Yuri20 Napisano Maj 23, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2012 Mam zainstalowana grupe oprogramowania "Polish Support", ustawiona w opcjach KDE Polske oraz jezyk preferowany polski. Jednak pomimo to nie moge korzystac z polskich liter. Kiedy korzystalem z GNOMA ustawienie jezyku preferowanego jako angielski oraz zmienienie tego na powrot na polski zalatwialo sprawe, dopki nie zrestartowalem komputera, wtedy zabieg trzeba bylo powtorzyc. Jednak to byly tylko dzialania zastepcze i nie likwidowaly problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Maj 23, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2012 Zobacz jak wyglada /etc/sysconfig/i18n, mozesz tez w system-config-language ustawic jezyk na polski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuri20 Napisano Maj 23, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2012 /etc/sysconfig/i18n przed wykonaniem system-config-language wskazywal na jezyk angielski, jednak po, zawartosc zmienila sie na: LANG="pl_PL.UTF-8" Mimo to, nadal nie moge korzystac z polskich znakow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Maj 23, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2012 Powinno wystarczyc wylogowanie, ale reset komputera tez nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuri20 Napisano Maj 23, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2012 Wylogowalem sie kilka razy, zrestartowalem komputer. Nie pomoglo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markus Napisano Maj 23, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2012 A masz ustawiony prawidlowy uklad klawiatury? Zobacz w Ustawienia systemowe > Urzadzenia wejsciowe > Klawiatura > Uklady klawiatur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 23, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2012 Powinno wystarczyc wykonac polecenie setxkbmap pl jako zwykly uzytkownik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Maj 23, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2012 Jest jeszcze: cat /etc/sysconfig/keyboard KEYTABLE="pl2" MODEL="pc105" LAYOUT="pl" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuri20 Napisano Maj 23, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2012 A masz ustawiony prawidlowy uklad klawiatury? Zobacz w Ustawienia systemowe > Urzadzenia wejsciowe > Klawiatura > Uklady klawiatur Dzieki, pomoglo Reszty nie próbowalem, bo pierwszy post byl wystarczajacy Dowodem tego jest post napisany piekna polszczyzna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markus Napisano Maj 23, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2012 Prosze bardzo. Powinno wystarczyc wykonac polecenie setxkbmap pl jako zwykly uzytkownik. Przy okazji ja sie tez czegos nowego nauczylem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrolleY Napisano Luty 9, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2013 Wybaczcie, ze odkopuję temat. Jestem trochę nowy jeśli chodzi o linuxy i jeszcze nie mam wprawy.Sporo internetu przeszukałem, sprawdziłem wiele rozwiązań ale nic nie pomogło... Nadal nie mam polskich znaków pod GNOME w aplikacjach opartych na gtkSłyszałem, że należy się trzymać kodowania utf-8 (i tak miałem takie domyślne) więc nie chciałem go zmieniać na iso*Używam fedory 16oto konfiguracja:[TrolleY@TrolleY ~]$ localeLANG=pl_PL.utf8LC_CTYPE="pl_PL.utf8"LC_NUMERIC="pl_PL.utf8"LC_TIME="pl_PL.utf8"LC_COLLATE="pl_PL.utf8"LC_MONETARY="pl_PL.utf8"LC_MESSAGES="pl_PL.utf8"LC_PAPER="pl_PL.utf8"LC_NAME="pl_PL.utf8"LC_ADDRESS="pl_PL.utf8"LC_TELEPHONE="pl_PL.utf8"LC_MEASUREMENT="pl_PL.utf8"LC_IDENTIFICATION="pl_PL.utf8"LC_ALL=[TrolleY@TrolleY ~]$ cat /etc/sysconfig/i18nLANG="pl_PL.UTF-8"SUPPORTED="pl_PL"SYSFONT="lat2a-16"[TrolleY@TrolleY ~]$ cat /etc/sysconfig/keyboardKEYTABLE="pl2"MODEL="pc105"LAYOUT="pl"Jakiś pomysł?Z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 9, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2013 Nie wiem co jest przyczyną, ale popatrz na wyjście polecenia locale - powinieneś mieć "pl_PL.UTF-8", tak jak w pliku i18n. Wszystkie czynności, które pomogły osobom w tym wątku sprawdziłeś? P.S.Pomyśl o aktualizacji. F16 stara nie jest, ale to jednak 2 wersje do tyłu w stosunku do bieżącej. Gorsze wsparcie tutaj na forum - wszyscy raczej instalują nowości. Oficjalne wsparcie projektu też słabo. F16 albo już jest niewspierana albo przestanie być wspierana lada moment. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrolleY Napisano Luty 10, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2013 Dzięki wielkie za odpowiedź.Tylko nie wiem gdzie zmienić te zmienne w locale, trzeba je jakoś po kolei exportować z terminala czy siedzi to w jakimś pliku?Co do aktualizacji fedory istnieje jakiś sprytny sposób czy trzeba zrobić ogólnego formata? Dodam, że posiadam 2 niezależne systemy: fedorę i windowsa 8. Nie chciałbym mieć za dużo z tym problemów, niedawno robiłem formata, bo właśnie chciałem ustawić linuxa jako niezależny system a nie męczyć się z virtualbox'em i pojawił się dziwny problem: Przy aktualizacji kernela zepsuł się całkowicie grub, nie wykrywał mi żadnego z systemów. Rozumiecie, że to zniechęca do ponownego kombinowania z tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrolleY Napisano Luty 10, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2013 Jeśli chodzi o sprawdzenie wszystkich opcji w tym wątku:- w system-config-language mam do wyboru tylko polski- układ klawiatury mam w innym miejscu niż tam było podane na górze (w końcu GNOME) ale dalej ustawiony na polską- pozostałą konfigurację wymieniłem wyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 10, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2013 - w system-config-language mam do wyboru tylko polskiDzine - ja mam wszystkie języki świata (ale mam tak w F18)- pozostałą konfigurację wymieniłem wyżejF18 najwyraźniej jest sprytniejsza, bo nie mam i18n, keyboard. Fakt, że z Gnome żyłem krótko w F17. Zdecydowanie wolę XFCE. Nie wiem czy to coś pomoże, ale jakoś tak na oko to mi się ten SYSFONT nie podoba w i18n. Wpisz z SYSFONT=latarcyrheb-sun16 i zrestartuj. Ewentualnie sprawdziłbym jeszcze jak to będzie działać (lub nie ) z usuniętymi plikami i18n i keyboard (przesuń je do innego kalogu) i tez spróbuj zrestartować system. [EDIT] Spróbowałbym też w opcjach jądra w grub.conf dopisać SYSFONT, KEYTABLE i LANG. A jeśli są to sprawdziłbym czy mają wartości SYSFONT=latarcyrheb-sun16 KEYTABLE=pl2 LANG=pl_PL.UTF-8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi