lysyr Napisano Sierpień 21, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2013 Witam, Chciałbym udostępnić internet (wlan0) karcie eth0. Postawiłem serwer DHCP ktory przydziela już adres ip. Teraz problem z regułami iptables. Próbowałem różnych reguł i żadna nie chce działać. SELINUX wyłączony. FIREWALLD wyłączony. Ktoś pomoże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Sierpień 21, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2013 Różnych, czyli? Opisz trochę dokładniej swoją sieć. Która karta sieciowa do czego jest podłączona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Sierpień 21, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2013 Przez domniemanie przyjmuje że chcesz udostępnić komputerom podpiętym przez eth0 sieć którą łapiesz na wlan0. http://zsk.wsti.pl/publikacje/iptables_przystepnie.htm#c4_3 Ciekawą ściągę przy okazji znalazłem (raczej dla tych co wiedzą co robią): http://iptables.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Sierpień 21, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2013 echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward iptables -A POSTROUTING -o wlan0 -j MASQUERADE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysyr Napisano Sierpień 21, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2013 echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward iptables -A POSTROUTING -o wlan0 -j MASQUERADE teraz to juz chyba ostro pomieszałem... [root@master ~]# iptables -A POSTROUTING -o wlp0s26u1u3u1 -j MASQUERADE iptables: No chain/target/match by that name. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Sierpień 21, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2013 teraz to juz chyba ostro pomieszałem... [root@master ~]# iptables -A POSTROUTING -o wlp0s26u1u3u1 -j MASQUERADE iptables: No chain/target/match by that name. Nic nie napieszałeś, sunrise zapomniał o "-t nat". Czyli iptables -t nat -A POSTROUTING -o wlp0s26u1u3u1 -j MASQUERADE Domyślnie iptables operuje na tablicy "filter" bo też najczęściej się z niej korzysta, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysyr Napisano Sierpień 21, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2013 Niestety nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysyr Napisano Sierpień 21, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2013 Mój błąd. Serwer dhcp nie przydzielał bramy mozna zamknąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi