Skocz do zawartości

Prosba O Opinie - Hp Pavilion Dv7-6B30Ew

porterneon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuje kupic laptopa ktory bedzie dzialal sprawnie pod linuksem. Potrzebuje sprzetu wspierajacego wirtualizacje (do pracy) oraz z przyzwoita karta graficzna (od czasu do czasu lubie pograc nawet pod linuksem). Wstepnie moj wybor padl na HP Pavilion dv7-6b30ew. Laptop ma procesor i5 lub i7 plus grafike Radeon HD 6770M. Poki co wsparcia dla technologii nvidia optimus jest mizerne wiec szukam sprzetu z karta radeon serii 6xxx. Czy ktos z was ma taki sprzet, czy grafika dobrze spisuje sie na linuksie? Jezeli uzywacie innego laptopa ktory spelnia moje oczekiwania i mozecie polecic to napiszcie.

Pozdrawiam

porterneon

Nie jestem bron Boze specjalista od sprzetu, ale IMHO przede wszystkim jak nie chcesz problemów, to wybierz cos z grafika Nvidia.

Problem w tym, ze dzis wszystko z nvidia ma technologie optimus ktora nie jest oficjalnie wspierana przez firme nvidia. Wiec na dzien dzisiejszy nvidia + linux = problemy.

Mam Nvidie (fakt 8400GS) i nie mam problemów. A z Radeonem problemy sa od zawsze. Chociaz Sorror sobie radzi bez bólu, wiec moze to kwestia umiejetnosci.

Ja tu mowie o laptopach jakie sa dzis w sprzedazy i mobilnych kartach nvidia a nie prehistorii jaka jest 8400GS. Widze ze nie jestes na biezaco z tematem wiec prosze zanim cos napiszesz to zapoznaj sie z tematem linux + nvidia optimus.

Polaczenie Nvidia i Intel na Linuksie wyglada dosyc dobrze i raczej nie ma wiekszych problemów. Przy pomocy Bumblebee mozesz uruchamiac programy na dedykowanej karcie, a wylaczyc ja mozesz uzywajac acpi_call. Poczytaj https://wiki.archlinux.org/index.php?title=Special%3ASearch&search=Bumblebee&fulltext=Search (nieco nizej na liscie masz opisane poszczególne modele laptopów i jak ludzie radza sobie z technologia Optimus).

Z doswiadczenia nvidia + optimus + linux (tu akurat suse) dziala gladko. Przelacza i wylacza jak trza. Jedyny problem wynika stad, ze rozwój bumblebee jest dosc zwawy, co wiaze sie z brakiem standaryzacji i moze sprawiac klopot przy upgrade.

Problem w tym, ze gry odpalane w bumblebee maja kiepska wydajnosc. Sterowniki otwarte pozostaja w tyle na oficjalnymi sterami nvidia. Dla przykladu laptop z procesorem inter core 2 duo i gt 220m, gra counter strike cay czas 100fps, drugi laptop intel i5 + gt 540M (optimus) daje 40 - 60 fps. W obu przypadkach ta sama rozdzielczosc 1600x900. Tak wiec szukam sprzetu bez technologii optimus.

Do tego jest klopot z zarzadzaniem energia. Jak odpale cos w bumblebee to sprzet grzeje sie a wiatraki zasuwaja na pelnych obrotach. O uspieniu laptopa to juz nie mowie, bo sterowniki dla intel hd 3000 pozostawiaja sporo do zyczenia. Do tego dochodzi problem z bootowaniem systemu jak podpiety jest zewnetrzny monitor. Matryca laptopa pozostaje wtedy wygaszona a system widzi jakby oba ekrany byly podpiete. Tak wiec mam straszne uwstecznienie we wsparciu sprzetu na linuksie.

Przeciez nie musisz uzywac Nouveau, mozesz uzywac sterownika wlasnosciowego Nvidia (poczytaj to co wczesniej wrzucilem). Co do grzania sie to jest to dosyc oczywiste przy grach komputerowych i laptopach, w których obieg powietrza jest dosyc ograniczony, wiec laptop musi byc chlodzony przy mocnym wykorzystaniu GPU. To jest niezalezne od systemu czy karty graficznej.

Najwiecej testów kart graficznych (i ogólnie nowego sprzetu)pod Linuksem znajdziesz na http://www.phoronix....raphics%20Cards

EDIT: Szukasz bez Optimusa, a przeciez Dynamic Switchable Graphics od AMD tez nie jest najlepiej wspierane. Wystarczy wejsc na strone AMD, zeby przeczytac "Linux OS supports manual switching which requires restart of X-Server to switch between graphics solutions" i tez trzeba sie nameczyc.

Szwagier ma laptopa na Sandy Bridge, czyli z grafika HD 3000 i nie ma zadnych problemów z usypianiem. Naczytales sie jakichs glupot.

• Upvote 1