markon Napisano Wrzesień 1, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2013 Witam, Mam mate. W menu oczywiście: Programy, Miejsca, System. W jaki sposób mogę zmodyfikować Miejsca ? Tzn coś dodać, a coś usunąć. Potrafię modyfikować Programy i Miejsca. Ale tego nie potrafię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 1, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2013 W jaki sposób mogę zmodyfikować Miejsca ? [...] Potrafię modyfikować Programy i Miejsca.Miejsca czy System? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markon Napisano Wrzesień 1, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2013 modyfikować system(pomyliłem się) Jak modyfikować miejsca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 1, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2013 Wygląda na to, ze w MATE większość menu jest "zaszyta" w kodzie i żeby usunąć elementy musiałbyś grzebać w źródłach i sam kompilować. Możesz jednak sam dodawać katalogi edytując plik $HOME/.gtk-bookmarks Np. file:///home/markon/Pobrane file:///tmp [EDIT] Co za diabeł? Wpisanie sekwencji "file:" i trzy slashe powoduje usunięcie tekstu z posta. Grrrr... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markon Napisano Wrzesień 1, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2013 gtk-bookmarks gdzie znajdę ten plik ? W domowym karalogu go nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 2, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2013 .gtk-bookmarks to nie gtk-bookmarks Zapoznaj się z podstawami Linuksa, bo to są sprawy, których tutaj nikt Ci szczegółowo nie będzie tłumaczył. Kropki na początku nazwy mają szczególne znaczenie, litery duże i małe są rozróżniane w przeciwieństwie do Windows. [EDIT] Może na razie sprawdź ls -la $HOME/*-book* Jeśli pliku nie ma, to pewnie należy go założyć, ale jeszcze raz: ta kropka na początku nazwy jest ważna, nawet bardzo ważna.Po "file:" występują 3 slashe, czyli po polsku ukośniki a potem są już pojedyncze. Tak naprawdę to jest to "file:", dwa ukośniki i potem pełna ścieżka od roota, więc dodaje się ten 3 ukośnik. Tak jak wpisałem w przykładach w poście powyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markon Napisano Wrzesień 2, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2013 wiem, kropka z przodu to ukryte. Mam taki plik założyć. W folderze domowym roota. ALe co mam dokładnie tam wpisać ? żeby np. dodać tam folder pobrane. Musi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 2, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2013 W folderze domowym roota.A chcesz modyfikować ustawienia "Miejsc" dla roota czy dla zwykłego usera? Myślę, że dla zwykłego, wiec skąd pomysł, żeby robic to w home roota, do którego zwykły user nie ma dostępu? Jeśli pliku .gtk-bookmarks szukałeś w katalogu domowym roota, to nic dziwnego, że nie znalazłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markon Napisano Wrzesień 2, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2013 Szukałem tam gdzie trzeba i go nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Wrzesień 8, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2013 W caja przejdź do katalogu, do którego chcesz mieć zakładkę i kliknij Ctrl+D 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markon Napisano Wrzesień 8, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2013 Ha, nie spodziewałem się, że da się to tak łatwo wykonać! Dzięki wielkie A usuwać jakoś można z Miejsca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Wrzesień 8, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2013 A usuwać jakoś można z Miejsca? Ctrl+B lub menu Zakładki -> Zmodyfikuj zakładki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markon Napisano Wrzesień 10, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2013 Tak, ale tych co są "od zawsze" nie da rady skasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Wrzesień 10, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2013 Tak, ale tych co są "od zawsze" nie da rady skasować. Mówisz o Muzyka, Wideo, Pobrane itd. U mnie, można skasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markon Napisano Wrzesień 10, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2013 Nie, dla przykładu Komputer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi