piotrr Napisano Marzec 18, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2012 Witam. To mój pierwszy post ale forum czytam od jakiegoś czasu, do tej pory ze wszystkim dawałem sobie radę aż do tej pory, więc zwracam się z prośbą o rozwiązanie mojego problemu. Do poprawnego działania karty graficznej (Radeon 5650) potrzebuje sterownika kmod-catalyst. Problem w tym, że sterownik ten w repozytorium jest dostępny dla jąder od 3.1.1-2 do 3.2.7-1. Ja posiadam system w wersji 3.1.0-7 więc naturalne wydaje się wykonanie yum update. Jednak jak bym wykonał te polecenie, jądro by się zaktualizowało do wersji 3.2.9-2, czyli nadal bym nie mógł zainstalować sterownika. Związku z tym problemem mam kilka pytań 1) Jak zainstalować jądro 3.2.7-1? 2) Jak zrobić by po poleceniu yum update wszystko się zaktualizowało oprócz jądra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 18, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2012 Odpowiadajac na pytania bezposrenio, to "man yum"... ad 1) yum install kernel-3.2.7-1.fc16.x86_64 albo kernel-3.2.7-1.fc16.i686 albo kernel-PAE-3.2.7-1.fc16.i686 (zalezy od tego jaka masz wersje systemu i ile pamieci RAM) ad 2) yum update --exclude=kernel albo w /etc/yum.conf dodaj linie exclude=kernel Tyle, ze nie warto tak kombinowac. Lepiej zainstaluj sobie akmod-catalyst yum install akmod-catalyst yum update reboot i modul bedzie automatycznie przekompilowywal sie przy zmianie jadra (o ile w repo nie bedzie gotowego kmod-catalyst). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrr Napisano Marzec 18, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2012 System mam 64 bitowy i posiadam 4 GB ramu. Pierwszy punkt nie jest tak latwo wykonac poniewaz nie mam w repozytoriach kernela 3.2.7-1. Mam tylko kernel.x86_64 który z tego co wynika z aktualizacji jest najnowsza wersja jadra, przynajmniej tak mi sie wydaje. Akmod instalowalem juz wiele razy i zawsze efekt byl nie zadawalajacy, przejrzalem wiele tematów na tym forum i zaden nie pomógl mi rozwiazac problemów z tym pakietem. Natomiast gdy paczki kmoda byly dostosowane do mojego kernela to sterownik ten ruszyl od razu bez najmniejszych problemów. Problem dopiero sie zaczal gdy zaktualizowalem jadro do wersji 3.2.9-2 a kmod nie mial dostosowanej paczki do tego kernela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 18, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2012 Jesli efekt z akmod nie byl zadowalajacy, to z kmod tez raczej nie bedzie. Szczerze mówiac nie rozumiem sformulowania "nie byl zadowalajacy" - o ile wiem, to akmod buduje kmod. Czy kmod zbudowany z akmoda dzialal czy nie? [OFF TOPIC] Jesli to nie laptop, to polecam kupienie jakiejs taniej karty Nvidia - znacznie mniej problemów i moduly tez szybciej przygotowuja. Sam tak zrobilem jakis czas temu i nie zaluje. Ati nie bardzo lubi sie z Linuksami a z Fedora w szczególnosci. [EDIT] Moze za jakis czas pojawi sie modul kmod-catalyst do aktualniejszej wersji jadra. Na razie wersje kernela zmieniaja sie dosc dynamicznie. Dzisiaj weszla 3.2.10 a juz jest stabilna 3.2.11 → http://www.kernel.org/ wiec za niedlugo bedzie tez w Fedorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrr Napisano Marzec 18, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2012 Niestety posiadam laptop wiec wymiana karty nie jest brana pod uwage. Sormulowanie "nie byl zadowalajacy" oznacza, ze po uruchomieniu komputera zamiast panelu logowania mialem czarny ekran i w fedorze recovery mode musialem ustawiac recznie pliki znajdujace sie w xorg.conf.d. Po tych zabiegach obraz ruszyl ale komenda fglrxinfo pokazywala liczne bledy, do tego lapek sie strasznie grzal a chlodzenie karty graficznej caly czas chodzilo na maksymalnych obrotach. Kmod mialem zainstalowany przez póltora miesiaca i chodzil swietnie do czasu az zrobilem aktualizacje. Dobra koniec offtopa. Pan Moderator mi chyba wszystko wyjasnil jak cos nie bede wiedzial to zadam kolejne pytanie, a jak rozwiaze problem to zloze relacje by inni goscie tego forum tez mogli skorzystac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 18, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2012 Znalazlem src.rpm kernela 3.2.7 tutaj → ftp://ftp.icm.edu.pl/vol/rzm2/linux-fedora-secondary/updates/16/SRPMS/kernel-3.2.7-1.fc16.src.rpm Korzystajac z tego przewodnika → http://wiki.fedora.pl/wiki/Rpmbuild mozesz zbudowac jadro 3.2.7 i zainstalowac odpowiedni kmod. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Marzec 18, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2012 Zamkniety sterownik od dobrych kilku wersji jest fantastycznie napisany, przy braku kompatybilnosci kmod<->kernel mozesz go wypróbowac. Kazda aktualizacja kernela bedzie wtedy oczywiscie skutkowac koniecznoscia reinstalacji sterownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garaddon Napisano Marzec 23, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2012 Co znaczy "zakmniety sterownik" ? Ten ze strony AMD? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 23, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2012 Zamkniety, czyli nie znajdziesz jego zródel (kodu zródlowego) tylko tzw. binary blob http://en.wikipedia.org/wiki/Binary_blob W takim sterowniku moze sie znalezc doslownie wszystko i nie mozesz tego sprawdzic. Sterownik wlasnosciowy AMD nosi nazwe Catalyst lub fglrx. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi