Jump to content

Xfce - Tapeta Pod Tapetą, Jak Sie Pozbyć Jednej?

bruus
 Share

Recommended Posts

Mam podobny problem z przezroczystym tlem pod Conky. Niestety wymyslilem na to tylko taki myk, ze tlo w GDM mam takie samo jak tlo w XFCE :\ Jesli chcesz miec inne tlo na ekranie logowania a inne w XFCE, to chyba musisz zrezygnowac z przezroczystego tla w gkrellm

Dziwna to przypadlosc. Pare dystrybucji mam za soba, ale w zadnej nie mialem takiego zjawiska.

To co zaproponowales zrobilem wczesniej, ale to jest tylko pólsrodek.

Ale tak sobie mysle, ze jak by sie zrezygnowalo z GDM'a na rzecz moze Slima, to m o z e problem zniknie.

Jutro sie pobawie i zobacze.

Pozdrawiam,

Bruus

Problem jest w XFCE. Na Gnome, KDE czy LXDE nic podobnego nie wystepuje.

Slim chyba niewiele pomoze, bo XFCE korzysta z wielu bibliotek Gnome/Gtk, które jak wiadomo od F15 "podskoczyly" o 1 gruby numerek w góre.

Mam tak samo na fc16, po zaladowaniu pulpitu pod conky zostaje defaultowa tapeta. U mnie po zaladowaniu pulpitu klikam prawym pojawia sie menu prawego przycisku po tym zabiegu tlo pod conky odrysowuje sie normalnie. Na KDE mialem cos podobnego, ale tam pomoglo dodanie komendy z feh do skryptu odpalajacego conky. Na XFCE jeszcze nie doszedlem jak to przezwyciezyc.

Dodaj to do konfigu:

own_window_transparent true

own_window_argb_visual yes

own_window_argb_value 0

Na KDE tez jest problem z tlem, i te wpisy mi pomogly. Ale ARGB wymaga kompozycji ekranu.

@morsik - wszystkie opcje przecwiczone. Tak jak wyzej pisalem: KDE, Gnome, LXDE sa OK. Problem z przezroczystym tlem w conky wystepuje wylacznie na XFCE.

[EDIT]

Watek w sumie dotyczy gkrellm, wiec dodam, ze podobny problem jest tez w gkrellm. LXDE, Gnome, KDE sa OK, na XFCE "przebija" tlo z GDM.