chodzi o plyty ASUSa, to raczej jest OK. Mam M2A VM z chipsetem Ati, ale od razu mi sie polepszylo kiedy kupilem sobie Nvidie (nota bene 8400GS) - z Ati byla maskara. Teraz chyba z Ati troche lepiej jest, ale i tak karty Nvidia najlepiej sobie radza, przynajmniej pod Fedora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Marzec 4, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2012 Sa generalnie dwie dystrybucje: CentOS i Scientific Linux. Róznia sie tym, ze CentOS wszystkie aktualizacje RHEL wrzuca do swojego repo, a Scientific dzieli je dodatkowo na dwie czesci: fastbugs (domyslnie wylaczone) i security. Nie jest to jakas ogromna róznica, bo po wlaczeniu fastbugs to sa ledwo rózniace sie distro (tapety i te sprawy), SL ma tez kilka dodatków do yum i IceWM, ale to drobiazgi. Obydwa daja to co na plycie DVD i niewiele wiecej, wiec jest sporo dodatkowych repo. Tak jak waldo pisze: na elrepo sa miedzy innymi sterowniki do grafy. Na rpmfusion (dla wydania 6.x dostepne tylko jako testing) kodeki do mp3jek i innych formatów. Masa programów uzytkowych jest na repozytorium epel, które ma generalnie przebudowane pakiety z Fedory. Sa tez goscie, którzy utrzymuja wlasne repo tylko dla jednego programu i zaleznosci, np. VLC 2 na http://scientificlinuxforum.org/index.php?showtopic=1425 . Wyglada to wiec troche podobnie do sytuacji w Ubuntu. Na szczescie jest rpm.pbone.net, które pozwala latwo namierzyc te paczki. Trzeba jednak uwazac, zeby nie przedobrzyc. Najlepiej zainstalowac po prostu wszystkie te kodeki, vlc, kadu i wylaczyc wszelkie dodatkowe repo. Czasem kilka z nich dostarcza te same pakiety i moga pojawiac sie konflikty, co moze zupelnie zabokowac aktualizacje yumem i trzeba sie troche nagimnastykowac, zeby je rozwiazac. Okazjonalnie mozna z nich nadal korzystac, ale tylko w razie koniecznosci. Niestety bez kompilacji ze zródelek, albo przebudowywania paczek z Fedory sie czasem nie obejdzie. Wszystkiego na tych repo po prostu nie ma. Tak czy inaczej polecam obojetnie która z tych distro. Uzywam na wielu kompach i bardzo sobie chwale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Marzec 4, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2012 Niedawno na swoim laptopie zamieniłem Fedorę na Scientific i po dodaniu ELRepo wystarczyło wydać polecenie: yum install kmod-fglrx by zainstalować sterowniki do karty ATI. Co do reszty konfiguracji to szukam po internecie. Sporo informacji można znaleźć na wiki CentOS-a, przydatny jest również poradnik z fedory, zwłaszcza w starszych wersjach i oczywiście wujek Google. Popełniłem też kilka paczek pod SL/CentOS 6.2, ale generalnie to dopiero zapoznaje się z tą dystrybucją w wolnych chwilach. Z dodatkowych repo mogę polecić Russian Fedora for EL, nie mam z nim żadnych problemów i konfliktów w przeciwieństwie do rpmforge czy atrpms. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi