bruus Napisano Kwiecień 27, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2012 Witam, Nie wiem jak pozbyc sie jednej tapety. Pod moja ustawiona jest jeszcze tapeta domyslna systemu która widac jesli wlacze conky lub gkrellm. tak to wyglada: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 27, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2012 Mam podobny problem z przezroczystym tlem pod Conky. Niestety wymyslilem na to tylko taki myk, ze tlo w GDM mam takie samo jak tlo w XFCE :\ Jesli chcesz miec inne tlo na ekranie logowania a inne w XFCE, to chyba musisz zrezygnowac z przezroczystego tla w gkrellm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruus Napisano Kwiecień 27, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2012 Dziwna to przypadlosc. Pare dystrybucji mam za soba, ale w zadnej nie mialem takiego zjawiska. To co zaproponowales zrobilem wczesniej, ale to jest tylko pólsrodek. Ale tak sobie mysle, ze jak by sie zrezygnowalo z GDM'a na rzecz moze Slima, to m o z e problem zniknie. Jutro sie pobawie i zobacze. Pozdrawiam, Bruus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 27, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2012 Problem jest w XFCE. Na Gnome, KDE czy LXDE nic podobnego nie wystepuje. Slim chyba niewiele pomoze, bo XFCE korzysta z wielu bibliotek Gnome/Gtk, które jak wiadomo od F15 "podskoczyly" o 1 gruby numerek w góre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruus Napisano Kwiecień 28, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2012 Faktycznie nic nie daje usuniecie GDM'a. Dziwne te zaleznosci, bo wczesniej sie nie spotkalem z czyms takim. Ale w sumie nie ma tego zlego, poznam sie lepiej z LXDE Pozdrawiam, Bruus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zet Napisano Kwiecień 29, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2012 Mam tak samo na fc16, po zaladowaniu pulpitu pod conky zostaje defaultowa tapeta. U mnie po zaladowaniu pulpitu klikam prawym pojawia sie menu prawego przycisku po tym zabiegu tlo pod conky odrysowuje sie normalnie. Na KDE mialem cos podobnego, ale tam pomoglo dodanie komendy z feh do skryptu odpalajacego conky. Na XFCE jeszcze nie doszedlem jak to przezwyciezyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Maj 3, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 3, 2012 Dodaj to do konfigu: own_window_transparent true own_window_argb_visual yes own_window_argb_value 0 Na KDE tez jest problem z tlem, i te wpisy mi pomogly. Ale ARGB wymaga kompozycji ekranu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 3, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 3, 2012 @morsik - wszystkie opcje przecwiczone. Tak jak wyzej pisalem: KDE, Gnome, LXDE sa OK. Problem z przezroczystym tlem w conky wystepuje wylacznie na XFCE. [EDIT] Watek w sumie dotyczy gkrellm, wiec dodam, ze podobny problem jest tez w gkrellm. LXDE, Gnome, KDE sa OK, na XFCE "przebija" tlo z GDM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 4, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2012 Tu https://wiki.archlinux.org/index.php/Conky#Universal_method_to_enable_true_transparency jest opisana metoda, która podobno dziala "with any environment or window manager". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 4, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2012 Byc moze to by zadzialalo, gdyby nie to, ze transset-df to paczka nieistniejaca w Fedorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi