slabypingwin Napisano Czerwiec 21, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2012 Od ukazania się F 17 minęło już trochę czasu a pakietów [a]kmod-catalyst w repozytoriach rpmfusion nie widać ! Czy nie uważacie że to trochę za długo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scorpion Napisano Czerwiec 21, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2012 Od ukazania sie F 17 minelo juz troche czasu a pakietów [a]kmod-catalyst w repozytoriach rpmfusion nie widac ! Czy nie uwazacie ze to troche za dlugo ? Stery sa: http://support.amd.com/us/gpudownload/linux/Pages/radeon_linux.aspx?type=2.4.1&product=2.4.1.3.42〈=English Tyle ze nie sa zalecane. Powiem szczerze: KUP NVIDIE ! Dziala o wiele lepiej niz ati. IMHO nigdy nie bylo dobrego wsparcia dla ati (dla nvidii nie jest wspaniale). Mam jeden komputer z ati i tez czekam. Bo na noveau to jedynie xfce plynnie chodzi. W sieci mozna znalezc juz poradniki do amd fedora 17, ale wiecej roboty z tym niz to warte. Jakby co, powodzenia i prosze daj znac jesli cos wykminisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Czerwiec 21, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2012 Wiem, ze to nie odpowiedz, ale od 2007 meczylem sie z ATi w lapku i stacjonarce. Zakupilem lapek z ukladem Intel (hd 3000) i jestem wniebowziety - koniec problemów ze sterownikami czy wydajnoscia Jesli masz te ATi w stacjonarce, to po prostu zmien na cos z NVidia, jak to lapek - to polecam brac na przyszlosc cos z Intelem. Uwierz mi - od 2009 czekalem, 3 lata az otwarte sterowniki ATi zbliza sie do Catalystów dla serii Legacy i nie doczekalem sie (a od 2007 meczylem sie z ATi). Aha - nie wiem czy wiesz, ale ATi ubilo kolejna generacje kart - tym razem z serii HD, moze masz któras z nich? Wtedy juz Catalystów nie zobaczysz ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Czerwiec 21, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2012 Masz rację Jusko , nvidia jest lepsza . Ale u mnie to się tak akurat ulożyło że gdy weszłem do sklepu euro-rtv-agd i mówię sprzedawcy że chcę 17-calowy laptop do 2500 zł . Nie musi być specjalnie wydajny bo będę używać go głównie do neta i wyświetlania programów tv poprzez tuner tv na USB a nie do gier czy zaawansowanej obróbki grafiki . Pokazali mi na półce kilka modeli ale pech chciał że wszystkie były na chipsecie,grafice AMD/ATI . Był model z nvidią/intelem za 3000 zł . Pomyślałem wtedy ; czy dawać 500 zł więcej , jeśli nie zależy mi na wydajności w wymagających grach ? I wziąłem tego acera , nie myślałem że na Fedorze będzie tyle z nim kłopotów ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Czerwiec 21, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2012 Z Nvidia tez nie jest rózowo, o czym mozna sie przekonac przegladajac to forum. Generalnie jest tak, ze producenci kart nie nadazaja za zmianami zachodzacymi w kernelu badz w serwerze X-ów, stad tez brak pakietów w rpmfusion. Uzytkownikowi pozostaje albo korzystanie z otwartych sterów, albo uzywanie starszej wersji kernela/Fedory z dzialajacymi sterownikami. Alternatywnym rozwiazaniem moze byc wybór dystrybucji Linuksa, w której zmiany zachodza w wolniejszym tempie. Dla mnie to byl jeden z powodów dla których przesiadlem sie na Scientific. Obecnie na laptopie mam sterowniki Catalyst 12.4 i zadnych problemów z karta grafiki. BTW @slabypingwin jeszcze nie tak dawno pisales, ze rzucasz Fedore na rzecz openSUSE, wiec skad to zainteresowanie sterownikami ati na Fedore? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Czerwiec 21, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2012 POnowne zainteresowanie fedora wzielo sie tylko z tego ze ten gosciu z czech ulozyl 64-bitowa wersje sterownika do tunera tv avermedii i potrzebowalem tak na chybcika zainstalowac jakies 64-bitowe distro. DAlem jeszcze 1 raz szanse f 17 , myslalem ze przez tyle czasu to pakiet [a]kmod-catalyst juz ulozyli. Niestety po raz n-ty na fedorze sie zawiodlem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Czerwiec 21, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2012 Oto co mysli Linus o nVidii: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Czerwiec 21, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2012 DAlem jeszcze 1 raz szanse f 17 , myslalem ze przez tyle czasu to pakiet [a]kmod-catalyst juz ulozyli. Niestety po raz n-ty na fedorze sie zawiodlem... To zdanie obrazuje twoje podejscie do Linuksa. Wina ewidentnie lezy po stronie AMD, ale ty obwiniasz Fedore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwozniak00 Napisano Czerwiec 23, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2012 Z Nvidia tez nie jest rózowo, o czym mozna sie przekonac przegladajac to forum. Generalnie jest tak, ze producenci kart nie nadazaja za zmianami zachodzacymi w kernelu badz w serwerze X-ów, stad tez brak pakietów w rpmfusion. Ja z tym akurat sie nie zgodze gdyz sam jedynie pod Fedora mam problemy z wlasnosciowymi sterownikami nvidii. Aktualnie siedze na Arch z najnowszym kernelem i xorg a wszystko dziala tak jak powinno. Takze ani pod OpenSuse ani pod Mageia ani pod Ubuntu nie mialem takich problemów wlasnie jak pod Fedora. Wszystko to sprawilo ze jednak mimo moich checi zostania pod Fedora jednak wybralem Archa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scorpion Napisano Czerwiec 25, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 25, 2012 Masz racje Jusko , nvidia jest lepsza . Ale u mnie to sie tak akurat ulozylo ze gdy weszlem do sklepu euro-rtv-agd i mówie sprzedawcy ze chce 17-calowy laptop do 2500 zl . Nie musi byc specjalnie wydajny bo bede uzywac go glównie do neta i wyswietlania programów tv poprzez tuner tv na USB a nie do gier czy zaawansowanej obróbki grafiki . Pokazali mi na pólce kilka modeli ale pech chcial ze wszystkie byly na chipsecie,grafice AMD/ATI . Byl model z nvidia/intelem za 3000 zl . Pomyslalem wtedy ; czy dawac 500 zl wiecej , jesli nie zalezy mi na wydajnosci w wymagajacych grach ? I wzialem tego acera , nie myslalem ze na Fedorze bedzie tyle z nim klopotów ..... To szczerze powiem nie widze zadnego sensu "bawic sie" w stery ati. Zostawic fedory standardowe. Chyba, ze chcesz miec KDE plasma desktop i wszystkie mozliwe "wodotryski" to zalecalbym stery dedykowane. Jesli laptop tylko do neta, dokumentów, etc. to mój intel atom z intel vga sprawuje sie calkiem niezle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Czerwiec 27, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2012 Pojawily sie sterowniki catalyst w updates-testing rpm fusion. Tak na marginesie, zastanawiam sie czysto hipotetycznie czy np. sprawa sterowników nie udaloby sie zainteresowac komisji europejskiej. Bo skoro producent karty grafiki wydaje sterowniki dla jednego systemu, a dla drugiego juz nie, to zmusza tym samym uzytkownika do korzystania z otwartych wersji, badz tylko jednego slusznego systemu, a to juz mozna podciagnac pod praktyki monopolistyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Czerwiec 27, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2012 Dopisałem do poradnika, jeśli ktoś używa i mu działają, to niech dopisze jeśli trzeba coś robić (aticonfig --initial?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xander21 Napisano Czerwiec 29, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2012 Dzis wyszly 12.6 stabilne ale nie ma w repo jeszcze. Pytanie:jak zainstalowac plik ze stronki ati o koncówce "run"?? mam integre hd3200, nie wiem czy wspierana na linuxie?? na win zainstalowalo mi tylko, ze stary driver od 12.4 a reszte nowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Czerwiec 29, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2012 AMD wspanialomyslnie postanowilo nie wspierac juz kart HD ponizej linii 5000, wiec w F17 sterowniki catalyst sa bezuzyteczne dla tych kart. Tym samym na moim dopiero co 2-letnim notebooku moge tylko pomarzyc o wydajnym trybie 3D. I jak tu sie nie wk****. [Edit] Pojawilo sie swiatelko w tunelu. Zostalo zapowiedziane wsparcie X.Org Server 1.12 w sterownikach Legacy. Mam nadzieje, ze AMD pójdzie sladami Nvidii i bedzie utrzymywalo wsparcie dla starszych kart ATI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scorpion Napisano Lipiec 6, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2012 AMD wspanialomyslnie postanowilo nie wspierac juz kart HD ponizej linii 5000, wiec w F17 sterowniki catalyst sa bezuzyteczne dla tych kart. Tym samym na moim dopiero co 2-letnim notebooku moge tylko pomarzyc o wydajnym trybie 3D. I jak tu sie nie wk****. [Edit] Pojawilo sie swiatelko w tunelu. Zostalo zapowiedziane wsparcie X.Org Server 1.12 w sterownikach Legacy. Mam nadzieje, ze AMD pójdzie sladami Nvidii i bedzie utrzymywalo wsparcie dla starszych kart ATI. OK. To ja mam nie instalowac, RADEON 2600 ? Nieciekawie. Bo nie chcesz sie bawic pózniej w reinstalacje fedory jak cos pójdzie nie tak. Szczerze powiem 16 mi ladnie chodzi, ale z 17 to mam problemy ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi