Skocz do zawartości

Fedora 18 - Instalacja - Bootloader

wtx

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

Od lat uzywam Fedory. Sciagnalem ostatnio fedore 18, probuje ja instalowac i... nie widze mozliwosci nagrania bootloadera na partycji. Jest tylko opcja instalacji w MBR-rze, ale te mnie nie interesuje. Mnie interesuje nagranie bootloadera na partycji np. /dev/sda6.

Macie jakies sugestie jak to zrobic?

Moze przegapilem cos?

Nic nie przegapiles. MBR albo wcale. Znany bug → https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=872826.

Mam tylko Linuksa na dysku, wiec nie boli, ale sam jestem ciekaw jak takie cos obejsc.

[EDIT]

W komentarzu #36 tego buga jest jakas próba obejscia, ale tak zakrecona, ze na zywym systemie bym sie nie odwazyl :)

Edytowane przez WalDo

W komentarzu #36 tego buga jest jakas próba obejscia, ale tak zakrecona, ze na zywym systemie bym sie nie odwazyl :)
Chodzi tam po prostu o reczna instalacje bootloadera (GRUB2) analogiczna do sytuacji, gdy tracimy go w MBR + dodanie wpisu startujacego nasz img - ale reszty watku nie czytalem, sorki :). Problem prawdopodobnie sprawdze na zywym organizmie za kilka miesiecy, gdy bede przechodzil na F18. Dobrze wiedziec ze taki problem wystepuje.

A komu przeszkadzala prostota konfiguracji gruba? Dawniej wystarczylo wyedytowac jeden plik, teraz trzeba sie bawic gama polecen. W coraz mniejszym stopniu Linuksa mozna konfigurowac przy pomocy edytora tekstu. Idzie to niestety w strone Windows, jeszcze troche i doczekamy sie rejestru. :ph34r:

• 3 weeks later...

A komu przeszkadzala prostota konfiguracji gruba? Dawniej wystarczylo wyedytowac jeden plik, teraz trzeba sie bawic gama polecen

Totalnie sie zgadzam. Milion komend teraz i czlowiek sie boi ze cos przy grubie schrzani. Grub to i tak opcja, ktorej praktycznie nigdy sie nie rusza jak ustawione.

Postawil juz ktos F18 obok Win 7 ?

Bo ja boje sie ruszac. F17 smiga ladnie.