Skocz do zawartości

Amd A6-3420M + Amd Radeon Hd 7670M Sterowniki

czarnekakao

Rekomendowane odpowiedzi

Mi chodzi czy sterowniki AMD/Radeon (oficjalne,zamkniete) wykryja mi obie grafiki w notebooku AMD APU A6-3420M(HD 6520G) + Amd Radeon Hd 7670M i dostosuja przelaczanie do potrzeb.

Jesli interesuje Cie dynamiczne przelaczanie pomiedzy kartami, to powiem tak - udalo mi sie to wylacznie z ATI, choc tez srednio w praktyce to wygladalo. Próby podjalem z czystej ciekawosci, tak jak wspominalem oszczedzanie energii mnie nie interesuje, korzystam wiec na codzien wylacznie z grafiki dedykowanej.

Niech mnie ktos poprawi jesli sie myle, ale z ukladem zintegrowana + nvidia na dynamiczne przelacznie nie masz co liczyc, niezaleznie od typu secondary i zastosowanego ukladu. Co wiecej, moja GeForce GT 540M z Optimusem + secondary Intela zostala podpieta w taki sposób, iz w ogóle nie mozna bylo tej drugiej wylaczyc (fizycznie, stad równiez wersja biosu bez odpowiednich opcji). W tego typu przypadkach zmuszony jestes do korzystania z grafiki zintegrowanej lub przelaczania dynamicznego, które pod Linuksem jest praktycznie nieosiagalne na te chwile (choc nie próbowalem pod ubuntu, które posiada autorskie rozwiazanie). Wg mnie zatem jesli zdecydujesz sie na Nvidie, wybierz model bez zintegrowanego procesora graficznego (z nowszych chyba takie nie istnieja ;) ).

• Odpowiedzi 30
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Niech mnie ktos poprawi jesli sie myle, ale z ukladem zintegrowana + nvidia na dynamiczne przelacznie nie masz co liczyc, niezaleznie od typu secondary i zastosowanego ukladu.

Z opisu Bumblebee https://wiki.archlin...x.php/Bumblebee zrozumialem, ze ogólnie pulpit dziala pod kontrola grafiki Intela, a jesli chcesz uruchomic dowolna aplikacje pod Nvidia to po prostu odpalasz ja z wykorzystaniem optirun, czyli np. uruchamiajac gre extremetuxracer pod kontrola Nvidii to po prostu wpisujesz optirun extremetuxracer. Czyli jest to jak najbardziej dynamiczne przelaczanie (a nawet cos lepszego niz przelaczanie).

Btw. prawie wszystkie laptopy intelowskie sa oparte obecnie na Sandy Bridge i wszystkie maja zintegrowane karty graficzne HD 3000. Ale ogólnie to nie jest problem, bo pod Linuksem mozna uzywac wylacznie Intela, a chcac sobie np. pograc to i tak trzeba przelaczyc sie na Windowsa. Wlasciwie wszystkie gry dzialajace pod Linuksem beda chodzily plynnie pod zintegrowana grafika (no moze poza Oil Rush).

Dlatego jesli czarnekakao akceptujesz takie rozwiazanie (tj. pod Linuksem wylacznie Intel) to wlasciwie nie ma znaczenia, która karte wybierzesz. Chociaz ten laptop, do którego wkleiles link jest oparty na chipsecie AMD i to jest moim zdaniem duze ryzyko. Kiedy tak sobie czytam co sie dzieje w jadrze to wyraznie widac, ze Intel robi duzo, aby zoptymalizowac dzialanie sprzetu opartego o Sandy Bridge, a o AMD wlasciwie nikt nie wspomina...

Z opisu Bumblebee https://wiki.archlin...x.php/Bumblebee zrozumialem, ze ogólnie pulpit dziala pod kontrola grafiki Intela, a jesli chcesz uruchomic dowolna aplikacje pod Nvidia to po prostu odpalasz ja z wykorzystaniem optirun, czyli np. uruchamiajac gre extremetuxracer pod kontrola Nvidii to po prostu wpisujesz optirun extremetuxracer. Czyli jest to jak najbardziej dynamiczne przelaczanie (a nawet cos lepszego niz przelaczanie).

Mi nie udalo sie doprowadzic Bumblebee do stanu uzywalnosci na Fedorze. Problem z korzystaniem wylacznie z grafiki intelowskiej jest taki, ze karta dedykowana nadal pobiera energie, dodatkowo wewntylator pracuje jak traktor przez caly czas. Dla mnie wentylator wlasnie byl najbardziej uciazliwy.

Problem z korzystaniem wylacznie z grafiki intelowskiej jest taki, ze karta dedykowana nadal pobiera energie, dodatkowo wewntylator pracuje jak traktor przez caly czas. Dla mnie wentylator wlasnie byl najbardziej uciazliwy.

To w takim razie wtedy to jest juz problem. Na Windowsie tez nie mozna calkowicie wylaczyc dodatkowej karty (ale nie wylacznie wentylatora, ale grafiki)?

@czarnekakao w x-komie, kiedy zamawiasz przez internet (a odebrac mozesz juz w oddziale lub przesylka) to mozesz oddac laptopa do 7 lub 14 dni bez podania przyczyny. Oczywiscie musi miec wszystkie folie i naklejki przyklejone oryginalnie. Dlatego mozesz wziac ten model, który obecnie najbardziej Ci odpowiada i go po prostu przetestowac. Jesli bedziesz niezadowolony to mozesz zwrócic i wtedy wziac cos pewnego, czyli IMO intelowski Sandy Bridge z wylacznie zintegrowana grafika (szwagier ma takiego Asusa i wiem, ze nie ma problemów).

Dzieki za odpowiedz.

Rozumiem iz ten AMD (grafika) uzywasz tylko z dedykowana. Teraz mnie interesuje jak wyglada temperatura pracy w spoczynku z ATI na zamknietych sterownikach, czy sterowniki dobrze radza z dostosowaniem mocy do zadania (zmiana taktowania). Jak temperatura ATI wyglada w stanie spoczynku (koledze spalil sie Asmobile z 8600GS)

Co do nVidia mam mozliwosc przetestowania ale tylko z Pentium B960 (technologia optimus). Ale mam pytanie w google/bing znalazlem iz mozna wylaczyc dedykowana intel + nvidia. Czy grafika jest wylaczna czy pobiera prad (cala mozliwa moc), czy tylko tyle ile uklad potrzebuje do pracy w spoczynku ?

Dzieki za odpowiedz.

Rozumiem iz ten AMD (grafika) uzywasz tylko z dedykowana. Teraz mnie interesuje jak wyglada temperatura pracy w spoczynku z ATI na zamknietych sterownikach, czy sterowniki dobrze radza z dostosowaniem mocy do zadania (zmiana taktowania). Jak temperatura ATI wyglada w stanie spoczynku (koledze spalil sie Asmobile z 8600GS)

W spoczynku 35-45, mocno obciazony 65-70.

Co do nVidia mam mozliwosc przetestowania ale tylko z Pentium B960 (technologia optimus). Ale mam pytanie w google/bing znalazlem iz mozna wylaczyc dedykowana intel + nvidia. Czy grafika jest wylaczna czy pobiera prad (cala mozliwa moc), czy tylko tyle ile uklad potrzebuje do pracy w spoczynku ?

Kupno laptopa z grafika dedykowana, tylko po to zeby pózniej te grafike wylaczyc to absurdalny pomysl. Karte graficzna dedykowana wylaczysz bez problemu zarówno w przypadku NVidii, jak i ATI. Ale jak mówie, to bezsens. A w druga strone (wylaczyc zintegrowana, zostawic dedykowana) udalo mi sie jedynie z ATI.

Ale czego ?

CPU. GPU sie nie grzeje w ogóle.

Dalej nie znalazlem informacji czy sterowniki Catalyst obsluguja dwie grafiki

Jesli nadal masz na mysli dynamiczne przelaczanie - Catalyst sam z siebie na to nie pozwala, daje jedynie mozliwosc przelaczania statycznego (wybór-restart). To samo ze sterownikami dla NVidii. W obu przypadkach istnieja amatorskie rozwiazania rozwiazujace ten problem, mi udalo sie jedynie odniesc sukces z tymi dla ati (a i to nie bylo latwe).

Ale widze pewna luke w twojej wypowiedzi. Sam stwierdzasz iz masz dwa notebooki: 1-wszy z ATI (Intel zintegrowana), 2-gi GeForce (takze intel zintegrowana). I tu niestety sterowniki ATI ani nVidia nie przelacza ci z dedykowanej na integrowana grafike. Grafika intel ma pierwszenstwo i jest nadrzednym ukladem (to przez ta grafike wychodzi port HDMI).

Ja planuje zakupic uklad APU AMD gdzie uklad zintegrowany jak i dedykowany wymaga sterownika zamknietego (Catalyst http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd_a8_3870k&num=3). Czyli jeden sterownik kontroluje oba uklady HD 6520G(zintegrowana) z HD 7670M (dedykowanym).

Znalazlem informacje dotyczace testów A8 AMD i bylo wymagane sterowniki zamkniete (test wykonane pod linux).

Mam pytanie dotyczace aktualizacji sterowników ATI (RPMFusion) czy wychodza równiez tak szybko jak nVidia oraz czy zdarzaja sie wpadki z sterownikami jak ostatnio mial geforce (pod linux) ?

Poczytalem troche o APU i wydaje sie, ze Twoja sytuacja bedzie lepsza, niz moja. Tzn w kwestii wykorzystania obu kart, jesli komus na tym zalezy. Tak czy inaczej faktycznie moje doswiadczenia do Twojej sytuacji sie nie odnosza.

Mam pytanie dotyczace aktualizacji sterowników ATI (RPMFusion) czy wychodza równiez tak szybko jak nVidia oraz czy zdarzaja sie wpadki z sterownikami jak ostatnio mial geforce (pod linux) ?

Bedziesz musial korzystac z zamknietego sterownika. Jesli bedziesz chcial byc zawsze na biezaco, zapomnij o rpmfusion.

...czy zdarzaja sie wpadki z sterownikami jak ostatnio mial geforce (pod linux) ?

Jaka to wpadka? Jesli chodzi o to co wczesniej pisales, ze nie mogles odpalic sterownika pod kernelem 3.3 to jak juz wspomnialem, po prostu nie potrafisz skompilowac modulu dla nowego jadra.

Catalyst jest zawsze spózniony w stosunku do X servera, ale Fedora takze. xorg-server 1.12 pojawi sie dopiero w F17 (czyli niedlugo) i do tego czasu AMD moze wyda stabilny sterownik.

Poza tym jak juz zadajesz pytania to postaraj sie czytac ze zrozumieniem...

Tu nie chodzi o instalacje sterowników nvidia pod kernel 3.3. Tylko o obslugo sprzetu przez sterowniki. NP. Bledna obsluga FullHD przez DVI w GeForce 9400GT, Blad sterowników podczas wlaczenia ekranu. Jest tego wiecej ale nie chce mi sie wypisywac.

Za kilka dni kupuje AMD A6-3420 z karta dedykowana i po testach wrzuce do tego tematu informacje dot obslugi obu grafik.

• 2 weeks later...

Pora wrócic do tematu technologi VISION CPU/APU + Karta graficzna dedykowania.

Zakupilem komputer Asus X73TK-TY012V A6-3420M z 7670M i od razu przeszedlem do testów.

Fedora 16 / 17 kernel 3.0 3.3

Ubuntu 12.04 11.10

W pierwszej próbie instalacjia Fedora 16 x64 z bezpiecznym sterownikami grafiki,a po postawionym systemie przyszla pora na sterowniki na poczatek z RPM Fusion yum akmod-catalyst i pierwsza porazka. Reczna instalacja przyniosla to samo.

Ubuntu 12.04 wraz z 11.10 sypie sie przy instalacji.

Ani reczna ani poprzez przygotowane paczki nie przynosi zadnych rezultatów.

Po przeanalizowaniu problemu z kilkoma osobami doszedlem do wniosku iz technologia która nam serwuje AMD (VISION) jest zbyt nowoczesna dla systemu Linux jest zbyt innowacyjna i trzeba bedzie poczekac az jadro zaaplikuje je w swoje struktury.

OSTRZEZENIE DLA CHCACYCH ZAKUPIC W/W NOTEBOOK, NIE POSIADA W BIOSIE OPCJI PRZELACZENIA SIE MIEDZY GRAFIKAMI (NIE MOZNA WYLACZYC ANI DEDYKOWANEJ ANI ZINTEGROWANEJ PRZECIWIENSTWIE DO UKLADÓW INTEL + DEDYKOWANA)

Mogles zadac chociaz sobie trud wpisania w wyszukiwarke A6-3420M+fglrx. Przykladowo zobacz http://www.computersupportforums.com/showthread.php?tid=59786

No i nie ma czegos takiego jak "jadro zaaplikuje je w swoje struktury", bo nikt nie wykona tej roboty za developerów AMD. Nawet otwarty sterownik radeon dla kart ATI jest rozwijany przez ludzi zatrudnionych przez AMD.