Skocz do zawartości

Fedora 19 - Problemy Z Drukowaniem [Solved]

Amos

Rekomendowane odpowiedzi

Mam drukarkę Canon iP1900. Pod Fedorą 18 i wcześniejszymi nie było żadnych problemów - po prostu instalowałem sterowniki z plików RPM, włączałem drukarkę, system sam ją wykrywał i drukowała jak się patrzy.

Obecnie, choć system ją poprawnie wykrywa, nic nie można wydrukować, a w logach CUPS pojawiaja się m.in. takie linijki:

cups-errors.png

Returning IPP client-error-bad-request for Get-Job-Attributes (no URI) from localhost

Co się dzieje?

• 4 weeks later...

Podepnę się pod temat. Mam Canona MP560. Zwykle wystarczyło pobrać sterowniki ze strony producenta by móc skonfigurować drukarkę. W Fedorze 19 już nie ma tak łatwo, bo yum wypluwa brak libtiff.so.3. Próbowałem zainstalować libtiff.i686 i stworzyć dowiązanie do libtiff.so.5 ale to nie pomaga. Jest może jakiś inny sposób na rozwiązanie problemu?

@Jony - ja bym spróbował ściągnąć paczkę rpm zawierającą libtiff.so.3 (czyli np. z F17), rozpakowałbym gdzieś gdzieś (ROZPAKOWAŁ nie instalował) i ręcznie skopiowałbym binarki do odpowiednich katalogów.

Druga sprawa to instalowałeś paczkę i686. System masz 32- czy 64-bitowy? jak linkowałeś bibliotekę? Jeśli system x86_64, to może link trzeba robić do /lib64 a nie do /lib?

Pomysł nr 3 mam taki, że w repo RussianFedora jest paczka libtiff.i586 z biblioteką libtff.so.4 - jeśli link do libtiff.so.5 nie skutkuje, to może linkowanie do starszej biblioteki coś da?

[EDIT]

Ostatni pomysł do kosza. Źle spojrzałem, libtiff.so.4 jest w RF ale w paczce ze Skype, czyli instalacja Skype w celu pozyskania libtiff.so.4 jest bez sensu

Edytowane przez WalDo

@sokar620 wielkie dzięki! Instalacja paczki libtiff3 rozwiązała problem.

@WalDo kopiowanie plików czy tworzenie linków zarówno do /lib jak i /lib64 nic nie daje. System mam 64-bit, ale sterowniki są 32-bitowe. Canon nawet nie raczy przebudować swoich paczek dla nowszych wydań Fedory (ostatnie są dla F11), a wersja na 64-bit to marzenie ściętej głowy. :angry:

• 9 months later...

No i problem wrócił. :(

Na 32-bitowej F20 drukarka działała, na 64-bitowej to samo co w pierwszym poście.

Ciekawe od czego to zależy? Od 32-bitowych sterowników? Od aktualizacji CUPS albo KDE? Czy jeszcze od czegoś innego?

EDIT:

Dziwne, usunięcie drukarki z systemu oraz cache'u CUPS, tudzież sterowników, a potem ponowna instalacja tych sterów i wykrycie drukarki przez KDE pomogło. Drukuje wszystko normalnie...